Smakrikt långkok
Så var det dags för mitt tredje försök i den långsamlagande grytan Crock-Pot.
Enkelt kött som skulle vara för segt av kort tillagning, passar riktigt bra till en sån här gryta, som får puttra i många timmar.
Jag hade en lammlägg och bog, från frambenet på det lamm jag köpte i höstas. Här ser Du vad jag gjorde av det andra.
Skar köttet i riktig små bitar till den här grytan. Resultatet blev ett kött som smälter i munnen.
Har Du ingen specialgryta, så går det förstås att koka den på vanligt sätt på spisen.
Ungefärlig koktid på det viset är 2-3 timmar. Känn efter när köttet är lagom mört. Rör då och då, så det inte bränner fast.
Lagas grytan i en Crock-Pot behövs ingen passning, den riskerar inte att brännas vid av den låga temperaturen.
Grytan kan sättas igång på morgonen, för när kokningen är klar går apparaten över till varmhållning.
Så på det viset står middagen klar och väntar när man kommer hem.
Resterna av grytan värmde jag med grädde dagen efter, det blev också en höjdare.
Jag blev igår tipsad om en bloggtävling, Finest Awards 2011,där kan man gå in och rösta på sin favoritblogg. Jag nominerade Kostrådgivarna.se som årets nykomling.
Vilken succéstart sidan fått, det kommer att bli spännande att följa utvecklingen och läsa allt intressant som de olika kostrådgivarna delar med sig av.
Det bästa hittills, var den här betraktelsen av Johanna Lanner, om hur svårt vi LCHF-are kan ha det med alla ”biverkningar” av vår kostmodell.
Lammgryta med varmrökt Sidfläsk 4-5 port
750 gr urbenad Lammlägg
50 gr varmrökt Sidfläsk
2+2 msk Smör
2 Morötter
1 gul Lök
1 gul Paprika
150 gr blandade Cocktailtomater
1 dl Vitt Vin
1 dl Mojo, Kanarisk Paprikasås
2 msk Tomatpuré
1 msk Oregano
Havssalt och grovmald Svartpeppar
Skär kött och fläsk i centimeterstora tärningar. Hacka lök och paprika i små bitar.
Skär morötterna i små bitar och dela tomaterna. Bryn köttet tillsammans med tomatpurén i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Häll över i grytan, bryn så grönsakerna i resterande smör. Blanda med köttet.
Rör ner vin, mojo och oregano, smaka av om det behövs lite mer salt. Blanda väl.
Grytan blir väldigt smakrik när den fått koka länge, så var lite försiktig med saltet.
Sätt vredet på låg och timern på 5 timmar. Lägg på locket och låt grytan klara sig själv, då bli den bäst.
Smaka av om det behövs mer kryddning eller om den ska få puttra en stund till.
Servera grytan tillsammans med en Grönsallad.
Å…Croc Pot-recept, så kul.
Jag köpte en sån i förrgår och invigde den igår med att göra en Osso Bucco på kalvlägg, jag använde receptet i ”Vår kokbok”. Vi tänkte äta den först i dag, tillsammans med blomkålsmos. Jag tycker idén med Croc pot är super. Medans maten puttar klart kan man ta ut hunden på långpromenad i skogen.
//Lena
Hej Lena och Välkommen till mitt kök. Roligt att du också börjat med långkok, det ger verkligen njutbar mat. Har några recept inne sen tidigare om du vill ha mer inspiration till mat som fixas medan du och hunden har det skönt i skogen 😉
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/category/2-4-langlagat-i-crock-pot/
Jag tycker av förklarliga skäl bäst om den ursöta lilla skålen som maten ligger i på bilden!! 😛
Men om man som jag bara lagar vegetarisk mat; har man nån större glädje av en sån där Crock Pot då??
Förstår det, Anneli, den är min loppisfavorit 😉 Tror nog du skulle ha glädje av en långkokningsgryta också, tänk vilka goda kikärts- och böngrytor det skulle bli, som inte riskerar att bli mosiga av för hög värme. Då bevaras också all smak och näring. Grönsaksgrytor och soppor. Chili sin carne. Ratatouille kan jag tänka mig skulle bli väldigt god. Tack för tipset, måste ju förstås testas när jag kommer hem.