Turkisk pytt i panna med vitlöksyoghurt och mina tankar om Medelhavskosten

Sac Kavurma

Nyttigt och njutbart

Idag ska jag berätta lite mer om min syn på Medelhavskosten, så som jag sett den på plats under de senaste 15 åren.

Jag har funderat lite om det kan vara så att många förespråkare för maten från Medelhavet missat en viktig sak.

Den  saken är att det konsumeras stora mängder ost, ägg och yoghurt varje dag i de allra flesta hem i Sydeuropa.

Slakteributiker finns i mängd och på landsbygden har många fortfarande egna djur på gårdarna.

Ostdiskarna i butikerna är väldigt stora och på marknaderna säljer många lokala odlare sitt eget smör, yoghurt och även ostar.

Det pratas annars mest om att Medelhavskostens nyttighet ligger i olivoljan, fisken, frukten, nötterna och grönsakerna.

Grönsaker och gröna blad används mycket i och till maten av ortsborna, något som jag och Lennart tagit efter.

Vi äter en stor sallad till varje måltid, oftast bestående av persilja, rucola och machésallad.

Det gröna är ofta väldigt billigt, det finns olika grönsaksmarknader nästan varje dag runt om i Alanya.

Fredagsmarknaden i Alanya

Visst finns det de som är fattiga och inte har råd att äta kött och ost så ofta, men då kommer proteintillskottet från bönor, kikärtor och linser som konsumeras i stor mängd.

Under vintern äts väldigt mycket mjölksyrade grönsaker, att frysa grönsaker är inte alls så vanligt här.

Mjölksyrningen gör grönsakerna mycket nyttiga, vitaminer, mineraler och antioxidanter bevaras och de blir mer lättsmälta.

I Sverige var mjölksyrning en mycket populär konserveringsmetod ända tills frysen gjorde sitt intåg.

Just det här med bönor och mjölksyrat grönt har vi tagit efter det senaste halvåret och det får oss att må väldigt gott.

Vi har båda blivit mycket piggare och överflödiga kilon smälter sakta men säkert bort.

Tyvärr ser man ofta att den västerländska skräpmatskulturen kommer stort även i medelhavsländerna.

Dels genom ökad fetma hos både barn och vuxna, men det syns även i butikshyllorna.

För varje år ser vi hur det fylls på mer och mer med chips, godis, läsk och kakor i butikerna.

Samma snabbmat som vi har säljs överallt, hamburgare, pizza och toast finns på de flesta mathak.

Nu är det inte bara baklava, künefe och andra traditionella bakverk som äts till fest.

Fikande har blivit vardagsmat för många även här, det har börjat dyka upp caféer med väldigt tjusiga bakverk i varje gathörn, de blir fler och fler för varje år.

Och med det följer ännu mer fetma, hjärtsjukdomar och diabetes…

Men medvetenheten ökar, vi har fler bra butiker som säljer ekologisk, traditionell mat i vår närhet, den bästa är Mezza Gurme i Saray, på Yunus Emre Caddesi 26.

Inköp från Mezza Gurme

Dagens recept blir en av mina favoriter från Turkiet, en typ av pytt i panna eller gryta med härlig kryddsmak.

Grytbitarna jag köper hos vår lokala slaktare Güven Et Galerisi har mycket fett insprängt, vilket gör köttet extra mört och gott.

Du kan som med svensk pytt använda stekta köttrester till den här rätten, det blir också väldigt gott.

På bilden den Sac Kavurma vi brukar äta på Restaurang Mountana i Tepe, därav pommes fritesen på tallriken.

Ett bättre alternativ till dem är att fritera vaxbönor i kokosolja, recept på det hittar du i en av de kokböcker jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, Stora diabeteskokboken.

Sac Kavurma på restaurang Mountana i Tepe

Turkisk lammgryta 2 port

300 g lammkött från lår eller stek i små tärningar

50 g smör

1 liten aubergine

1 tomat

1 grön paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk färsk hackad timjan eller oregano = 1 tsk torkad

Havssalt och chiliflingor

Bryn hälften av smöret och stek köttet tills det är gyllenbrunt.

Skär under tiden alla grönsaker i små tärningar, tomaten utan skal och kärnor.

Blanda ner grönsakerna och låt även dem bli brynta.

Låt fräsa tillsammans i 10 minuter så smakerna kommer fram ordentligt.

Krydda generöst med salt och chili, det ska var mycket smak i grytan.

Haydari och tursu, vitlöksyoghurt med mynta och mjölksyrade grönsaker, är väldigt gott till och.

Recept på hur du gör mjölksyrade grönsaker finns i både i Diabeteskokboken och i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

Den kokboken har jag skrivit med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk olivolja

1 msk hackad bladpersilja

1 tsk torkad mynta

1 liten riven, vitlöksklyfta

Havssalt

Blanda alla ingredienser väl och kyl ett par timmar.

Smaka av om det behövs mer salt.

Haydarin är också mycket god som dipsås till råa grönsaker.

Morgonpromenad i Alanyas hamn

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/11/25/turkisk-pytt-i-panna-med-vitloksyoghurt-och-mina-tankar-om-medelhavskosten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag har bott i Frankrike, vid Medelhavet i tio år nu. Och har helt annan uppfattning än du om den sk Medelhavskosten. Längs kusten här är det storstadsområden och folk kroppsarbetar inte alls som kanske i mindre byar i Turkiet. Det levs stressat cityliv där som du säger, snabbmaten gjort sitt intåg. Det är pizza i mängder, McDonalds i varje hörn, kebabhak och trots fantastiska marknader äts det inte alls grönsaker till vardags som myten säger. Barnen äter otroligt mycket sött – en fransk frukost består av baguette och/eller croissant med smör och olika sylter. Varm chokladdryck eller café au lait, fruktyoghurt och ibland ursöta flingor. Och fruktjuice. Inte tillstymmelse härnere till ost och skinka som kallas för salé och är vanligare vid tyska gränsen. Eftermiddagsmål består av pain au chocolat och middagarna för det mesta av olika typer av pasta med ketchup i mängder, pommes frites, kokt skinka eller varmkorv, man tvingar i barnen klassisk haricot vert men andra grönsaker ratar de bara och är mycket kinkiga med maten. Husmanskosten här är klassiska köttgrytor med mycket potatis, morötter och kål som grund. Fetma och diabetes ökar katastrofalt och man ser oerhört tjocka personer på gator och stränder här också. Jag pratar om vardagsmat, inte den klassiska mycket utsökta franska maten som är en helt annan sak!

    • Hej och tac för din kommentar. Så synd att de i Frankrike frångått sin traditionella mat så mycket. Det är ju gastronomins hemland dessutom.
      Här i östra Medelhavet är traditionen stark, så det är nog därför både turkar och greker håller sin matkultur högt och använder den i sin vardagsmat fortfarande.

      • Hej. Jag pratar inte om Frankrike som helhet. Det är ett av världens bästa matländer. Men jag vänder mig mot ”Medelhavskosten” i vardagen hos stressade barnfamiljer längs med södra franska Medelhavskusten. Här äts mängder med bröd – baguette till varje mål, söta frukostar, mycket bakverk, frites och pasta men också rustik provensalsk mat som inte skulle platsa som t ex LCHF. Till fest och på restaurang äts däremot mycket lokalproducerat kött, fisk och skaldjur och nästan all mat är baserad på olivolja, vitlök, oliver och deras olika röror, aioli, smaksättning med basilika och andra färska provensalska kryddor. Plus röror med mycket tomater, aubergine och squash. Och så mycket goda ostar och fantastiskt kött hos lokala slaktare. Men barnen får inte lördagsgodis, fredagsmys vet man inte vad det är heller. Att man mår bra här tror jag inte enbart beror på kosten utan är en kombination av familjesammanhållning, ett klimat med runt 300 soldagar, att man har en avslappnad livsstil och dricker goda viner plus konsumerar mängder med olivolja. Jag tror också det är mycket nyttigare att dricka så mycket vatten som man gör här. Mjölk som måltidsdryck finns bara inte och barnen får inte välling heller. Men skräpmaten och fetman finns nu utbrett, det är bara att konstatera!

      • Ja, hela livsstilen här vid Medelhavet är mer människovänlig, så är det helt klart. Sammanhållningen i familjer och bland grannar ser vi inte så mycket av hemma i Sverige längre som här nere. Härligt att det fortfarande äts bra mat där du bor också 🙂

  2. Bra och trevlig läsning och enkla nyttiga recept. Tack😊


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.