Fylld Avocado
Jag gjorde en röra med Turkisk ko-ost häromdagen. Med dill och citron. Vi tyckte båda två att den smakade nästan som Skagenröra. Köpte en riktigt fin, välmogen avocado, på Söndagsmarknaden, som passade perfekt till min fusk-Skagen.
Här får avocadon mogna klart på trädet, innan bonden tar med dem in till marknaden. Smaken är fantastisk, riktigt krämig. Hård avocado är inte kul, fick såna levererade ibland när jag jobbade på restaurang. Då blev det att lägga dem i en påse med äpplen, för att de skulle mogna lite fortare.
De man köper i nätpåsar på ett kilo hemma, är ofta bättre mogna och godare än de man köper styckevis. Eftersom avocado är så nyttigt och gott, brukar det inte vara några problem att sätta i sig ett kilo på en vecka.
Färskoströra med smak av Skagen
1 dl Turkisk Yoghurt
2 msk Ekologisk Majonnäs
50 gr Färskost typ Arla’s Ko-Feta
1 msk finhackad Dill
1 Ekologiskt Ägg
Pressad Citron
Havssalt och nymald Vitpeppar
Lite Worcester
Smula ner osten i yoghurten. Rör ner kryddor, citronsaft efter smak och dill. Låt stå och dra en stund i kylen. Dela avocadon, ta ur kärnan genom att lägga avocadon i handen, hugga ner knivbladet i kärnan och vrida runt. Då följer den med utan att man mosar köttet.
Fyll hålet med röran, garnera med rädisor, citron och dill. Lite Tomat och Rucola till.
En god bananefterrätt blev det också
Jag äter sällan banan hemma numera, eftersom det är så högt kolhydratinnehåll. Men en Alanyabanan kan jag inte motstå ibland. De är riktigt minimala, de på ca 5 cm är de godaste. Otroligt mycket smak ryms innanför det lilla skalet.
Banandessert
2 mini Bananer
1 dl Cachewnötter
1 tsk Sesamfrön
Lite stött Kardemumma
Lite Ekologiskt Vaniljpulver
1 dl Lättvispad Grädde
Mosa bananerna i en skål, hacka nötterna och blanda ner med kryddor och frön. Rör ner vispad grädde. Garnera med några tunna skivor banan, sesamfrön och en nöt.
[…] Färskoströra med Avocado […]
Jag älskar avocado och äter det ofta men precis som du säger så får man ju oftast köpa dom omogna eller övermogna. Köpte i nät ett tag men tillslut tröttnade jag för jag tyckte att hälften av dom var dåliga och trådiga. Skulle verkligen vilja pröva en färskplockad, lyckliga dig!
Visst är det gott. Trist att du fått tag på dåliga exemplar. Se till att de inte är för mjuka när du köper dem, så brukar de hålla sig bra 🙂
Hej!
Vilken fin blogg du har! blir så inspirerad av alla härliga recept. Älskar att laga mat och lägger själv upp massa recept, tester
på produkter osv, men jag bloggar även om inredning och guldkornen i vardagen;=)
Hit återvänder jag mer än gärna! Trevlig helg…nu vankas hemgjord pizza med massa italienska tillbehör och pannacotta i olika lager, mums!
/Erica
Hej Erica och Välkommen. Kul att du gillar min blogg. Ska kolla in din, inredning är liksom mat riktigt skoj 🙂
Jag har bara besökt Istanbul och det var för många år sedan – en riktigt spännande stad på många sätt och vis.
Apropå turkiska bananer minns jag speciellt en gatuförsäljare som ville ha något som motsvarade cirka 8 svenska kronor för en enda banan. Jag är dålig på att pruta och det blev ingen affär.
Jag har bara åkt genom Istanbul, när jag flugit därifrån, men skulle gärna göra ett besök. Lite väl stor för min smak med sina 14 miljoner invånare.. Det är många försäljare som försöker dryga ut sin magra inkomst genom att lura turisterna, tyvärr. Gäller att man är vaken. Här betalar jag 7,50 kr för ett kilo bananer nu 😉