Fiskgratäng med täcke av chilisås och dill

Smakrik gratäng

Dagens mattips för att ge inspiration till god och näringsrik mat nu i Coronatider blir en riktigt god fiskgratäng.

Som du ser på bilden nedan så är den fotograferad på hösten, hemma på min balkong i Östersund.

Nu befinner jag och Lennart oss i hans lilla lägenhet i Stockholm och vet inte när det kan bli möjligt att åka hem till Jämtland igen.

Men det är som det är, bara att hoppas att det illvilliga viruset snart har dragit sig tillbaka dit där det kom ifrån, utan att så många fler ska behöva bli sjuka.

Vi lever ett väldigt lugnt liv nu med väldigt få sociala kontakter, men desto fler långa promenader och så blir det förstås en hel del god mat lagad i lägenhetens lilla pentry.

Vi har ingen frys, bara en liten kyl, men den är mer välfylld än nånsin med delikatesser.

Det finns ju så bra matbutiker med färskvaror runtom i kvarteren här på Kungsholmen, som du kunnat läsa om i tidigare inlägg.

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé

1 dl majonnäs

1 dl riven ost

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar, lägg blomkålsbuketterna runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde, smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken och gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Vill du lära dig hur du gör majonnäs på ghee och en äggfri variant på aquafaba/kikärtsspad, så finns recept i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en härlig sommardag förra året på Ås Trädgård, favoritbutiken för ekologiska grönsaker utanför Östersund.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Här nedan en bild från gårdagens promenad vid Karlbergskanalen i det varma vårvädret.

Där finns ett stort och vacker körsbärsträd med bänkar under där man kan sitta och njuta av de underbara blommorna.

Passa på att vara ute så mycket som möjligt nu, det ska visst bli riktigt fint i hela landet.

Published in: on 21 april 2020 at 07:00  Comments (2)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/04/21/fiskgratang-med-tacke-av-chilisas-och-dill/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Fina bilder och bra fiskrecept.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.