Äkta hamburgare
Ja, vad är nu det? Äkta hamburgare, det är det många som kallar sitt malda kött som läggs mellan två bröd.
För mig är hamburgaren ett riktigt snabbt, gott och näringsrikt sätt att få i mig en måltid.
Köttet ska helst vara nymalet och framförallt komma från gräsbetande djur som fått leva ett gott liv ute i det fria.
De enda kryddor som behövs för att smaksätta detta goda kött är salt och peppar.
Många hamburgerfabriker blandar i en hel del andra tillsatser, ofta för att dölja smaken på färsen som inte alltid är av så hög kvalitet.
Kvaliteten på köttfärs har varit på tapeten många gånger senaste åren. Färs packas ofta i en så kallad skyddande atmosfär.
Förpackningstekniken gör att färsen behåller sin röda färg och ser färsk ut i många dagar. Men färs håller sig bara färsk ett kort tag efter malningen.
Bryter man en bit av färsen från ett sånt paket så är innandömet betydligt gråare och lukten lätt härsken.
Jag ringde till Scan häromåret och frågade varför det skulle behöva vara så här, varför kunde vi inte få köpa färs som packats utan denna skyddande atmosfär.
Det var vi konsumenter som krävde det, blev svaret. Vi köper inte färs som inte är röd…
Jag tillhör de konsumenter som då hellre är utan. Alternativ finns, många butiker mal idag färsen medan man väntar.
Eller så kan man förstås köpa en köttkvarn och mala själv, högrev är speciellt gott till färs.
Det finns också bra frysta burgare, t. ex. Black Angus från Lindströms, som bara innehåller just nötfärs, salt och peppar.
Hamburgerbröd hör väl inte hemma i en LCHF-kost kanske många tänker, men med mitt glutenfria bröd bakat på ägg, mandelmjöl, kokosmjöl och kokosolja så funkar det riktigt bra.
Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in burgaren i ett salladsblad istället.
Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.
Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och ketchupen som jag serverade till mina burgare.
Hamburgerbröd 4 port
2 ägg
3 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk kokosolja
1 msk sesamfrön + lite till garnering
½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
ca 1 krm salt
Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.
Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras. Smaka av om smeten är lagom salt.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Blöt handen och forma smeten till runda bullar.
Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.
Hamburgare 4 port
500 g gräsbetesfärs
2-3 msk smör till stekning
Salt och peppar
Forma färsen till fyra hamburgare. Bryn på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.
Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta. Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.
Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.
Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad, ett stekt ägg och olika tillbehör.
Bakade dessa bröd igår.Jag letade efter snabba gluten-och mjölkfria hamburgarebröd och fann detta recept. Det blev ett riktigt bra resultat. Plus för att de går så snabbt att baka. Ingen jästid krävs. Det blev tre bröd men ett bröd med lammfärsburgare i var faktiskt tillräckligt. Vi hade en matig sallad till måltiden. Tack för receptet!
Hej, vad roligt att höra att du tyckte om mina hamburgerbröd. Ja, de mättar betydligt bättre än ”vanligt” bröd 🙂
Gott!
Jag sitter precis och äter en hamburgare med bröd från detta recept.
För att minska ned kolhydraterna så byte jag ut mandelmjölet mot ett mjöl jag gjort på paranötter.
Mumsigt blev det.
Tack, vad roligt att höra att du tyckte det var gott. Paranötter ger ett väldigt bra mjöl 🙂
[…] tomat, rödlök, ruccola och avokado. Receptet på det glutenfria hamburgerbrödet hittade jag på Birgitta Höglunds mat. Det innehåller bl.a. ägg, mandelmjöl och kokosmjöl, går jättesnabbt att vispa ihop och […]
Det var nog det bästa burgarbrödet hittils, men 4 potioner? Det räckte till ett bröd bara, så ska man ha fyra burgare får man nog fyrdubbla det. Men supergott!
Jag gjorde dem små, inte som de jättebröd man får på hamburgerbarerna. Bra tips och kul att du tyckte om dem 🙂
Ska absolut göra fler gånger, fast lite större då 😛 Det finns ingen botten på min mage, trots 3,5 år på lchf
För mig har det blivit annorlunda, orkar bara ett litet bröd 🙂
Tror du man kan använda havremjöl istf mandelmjöl? (nötallergi)
Ja eller bovetemjöl om du vill ha ett glutenfritt alternativ. Testa det här receptet 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/05/15/glutenfria-smafranska-med-bovetekross-som-fardkost/
Det här funkar också fint om du vill ha en lägre kolhydrathalt 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/17/ostsmorgas-till-morgonkaffet/
Tack för tipset om Lindströms hamburgare – det visade sig att mitt lokala Hemköp har både Angus- och lammburgare! De har även deras Pulled Pork, men den var det en del tillsatser i.
Kul. Inte sett att de har Pulled Pork, synd att de har tillsatser i. Skriv till dem och fråga varför 🙂
Hej! Undrar om du har någon erfarenhet av slow cooker. Undrar om de är bra. Tänkte att man kan göra långkok även om man inte är hemma hela dagen. I så fall, någon som är bättre/sämre?
Ja, jag har använt dem, gillar både Crock Pot och Nordic Cooker. Här kan du läsa om slowcookers här på bloggen. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/category/2-4-langlagat-i-crock-pot/
Mer beskrivning på hur du använder dem hittar du i min kokbok Långkok för LCHF och Paleo. Har du inte den så är det dags att du köper den 😉
http://www.adlibris.com/se/bok/langkok-for-lchf-och-paleo-9789172412576?gclid=CKHHpanGlsECFeQGcwod3qQANQ
Tack :-). Verkar ju vara ett bra sätt att kunna kombinera heltidsjobb med långkok. Som en kille på jobbet sa, perfekt när vi jobbar natt. Förbereda på kvällen, starta på morgonen innan man går och lägger sig, och maten klar när man vaknar. Har tittat på crock pot och de har två varianter av den stora 5,7 liters. Den lite dyrare har non-stick (det är jag lite skeptisk till) och keramikgryta, medan den andra står det att det är stengods. Vad anser du om de båda? Vilken är bäst?
Har ju inte din bok än, men den ligger högt på önskelistan. Frågan är om jag orkar vänta till julaftonskväll, eller om jag köper den ändå…
Mvh Åsa
Jag har provat två Crock Pot med stengods, den stora är bäst för där har du timer och kan ställa in tiden. Nordic Cooker är glaserad och därmed lättare att diska tycker jag.
Hoppas du får njuta av många goda långkok framöver 🙂
Hej!
Vi håller på att kolla på crock pot, men den varianten som inte har nonstickbeläggning är utgående och verkar inte finnas längre. Den andra står att det är keramikgryta och nonstickbeläggning. Vad tror du om det? Är det ohälsosamt med nonstick? Eller är det ok?
Mvh Åsa
Hej. Vet faktiskt inte hur det är med det, vad de har för beläggning. Gå in på Acreto.se och läs vad de använder och googla på det 🙂
Hej!
Ha har precis malt lammfärs och har nu en del ben kvar. Kan man göra fond av det?
Mvh Åsa Den 23 nov 2014 13:25 skrev ”Åsa Österlund” :
> Hej! > > Vi håller på att kolla på crock pot, men den varianten som inte har > nonstickbeläggning är utgående och verkar inte finnas längre. Den andra > står att det är keramikgryta och nonstickbeläggning. Vad tror du om det? Är > det ohälsosamt med nonstick? Eller är det ok? > > Mvh Åsa > > Den 21 november 2014 12:26 skrev ”Birgitta Höglunds mat” <
Det går fint, kör på det här receptet 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/06/kalvfond-och-nyheter-om-mina-kokbockers-vag-till-usa/