Citronsås

Ekologiska Citroner, Mörk Honung, Ekologisk Crème Fraiche, Mangosalt från Mariager Sydesalt

Originalet till den här såsen lärde jag mig på Restaurangakademien.

På slutet av 80-talet fick jag ett stipendium av Krögarföreningen i Jämtland, för att gå en utbildning inom mat. Jag valde kursen ”I Kallskänken”, som Restaurangakademien i Stockholm höll.

Vår lärare hette Karin Chädström, en mycket snäll äldre dam, som hade jobbat i många år inom restaurangbranschen. Hon arbetade bl.a som Kallskänkschef på Operakällaren. Hon har också skrivit Kallskänkans Kokbok. Det är tur att så mycket av gammal kunskap finns bevarad i den.

Hon lärde ut en väldigt god Citronsås, som jag använt på många restauranger och här hemma genom åren. Kruxet med hennes sås är att den innehåller mycket socker och citronpeppar med glutamat. Så jag har tagit mig friheten att ändra den lite, så den passar till LCHF-köket. Jag hoppas Karin inte misstycker.

Karin Chädströms Citronsås på LCHF-vis

2 dl Crème Fraiche

2 dl Majonnäs

Skal och saft av en Ekologisk Citron

1 tsk Mörk Honung

Chiliflingor

Havssalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Blanda ner majonnäs och kryddor. Rör ut honungen i citronsaften och blanda ner i såsen. Jag tog även i lite hackade örter den här gången. Låt stå i kylen och dra några timmar.

Jag använde  ett Mangosalt från Mariager Sydesalt. Himla gott havssalt.

Länk till deras nätbutik:

http://www.saltcenter.com/saltbutik/netbutikken.aspx

Citronsås à la LCHF

Karin Chädström’s Citronsås i originaltappning

2 dl Crème Fraiche

2 dl Majonnäs

2 ½ msk Citronpeppar

2 msk Socker, drygt

Skal och saft av en Citron

Rör crème fraiche och majonnäs. Tillsätt socker, citronpeppar och citron. Servera till Fiskpaté, Lax eller Grönsaker.

Citrus × limon

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07/29/citronsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Citronsås […]


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.