Glutenfri LCHF-Pannkaka

Pannkakor med Jordgubbar till middag

Ibland kan det vara riktigt gott med pannkaka, särskilt när man har färska jordgubbar i kylen. Men vanliga pannkakor är uteslutet för min del idag.

Jag slutade helt med mjöl i min mat, först pga att jag gick över till min egen variant av LCHF och GI. Sen har det visat sig, att jag troligen haft en oupptäckt intolerans mot gluten, trots ett antal utredningar de senaste åren. Men gluten har aldrig testats.

Min led och muskelvärk blev så mycket bättre av att utesluta spannmål och magen är lugn och glad.  Så nu är det inte svårt att låta bli bröd, bullar, pasta och vanliga pannkakor längre.

Men det går ju att få till riktigt goda glutenfria pannkakor också, har jag märkt. Hade med en påse psylliumfrön hemifrån, som tillsammans med finhackade paranötter, gjorde helt suveräna pannkakor. Bättre än vanliga, tyckte vi båda.

De som blir över är goda kalla, med smör, ost och kanel på, till morgonkaffet.

Pannkakor utan mjöl

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

1 dl Mjölk

2 msk Psylliumfrön, Loppfrön

10 riktigt finhackade Paranötter

Havssalt

Smör till gräddning

Vispa ägg, mjölk och grädde.Vispa ner frön och nöthack. Smaksätt med salt. Låt stå några timmar i kylen, så fröna sväller ordentligt.

Vispa igenom smeten ordentligt mellan varje lagg, fröna sjunker annars till botten. Gör gärna smeten på morgonen, så är det bara att grädda på kvällen.

En viktig sak är att steka i ordentligt med smör, i en liten teflonpanna. Då blir pannkakorna bäst.

Servera med Grekisk Yoghurt och Jordgubbar.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/19/glutenfri-lchf-pannkaka/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] ostsoppan gjorde jag en liten macka med Salami och Gurka, på en tjockare LCHF-pannkaka, som jag skar i tårtbitar när den kallnat. Fungerar riktigt fint istället för bröd, ett bra […]

  2. Pannkakor helt utan någon sorts mjöl, intressant!
    Och vilka jordgubbar sedan…
    Hälsningar från fröken Dill

    • Det var riktigt kul att kunna få till goda pannkakor utan mjöl. Blir att experimentera mer framöver, med alla glutenfria produkter som finns nu.

  3. Spännande!!! Jag gjorde nämligen än variant häromveckan som jag dessutom lyckades göra laktosfria. Men dina ser mycket tunnare ut än mina.
    http://foodmob.blogspot.com/2010/01/lordagslyx.html

    • Det gick riktigt fint att göra tunna pannkakor med Psyllium i smeten. Frasiga blev de också, nästan som när man gör dem på Maizena. Dina med mandel och kokosmjölk ser också riktigt läckra ut. Kanske en kombination kan bli bra? Får testa när jag kommer hem.

  4. Låter gott. Ibland saknar jag faktiskt ngot från den gamla kosten och då är det bra med substitut!

    • Hej Tjock Chic. Såg att jag missat din kommentar. Såna här substitut fungerar riktigt bra, eftersom de inte höjer blodsockret. Lite bär går också fint till, när de äts tillsammans med feta saker 🙂

  5. Färska jordgubbar … vilken lyx 🙂

    • Ja, det är så härligt att kunna njuta av goda jordgubbar på vintern. De smakar nästan som våra fina gubbar i Jämtland i augusti 🙂

  6. Jättebra tips! Detta ska jag testa någon gång.

    • Hej Lilla Anna och Välkommen hit. De blev verkligen bra. Hoppas du hittar mer godsaker att testa 🙂

  7. Hej jag har inte matbloggat så länge, spenderar mycket av tiden vid datorn, både vid min egen blogg och så självklart alla andra matbloggares sidor. Tror det är första gången jag är här. Hur länge har du hållt på med LCHF? Tycker det verkar lockande när det för med sig så mycket positivt och att du visar att det går att laga god mat! Lägger till dig i min länklista om det är ok!

    • Hej Loula och Välkommen in i mitt kök. Hoppas du kommer att trivas att surfa runt här inne. Jag har fått ihop drygt 300 recept sen jag började blogga i juni. LCHF på mitt sätt har jag hållit på med sen 1 mars i fjol. En livsstil jag varmt rekommenderar 🙂
      Jättefint att du lägger till mig, bra om sidan sprids så mycket som möjligt. Då får fler och fler se att det är enkelt att laga god och naturlig mat.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: