Varmrökt Sik med Ört och Vitlökssås

En riktigt fet och god Sik

En riktigt fet och god Sik

Varmrökt Sik är en suveränt god fisk.

Siken tillhör våra laxfiskar, så den är fylld av nyttigt fett med omega-3. Den här som är fiskad i Storsjöns klara, kalla vatten, har nog levt ett riktigt gott liv. Den var så saftig så den smälte i munnen.

När jag i mitten av 90-talet jobbade några år som Köksmästare på Verkö Slott, som ligger på Verkön i Storsjön, köpte jag sik direkt från en fiskare. Jag hade Gravad Sik på menyn, lite annorlunda med en vit, gravad fisk. Den blev väldigt uppskattad.

Så därför rekommenderar jag, köp sik när Du hittar nån, eller ge Dig ut och fiska en ljus sommarkväll.

Den här kommer från JämtRök, ett riktigt bra rökeri på Frösön.

Örtsås med Vitlök:

2 dl Creme Fraiche

1 dl Majonnäs

1 finhackad Vitlöksklyfta

½ pressad Citron

1 tsk Honung

Lite Worcestersauce

Dill, Persilja och Gräslök

Havssalt och Peppar

Hacka örterna fint och rör ihop med övriga ingredienser. Låt stå i kylen några timmar.

Servera fisken med örtsåsen, avocado, citron och lite sallad.

En mousserande Åkesson smakar gott till.

Smaken påminde nästan om rökt ål, så fet var siken

Smaken påminde nästan om rökt ål, så fet var siken

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/06/28/varmrokt-sik-med-ort-och-vitlokssas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ååååhhh…vad bra, du håller lite koll!
    Såsen var jättegod. Den blev till belåtenhet mer än väl.
    Har för mig att jag tittade på innehållsförteckningen på Worcestersaucen någon gång men mitt minne sviker mig kanske. Ska kolla med ”glasögon”! 🙂

    Slog upp i wikipedia:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Worcestershires%C3%A5s

    • Jodå, jag lämnar er inte alldeles vind för våg härinne 😉 Kul att ni gillade såsen. Just den här från Lea and Perrins som jag använder är glutenfri här i Sverige, så den funkar fint.

  2. Juli 2012

    Hej,
    nu får vi prata med varandra utan Birgitta.

    Nu har jag gjort den goda örtsåsen, som nu står i kylen och väntar på min gäst. Dock hade jag ingen Worcestersauce. Känner mig lite tveksam till den. Någon som vet? Inte hade jag någon dill heller, vilket är ok förstås, men det fick bli citronmeliss istället tillsammans med övriga örter. Inte har jag sik heller men det får bli rökt lax. 😉

    • Hej Britt 🙂 Sitter på biblioteket i Trosa och ser din kommentar, så det är klart jag svarar 😉 Worcester består av naturliga ingredienser och är en stor smakförhöjare, därför använder jag litegrann i många av mina såser. Men den blir säkert god utan med och citronmeliss är ju en höjdare i alla lägen. Lax också, just köpt det till lunchen på Fina Fisken. Ha det bra och njut av god mat och sommarvärme. / Birgitta

  3. […] Varmrökt Sik med Örtsås […]

  4. Sik är så underbart! Jag är uppvuxen i Hjo, där man alltid äter nyfångad och lokalt rökt fisk från Vätterns djup. Verkligen lyx i vardagen!

    • Då har Du fått en bra uppväxt. Jag åt också mycket sik,abborre, gädda och lite ädelfisk som vi fiskade när jag var barn. Det mår vi gott av. Ska se om jag får nån harr, nu när jag kommer till stugan 😉

  5. Hej
    Rökt sik är så gott 🙂 Vilken fin blogg du har!

    • Tack så mycket Emma. Kul att Du hittat hit. Visst blir det fint med bilder på LCHF-mat? Det är ju bara äkta mat på tallrikarna. Välkommen fler gånger =)


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.