Ostsoppa med Salamismörgås

Ostsoppa med Salamismörgås

Jag har märkt på andelen kommentarer, vid mina tidigare sopprecept, att det finns en stort intresse för soppor. Inte så konstigt eftersom det är gott, billigt, lättlagat och med variationsmöjligheter som är oändliga.

Jag hade ofta soppa som förrätt på tvårätters affärsluncher när jag jobbade på Kvarterskrogen i Östersund. Då kunde jag lägga ner lite mer arbete på varmrätten.

Ska Du ha middag hemma, så testa med en liten god soppa att börja med. Då har Du inte så mycket att stressa på med i köket när gästerna kommer. Nu på vintern är det perfekt med en värmande soppa, istället för en kall förrätt.

Till ostsoppan gjorde jag en liten macka med Salami och Gurka, på en tjockare LCHF-pannkaka, som jag skar i tårtbitar när den kallnat. Fungerar riktigt fint istället för bröd, ett bra alternativ även för glutenintoleranta.

Jag hade 3 sorters ost i min soppa. Gouda, Getost och Halloumi. Rör ner osten först när soppan är färdigkokt och Du tagit den från värmen. Annars kan osten bilda hårda klumpar.

Ostsoppa

5 cm av det vita på Purjolök

2 msk finhackad röd Paprika

2 msk Smör

1 krm Paprikapulver

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk vitt Vin

1 dl Kycklingbuljong

1 ½ dl Grädde

1 dl riven Ost

Strimla purjon fint. Fräs i smöret några minuter med paprika och pulver, utan att det tar färg. Häll på vinet och låt det koka med en stund.

Blanda i buljong och grädde, koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och blanda ner den rivna osten.

Rör tills osten smält, häll upp i varma skålar. Garnera med lite finhackad Paprika och Persilja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/11/ostsoppa-med-salamismorgas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. Har sett i dina och även andras recept att ibland ska det vara rött/vitt vin ibland whiskey. Jag har aldrig haft det hemma. Kan man utesluta det eller inte?

    • Du kan byta vinet mot lite vinäger eller citron/lime, det är för att få en balanserande syra som lyfter fram smakerna.
      Whisky har jag nån enstaka gång i t ex en chokladmousse men den blir minst lika god med bara ren chokladsmak 🙂

  2. Receptet ser ut att vara för en person, stämmer det?

  3. […] fler tips på soppa, kolla in en mängd mumsiga recept hos Alltommat, PickiPicki och Birgitta var addthis_language = 'en';var addthis_options = 'email, favorites, digg, delicious, myspace, […]

  4. Har just kommit in från den kalla promenaden hem från jobbet – oj, oj säger jag bara – jag skulle ge mkt för att få en skål av din varma soppa nu 🙂

    • Det är det bästa botemedlet mot kyla 🙂

  5. Oh det ser godt ud – det skal vi ha på Lørdag – tak

    • Hej Henriette. Tack för att du tycker om min mat 😉

  6. LCHF gör att man går ner i vikt, men man sabbar klimatet ordentligt och bidrar till att fler människor svälter.

    • Hej Robin och Välkommen hit. Som du kanske sett om du läst lite om mig och min mat, så äter jag den främst för att det är så bra för min hälsa. Har Fibromyalgi sen några år. När jag gick över till min variant av LCHF, så blev jag mycket bättre i min värk.
      Jag kan inte förstå varför det skulle göra att andra svälter? Äta måste jag ju, oavsett hur många människor det finns som tyvärr har det sämre än vi i de rika länderna. Vad det gäller miljön så äter jag mycket lokalt odlade produkter, så transporterna minskar. Det är väl minst lika viktigt för miljön som mycket annat. LCHF gör istället att jag äter mindre än tidigare, det tycker jag är ett bevis på att det är bättre för klimatet. Att det sen är mest lik den kost vi ätit sen urminnes tider, gör mig ännu mer övertygad om att det är bättre än att äta mängder av spannmål.

  7. Hej Birgitta, jag hittade din sida för en tid sedan och är så glad för det. Du skriver så bra och lärorikt, har så härliga recept och underbara bilder. Det kan inte bli bättre – särskilt som jag håller mig till en kombination av GI och LCHF, precis som du. Tack för att du delar med dig!

    • Hej Janicke och Välkommen till mitt kök 🙂 Vad roligt att läsa det du skriver. Det är såna kommentarer som gör det extra roligt att hålla på med det här. Visste inte att jag kunde skriva annat än recept förut, men det är verkligen kul att dela med mig av tankar och idéer.


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.