Långkokt Lammgryta i Crock-Pot

Stenåldersmat i moderna tider

Fick ett erbjudande på mailen för en tid sen, som var så ovanligt fint att jag inte kunde tacka nej.

Som Du kanske förstår, har det i takt med att min blogg blivit en av landets största matbloggar, börjat ramla in en hel del reklam via mailen.

Den här gången blev jag tillfrågad av Per Säfsbäck på Acreto om jag ville bli testmatlagare på deras Crock-Pot.

Han hade sett mitt inlägg om långlagad kyckling, där jag skrev om den grytan för nåt år sedan.

Ofta innehåller ju såna här erbjudanden en massa åtaganden, så jag brukar vara skeptisk.

Men här var allt till min fördel, så jag tog tacksamt emot ett exemplar som levererades ända hem till dörren.

Matlagning på långsamt vis har ju vi människor ägnat oss åt ända sen vi uppfann kokkärlet.

Då genom att lägga in maten i stora löv och senare även i lerkärl, för att sedan gräva ned den i en varm kokgrop.

På det sättet kokas maten riktigt långsamt och även det magraste kött blir riktigt mört och saftigt.

I en Crock-Pot har den uråldriga tekniken tagits tillvara, men tillagningen passar oss moderna människor som gillar stenåldersmat.

Här är det en gryta av stengods, som sänks ner i en apparat som värms via en elsladd.

Så nu behöver man inte först gräva en grop och elda i många timmar. Grytan tar 6-8 timmar att bli klar, men sköter sig själv under tillagningen.

Bra att ta till i ett stressat samhälle, middagen är varm och färdig när man kommer hem från jobbet.

Bara att förbereda allt kvällen innan eller på morgonen, köra igång grytan innan man går hemifrån, utan risk att det kokar torrt av för hög temperatur.

Eller göra i ordning grytan under ett antal timmar på kvällen och ställa in i kylen för att värma nästa dag.

Den här typen av långsam matlagning har jag kommit i kontakt med på restauranger nere vid Medelhavet.

Där ställs grytor eller långpannor in i vedeldade ugnar över natten, för att tas fram dagen efter till lunchserveringen.

Resultatet blir mat som bevarat alla smaker, samtidigt som köttet blir så mört så det faller sönder.

Mitt första test blev en mör lammgryta med smaker från Medelhavet, gjort på en lammlägg som jag styckade i småbitar.

Tillagad på vanligt vis i en gryta på spisen i 3-4 timmar, blir den förstås också väldigt god.

Långsamlagad Lammgryta

750  gr Grytbitar av Lamm

2+2 msk Smör

10 Steklökar

3 Morötter

2 Vitlöksklyftor

2 Lagerblad

2 msk Kallpressad Olivolja

2 dl Rosévin

1 liten burk Tomatjuice på 2 dl

1 dl Vatten

1 tsk Worcestersacue

1 tsk Balsamvinäger

1 tsk Timjan

 2 msk Köttfond eller ½ Ekologisk Köttbuljongtärning

Havssalt och grovmald Svartpeppar

Bryn köttet i två omgångar tillsammans med lök, vitlök och morotsbitar. Krydda med salt och svartpeppar.

Häll över allt i en Crock-Pot. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl, på med locket.

Ställ in vredet på Låg och 6 timmar. Sen är det bara att vänta och glädjas åt alla ljuvliga dofter som sprids.

När 6 timmar hade gått, var köttet mört. Men jag ville ha det ännu mörare, så det blev 1,5 timme till i grytan.

Resultatet blev en smaksensation, som jag avnjöt med Surkål och en klick Smör.

The URI to TrackBack this entry is: http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/16/langkokt-lammgryta-i-crock-pot/trackback/

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

24 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!
    Hörde för första gången om Slow cookgrytor i dag på Nyhetsmorgon. Min fråga är : Vilka är fördelarna mot att ha en vanlig gryta på spisen under flera timmar? Enligt Johan (kocken) blev det en helt annan smak men det kan det väl även bli på spisen? Eller är det även en energifråga? Mycket tacksam för svar! :)

    Gilla

    • Hej Suzanne. Det finns flera fördelar med en elektrisk slowcooker. Dels drar den betydligt mindre ström än ugn och spis vid långkokning. Har man en med timer kan man ställa in tiden så den stänger av sig själv när man är borta. Man kan också blanda ner alla ingredienser i grytan utan att bryna dem först. Eftersom temperaturen inte blir så hög bevaras näringsämnena bra.

      För mer tips köp gärna min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, den säljs just nu till kampanjpris hos mitt förlag för bara 119 kr inkl frakt och moms, följ den här länken: http://pagina.se/?val=talong&qid=langkok1409
      Lycka till med långkoken :)

      Gilla

  2. [...] Långkokt Lammgryta [...]

    Gilla

  3. Slow cooking är verkligen det bästa! Jag var i Sollentuna Centrum för några veckor sedan och där gjordes det reklam för Nordic Cooker, en slökokare från Sverige. Mycket snyggare än crockpot men bara en storlek. Fick provsmaka mat och det var verkligen otroligt hur morötterna hade tuggmotstånd medan köttet var mört :) Toppen!

    Gilla

    • Hej Sussie och Välkommen till mitt kök. Ja, det är ett suveränt sätt att laga god mat :) Bra att det finns fler märken, då kanske priserna sänks snart.

      Gilla

  4. [...] hade en lammlägg och bog, från frambenet på det lamm jag köpte i höstas. Här ser Du vad jag gjorde av det [...]

    Gilla

  5. Åh, kan man köpa crock-pot i Sverige? Äntligen! Har lagt mat med en engelsk sådan i många många år, men av diverse anledningar har jag inte den längre. Har saknat den sååå. För mig som älskar grytor med supermört kött är det rena drömmen. Enkelt är det också, och det blir alltid gott. Ska genast beställa en! :)

    Gilla

    • Visst är den suverän :) Gjorde en rådjursstek i den igår, det blev fantastiskt mört. Recept kommer efter Jul. God Jul :)

      Gilla

  6. wow! Inte mer än en glödlampa, fantastiskt!
    Tack för svaret! Ska nog göra som du säger och ta den stora.
    Brukar titta in på din sida ofta du har så många fina recept! Och alltid naturlig mat,

    Gilla

  7. Intressant.
    Jag har mejlat till Acreto och frågat hur mycket ström grytan drar. Jag har gas hemma, som jag betalar dyrt för och har ingen lust att dra på mig högre elräkning än nödvändigt. Få se vad de svarar.
    Din gryta får snålvattnet att rinna, jag älskar långkok. Men grytan är ju så dyr, måste tänka mig för.
    Lördagskram!

    Gilla

    • Hej, min Vän :) Roligt att min mat har den effekten ;) Enligt mailet jag fick, ska den inte dra mer än en glödlampa. Var lycklig åt gasen också, det är härligt att laga mat på, går så snabbt. Stor Kram tillbaks.

      Gilla

      • Åh, tack, så bra. Hoppas det stämmer. Jag är svårt frestad …
        Och ja, jag är så lycklig för min gasspis. Med elugn som även är varmluft. Perfekt.

        Gilla

      • Det låter väldigt bra, så vi får hoppas det är så liten strömförbrukning. Blir intressant att höra vad du får för svar.
        Har just fått en rådjursstek av en god vän, så det blir en grytstek av den i Crock-Poten i morgon :)
        Skulle vilja ha en sån spis som din, min är bedrövlig…

        Gilla

  8. Det är ju det som är grejen: Alla vitaminer, mineraler och spårämnen överlever så mycket bättre vid den här tillagningsmetoden! Jag har ju en ”potta” och visst blev smakerna härliga Birgitta :)

    Gilla

    • Precis, Lena, huvudet på spiken som alltid :) Det kommer att bli en hel del gott tillagat i den framöver i vinter, när jag är hemma mellan varven. Kram :)

      Gilla

  9. Birgitta, vilken storlek på gryta har du? Ska också köpa en crock-pot men jag kan inte bestämma mig för vilken!?
    Är rädd att den lilla är för liten eller att det inte går att göra mindre anrättningar om jag köper den på 5,7 lit.

    Gilla

    • Hej Lotte och Välkommen till mitt kök. Det är den största grytan. Den funkar lika bra på mindre mängder som större, det är ju samma princip i kokningen ändå. Och när man ändå lagar, så kan man ju med fördel ta till lite större mängd, för det är perfekt att ha på lut i frysen sen. Lycka till med långkokandet :)

      Gilla

    • Slowcookers (det finns fler märken än Crock-pot) finns i storlekar från 1.5 liter upp till 6.5. En gtyta på 3.5 liter lagar ledigt mat till 4 väldigt hungriga och 6 normalhungriga personer. Grytorna ska normalt lagas fyllda till 3/4, och helst inte mindre än halvfulla.
      Effekten brukar vara mellan 150-300 W beroende på effektläge, så de är riktigt snåla jämfört med långkok på spis eller i ugn.
      Man kan med fördel koka buljong i dem eller använda dem som långsamma vattenbad för puddingar och annat kul också.
      Nu hoppas jag bara att det dyker upp fler märken på svenska marknaden och att befintliga importörer sänker priset rejält, modellen som senast jag kollade kostade 1800 här i Sverige går inte på mer än cirka 600 ute i Europa och då ingår fri frakt, så det känns som att det just nu lanseras som mer exklusivt än prisvärt…

      Gilla

      • Hej och Välkommen till mitt kök. Tack för all intressant information om Slowcookers, det är verkligen en bra uppfinning. Synd att priset är så högt, fått höra det från flera. Det kommer säkerligen att komma fler märken, det här kan nog bli en mycket populär tillagningsmetod :)

        Gilla

  10. Men några vitaminer kan väl knappast ha överlevt så lång tillagningstid…?!? Eller…???

    Gilla

    • Jodå, i och med att grytan inte blir lika varm som vid traditionell spiskokning. Inget försvinner ju heller ut med någon ånga, eftersom locket är på hela tiden. I så fall skulle ju våra förfäder på Stenåldern inte utvecklats till dagens människor, om deras köttrika långkoksdiet hade varit vitaminlös och näringsfattig ;)

      Gilla

      • Hmmm…!! Du har en poäng där…!! :P

        Gilla

      • Kul att du hängde med i min historiebeskrivning :)

        Gilla


Kommentarer och delningar mottages tacksamt! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 699 andra följare