Smörstekt Lax med Dillgräddsås och LCHF för seniorer har nått Turkiet

Nästan som Julafton

Häromdagen fick jag ett mycket fint paket med posten hit till Alanya.

Min Redaktör på Optimal Förlag, Inger Martin, hade varit snäll och skickat mig ett exemplar av LCHF för seniorer.

Vilken härlig känsla det var att öppna paketet och glänta på sidorna i min första kokbok, Du må tro att det pirrade i hela kroppen.

Har ju sett boken i pdf-format under korrekturläsningen. Men här kom bilderna, som Fotograf Mikael Eriksson tagit, till sin fulla rätt.

Micke har även varit den som gjort formgivningen och det övriga grafiska arbetet med boken, han får härmed en stor eloge för det fina verket.

Jag har läst väldigt många kokböcker i mina dagar, men det är sällan jag sett matbilder med så mycket liv, han är verkligen en mästare med kameran.

Som min goda Vän, Författaren G sa, när vi tittade genom boken tillsammans; ”Nu blev jag ju både hungrig och sugen på att laga mat på en och samma gång”.

Hon tillhör annars den stora grupp av seniorer som inte har så stor aptit och heller inte är så förtjusta i att laga bra mat, bara till sig själv.

Många av mina Seniorvänner nöjer sig med en smörgås eller en tallrik rotfruktssoppa till både lunch och middag, det är inte mycket proteiner och fetter i den kosten.

Det är de näringsämnen som behövs för att våra äldre ska kunna bibehålla sin hälsa.

Jag hoppas att Annika Dahlqvist och jag lyckas med intentionen att ändra synen på vad som är bra mat med vår bok.

Lyckas vi samtidigt inspirera kökspersonal inom äldrevården att laga till mer näringsrik och god mat, så blir jag riktigt nöjd.

Gefle Dagblad skrev en mycket fin recension om kokboken häromdagen. Matkrönikör Lotten Löfblad skriver så här i ”Husmanskost på nytt sätt”.

Tidningen Land har också en rekommendation av boken i en hälsospalt den här veckan.

Riktigt roligt att de större tidningarna nu börjar acceptera LCHF som hälsokost. Matrevolutionen har börjat få bra fart.

Mina recept dyker upp lite överallt just nu. Nästa vecka kommer Bloggreceptboken ut som nätkokbok.

Där har ett urval av våra fina matbloggar och Läkare utan gränser bidragit med varsitt recept.

Jag medverkar med Pepparsås, det recept jag fått mest sökningar på här på min blogg.

Dagens Laxrecept går i samma LCHF-stil som rätterna i Seniorboken.

Lättlagad mat på enkla, naturliga råvaror med mycket smak och näring.

Gjorde ett besök på Metro häromdagen och köpte där en halv sida lax.

Med dill, grädde och en god majonnäs blev det en riktig festmåltid för att fira bokens utgivning.

Festlax med Dillgräddsås

2 bitar Lax à 200 gr

2 msk Smör

3 dl Grädde

1 dl Majonnäs

1 dl finhackad Dill

1 tsk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Börja med såsen. Låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår.

Krydda såsen med citron, salt och peppar.

Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra. Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr.

Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan.

Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar.

Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid.

Servera med Rucola, grön Paprika, Granatäppelkärnor och Dill. Citron och Kallpressad Olivolja över salladen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/11/19/smorstekt-lax-med-dillgraddsas-och-lchf-for-seniorer-har-natt-turkiet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

23 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Dillgräddsås […]

  2. Grattis och vilket fantastiskt gott laxrecept!

  3. Grattis Birgitta, förstår mycket väl att det pirrade! Du är helt klart på G.

    • Tack, Janicke. Ja, nu händer det grejer lite överallt, kan knappt fatta att allt lossnat på samma gång 🙂

  4. Detta får bli middag ikväll, tack!

    • Varsågod, Smala recept och Välkommen till mitt kök. Hoppas middagen blir njutbar 🙂

  5. Glömde att gratta till boken. Jag har stått och klämt på den i affären, men ännu har har jag aldrig köpt en LCHF-kokbok, jag tycker att det går så bra att anpassa vanliga recept att jag inte behöver. Men din är i alla fall den jag mest kan tänka mig, men först vill jag ha den där boken om hur man gör korv som jag har sett i hyllan.

    • Tack. Visste inte att den kommit ut i bokhandeln redan, kul att höra 🙂 Kan man bara laga mat, så är det väldigt enkelt att omvandla de vanliga recepten. Den här är mer för dem som behöver inspiration och kanske känna lite matlust bara av att se bilderna. Och förstås för dem som vill lära sig laga gammaldags husmanskost 🙂

  6. Laxen ser underbar ut, ska prova den när mannen är ute ur huset någon gång. Han är fiskallergiker och så pass allergisk att han mår dåligt om man tillagar fisk när han är hemma. Jag passar på att frossa när han åker hem till sina föräldrar…

    • Så tråkigt för honom att ha en så svår allergi. Hoppas du njuter av den lika mycket som vi, när du får tillfälle att testa 🙂

  7. Åh va roligt att du fått boken nu!!! 😀 Jag riktigt känner din glädje i dina ord!! Jag ska nog införskaffa den också vad det lider…!! Jag har bara lite annat på prioriteringslistan som jag behöver beta av först!! 😀

    • Nog är jag glad allt, känns så kul att visa den för mina vänner här i Turkiet, många har redan gått över till LCHF tack vare min blogg. Du får ta och önska den till julklapp, så slipper du prioritera den just nu 😉 Många recept fungerar för dig med, som vanligt har jag mycket grönt med 🙂

      • Oooooh!! Bra idé!! 😀 Tack för det!! Får nog ta och börja skriva en önskelista…!! 😛

      • Du får skicka den till Tomten, han är snäll 🙂

  8. Hej Birgitta!
    Stort grattis till boken! 😀 Av någon anledning så hade jag hellre sett dig tillsammans med Kostdoktorn kring den här boken .. Men det kanske kommer en uppföljare .. 😉

    Värmlandskram!

    • Hej Ellinor. Jag kontaktade Andreas innan han skulle ge ut Matrevolutionen och frågade om han var intresserad av mina recept, men tyvärr blev det inget av något samarbete med honom. Jag är väldigt glad att Annika nappade på min idé och sedan även Optimal, det här är en fantastisk möjlighet att nå ut till den stora publiken med mina recept.
      Samarbetar också med Anna Hallén i hennes nästa bok, LCHF för familjen, som kommer i mars. Men fick inte stå med som medförfattare i den boken. Bonniers vill inte ha någon i sitt stall, som redan skriver för annat förlag, tyvärr…

      • Jaja, jag tycker du är en glänsande stjärna helt för dig själv jag då ..
        Bara vänta och se – snart ber andra om att få samarbeta med dig ..

        Kram!

      • Tack, du är bra snäll du 🙂 För mig är det en perfekt språngbräda att skriva tillsammans med andra, så lär jag mig hur det går till i branschen, innan jag testar att stå på egna ben. Och tänk vilken draghjälp jag fått 🙂

  9. be förlaget att publicera boken också som e-bok så vi som bor utanför Sverige kan köpa den snabbt med att ladda ner den i datorn.
    Ni kan inte ana så dyrt portot är om man beställer en vanlig bok.

    • Har mailat med Inger om E-bok, men tyvärr är den alldeles för stor med alla bilderna, så det skulle bli för dyrt.. Hoppas du har nån snäll släkting som kan skicka den till dig i julklapp 🙂

  10. Hejja, hejja! Och åter igen – ett stort GRATTIS!!
    Vilken känsla att få hålla i den 🙂

    Stor kram!

    • Tack, Tack! Har tittat i den rätt många gånger nu, börjar nästan fatta att jag gjort den själv 😉 Kramar tillbaks.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.