Mousse på Matjessill

Matjesmousse

Kavringtårta med matjessill gjorde jag ofta förr när jag jobbade på restaurang. Den var väldigt populär på Verkö Slott, hade den både på bufféer och som en liten förrätt.

Eftersom jag numer äter glutenfritt, så blir den i år till Midsommar som matjesmousse istället. En läcker liten rätt att komplettera Smörgåsbordet med.

Fall inte för frestelsen att köpa billig matjessill, det är stor skillnad i smak på dem och de av bättre kvalitet. Det är ju bara Midsommarafton en gång per år, så då är bara det bästa gott nog.

Då gäller det att njuta av det som av tradition tillhör den Svenkaste av alla högtider. Sill, färskpotatis kokt med dill, jordgubbar och grädde.

Och en liten nubbe,  provade en av Snälleröds Ekologiska, Jungfruns Brännvin med örter. Fyllig, kryddig smak med en liten sötma, inte alls frän som många snapsar. Den var riktigt god till moussen.

Hade tänkt göra min egen Björksnaps till, men det får bli ett annat år. Den som väntar på något gott…

Matjesmousse

1 burk Abba’s Bohusmatjes

1 dl Crème Fraiche

1 dl Grädde

½ dl Färskost

1 dl finhackad Gräslök

2 Gelatinblad

2 msk Sillspad

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär matjessillen i små tärningar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Krama ur och smält på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan Du blandar ner det. Då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden. Låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg. Eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar. Servera med kokt ägg, eller på en silltallrik. Recepten på de andra sillarna på tallriken hittar Du Här.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/24/mousse-pa-matjessill/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Mousse på Matjessill […]

  2. Det var en läcker midsommar tallrik.
    Matjesill använder jag gärna vid festliga tillfällen.

    GLAD MIDSOMMAR.
    Elin U

    • Det var den, Elin. Det är riktigt gott med matjes ibland och moussen blev fluffig och fin. En riktigt Glad Midsommar till dig 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.