Sockerfri ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Hemkokt tomatsås med sting

Chilisås och ketchup är i matfabrikanternas fall långt från LCHF och Paleo.

De flesta sorter har en sockerhalt på upp till 25%, så det är riktiga sockerbomber som serveras till maten.

Jag har testat flera olika hemgjorda varianter, här hittar du en kryddig ketchup och här en chilisås från min grillkokbok.

Jag tillhörde dem som formligen dränkte pastan och korven med Heinz ketchup och chilisås på den tiden då kolhydraterna hade den största platsen på min tallrik.

Nu när jag inte längre äter spaghetti så vill jag inte heller ha butikernas sockrade sorter, tycker inte alls om smaken.

Men till hamburgare eller som smaksättare av en gryta tycker jag det är gott med den karakteristiska, lite syrliga och kryddiga ketchupsmaken.

Så då är det ju bara att experimentera fram en kryddning som passar mina pånyttfödda smaklökar bättre.

Ekologiska tomater i Alanya

Jag hittade riktigt goda ekologiska tomater på saluhallen häromdagen.

De har en fantastisk smak när de fått mogna i medelhavssolen.

Eftersom de är odlade utan kemikalier håller de sig inte så länge. Alltså ett helt perfekt läge att koka ihop en ny laddning smakrik tomatsås.

Här kan du läsa lite mer antioxidanten lykopen som tomaterna innehåller en hög halt av.

Just att koka tomaterna gör att vi tillgodogör oss dessa nyttiga ämnen ännu bättre.

Kryddorna i såsen innehåller också många bra ämnen, så på det här hemkokta viset är ketchupen rena hälsokosten.

Sockerfri ketchup/chilisås

Chilisås / ketchup

½ kg tomater

2 msk kokosolja

½ dl starkt kaffe

1-2 msk äppelcidervinäger

2 tsk chiliflingor

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worchestershiresauce

1 tsk mald koriander

ca 1 tsk salt

½ tsk mald nejlika

1-2 krm vitlökspulver

1 krm mald ingefära

Skär tomaterna i små tärningar. Jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Bryn tomathacket lätt i kokosoljan, blanda ner övriga ingredienser. Börja med den mindre mängden vinäger och smaka av med mer senare.

Låt småputtra i ca 30 minuter på svag värme, rör då och då. Mixa så chilisåsen blir nästan slät.

Häll upp på varma, rena burkar och stäng locket direkt. Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, förvara den i frys och ta fram eftersom.

I morgon får du recept på själva hamburgaren med ett hamburgerbröd bakat enligt LCHF/Paleo.

Hamburgare LCHF/Paleo

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/19/sockerfri-ketchup-chilisas-lchf-och-paleo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tummen upp! Kollar varje dag vad du har hittat på 😉 Har slutat med ketchup men nu ska jag testa din variant..

    Vill bara ge dig ett alternativ för längre hållbarhet! En skvätt KS.. suveränt (kollodialt silver) konserverar på ett naturligt sätt<3

  2. Kan jag utgå från vakumpackade, torkade tomater?

    • Då blir det annan smak på såsen, men prova dig fram, kan säkert bli riktigt gott. Blötlägg dem i varmt vatten några timmar först 🙂

  3. Älskar din blogg.

  4. Att använda kaffe i ett chilisåsrecept kändes väldigt ovanligt! Men detta recept ska jag prova så snart som möjligt 😄

    • En idé från amerikanska BBC-såser, jag tycker det blir gott. Använder kaffe i mustiga köttgrytor och såser ibland, ger väldigt god smak 🙂

  5. Förmodligen var mitt kaffe för starkt, för hela såsen blev oätlig 🙂 Men eftersom det var tomater jag hade över från något annat var det inte så farligt. Kommer säkert att testa någon gång igen!

    • Aj då, vad tråkigt. Gör en till sats utan kaffe och blanda ner den första 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.