Formbröd LCHF och Paleo till varma mackor

Mackjärn från Eldmark i Sorsele

Matlagning ute i det fria

I våras fick jag ett mail från friluftsföretaget Eldmark i Sorsele med frågan om jag kunde ta fram en formfranska som passade till deras nytillverkade mackjärn av stål.

En spännande utmaning förstås, så jag tackade ja. Är själv väldigt förtjust i att vara ute i naturen och laga mat över öppen eld, så det passade mig riktigt bra.

Jag har ju varit på resande fot mycket den senaste tiden, så det dröjde ända till förra veckan innan jag kom mig ut i skogen till en perfekt grillplats där jag kunde testa brödet och järnet.

Mackjärn från Eldmark.se

Eleonor Jakobsson på Eldmark hade en önskan att jag skulle göra ett bröd i storleken av en formfranska typ jättestor Raskens, för deras mackjärn är anpassat efter den storleken.

Nu är min bakform lite mindre och när man bakar ett glutenfritt bröd utan jäst, så sväller ju inte degen upp på samma sätt så mina brödskivor blev ungefär hälften så stora som butikernas gigantiska skivor.

Det blev ännu bättre för den typ av singelsmörgåsjärn jag fick prova, för nu fick jag plats med två smörgåsar bredvid varann, så vi kunde äta våra varma mackor samtidigt.

Varm macka i mackjärn från Eldmark

Mitt bröd av typen LCHF/Paleo blev dessutom så späckat med näring, så en smörgås av större format skulle vi helt enkelt inte orkat med.

Järnet är mycket lätt eftersom det är tillverkat i stål, så det var också enkelt att ta med i ryggsäcken. De järn i aluminium jag testat förr väger betydligt mer.

Fyllningen hölls kvar mycket bra i brödet, jag serverade mackorna i varsitt melittafilter så det blev riktigt enkelt och kladdfritt att äta de varma smörgåsarna.

Varm macka

Brödet fungerar också mycket bra att rosta eller att steka i smör. Många bröd bakade med kokosmjöl blir rätt smuliga, men det här håller ihop väldigt bra.

Mitt recept är helt mjölkfritt, men om du vill kan du byta ut kokosmjölken mot grädde eller cashewnötsmjölk.

Jag tillsätter äppelcidervinäger i smeten, det ger en god smak till lowcarb-bröd och här neutraliserar det samtidigt kokossmaken som en del kan ha svårt för i matbröd.

Mackorna fylldes med tunnskivat, varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, Skärvångens Chèvre och lite senap.

Bröden las ihop och jag bredde lite smör på utsidan, så fastnar de inte i järnet.

Jag grillade dem ca 10 minuter över den falnande elden, vände järnet ofta under tiden.

Mackorna smakade himmelskt gott denna regnmulna dag.

Så passa på att baka ett riktigt gott bröd att ta med på höstens utflykter i skog och mark, jag lovar att du får ordentligt med energi att orka med både bärplockning, jakt och fiske 🙂

Formbröd LCHF/Paleo

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Glutenfritt formbröd

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Det blev lite efterrätt också därute i skogen. Nyplockade blåbär och rädisor från Ås Trädgård.

Blåbär

Ekologisk rädisa från Ås Trädgård

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/08/10/formbrod-lchf-och-paleo-till-varma-mackor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

38 kommentarerLämna en kommentar

  1. Alltid väldigt bra och goda recept!
    Har aldrig blivit besviken! 👌👏👏👏😋🥰

  2. […] med sallad, med paleo bröd, salta paleo kex eller annat […]

  3. […] syster bakade ett gott paleobröd som hon hade med sig. Receptet är från Birgitta Höglund och var verkligen […]

  4. […] använder mig av Birgitta Höglunds underbara formfranska. Skär den i avlånga skivor. Eller i vanliga brödskivor om du vill göra separata […]

  5. Jag kommer att prova många utav dina härliga lchf recept!

  6. Tack för tips som ser kanon ut. En enda liten fråga har jag, har du bakat det i en vanlig brödform? Typ 10×20 eller vad en sån kan tänkas ha för mått? Jag hängde inte riktigt med i diskussionen kring storlek, men tycker att ditt bröd ser ganska ”normalt” ut 😉

    • Tack 🙂 Jag har bakat det i en helt vanlig bakform som rymmer 1 1/2 liter ungefär. Måtten känner jag inte till på det, har ingen sån här i Alanya så jag kan mäta.

  7. det ska inte vara bakpulver i?

  8. […] lördags tillverkade jag en Formfranska från Birgitta Höglund, fantastisk att styckfrysa och sedan rosta, steka i smör, varm macka eller bara äta. Jag har […]

  9. Fantastiskt bra bröd. Jag har gjort det två gånger och det så gott när jag rostar det. Tack Birgitta! Du har räddat mina frukoststunder. //Eva

  10. Tack för bra tips

  11. Nu har jag bakat brödet först med grädde/mjöl och smör blev gott men lite sött, hade behövt mer salt. Senast bakade jag enligt receptet med kokosgrädde och kokosolja och hade behövt minska lite på saltet. Båda varianterna blev supergoda och mycket uppskattade av familjen och vännerna. Tack för ett till kanonbra recept!

  12. Tack, Birgitta, för ett riktigt bra recept!

    Min tolvåriga dotter gjorde klämmackor av detta bröd och tyckte att de blev jättebra. Det tycker hon sällan om LCHF-bröd, hon brukar tjata om glutenfria köpesbröd, som jag vägrar att köpa för att de innehåller så mycket skräp… Men detta fick godkänt, hurra! Tyckte även själv, att det smakade bra.

    Jag är allmänt skeptisk mot vinäger, men hällde ändå i ca 1,5 msk vitvinsvinäger (hade inte äppelcidervinäger) och det blev ju gott. Saltade med Herbamare.

    Ska snart göra landgångar, då testar jag nog att baka på marita braukmanns vis, i långpanna. Tror att det blir bättre, när brödet inte ska grillas eller rostas…

  13. Hmmm… Såg just att du hade skrivit om äppelcidervinägern. Hade missat det 🙂 Tack för en bra blogg!

  14. Varför finns äppelcidervinäger i receptet? Går det att vara utan det?

  15. Tack för alla dessa användbara recept :)! Jag är på jakt efter ett liknande formbröd men utan mandel (eller nötter) eftersom jag är allergisk. Har du något förslag på vad jag kan ersätta mandelmjölet med i ditt recept?

  16. Hej Birgitta!
     
    Jag skriver från Spanien och tack vare översättaren av Google mig om dig och dina kloka recept och det är jag tacksam.
    Jag ville be om en tjänst och inte förstår innehållet i kokosmjölk, skulle du tala om för mig i ml? och en annan fråga, muggar med hjälp av några ml är?

    Tack på förhand för ditt tålamod.

    Hälsningar från Spanien.

    • Hola Maria 🙂 Vad roligt att du tycker om mina recept. Coconut milk 1 dl = 100 ml
      1 US Cup = 236 ml

      • Gracias Birgitta!

  17. Hej Birgitta, maste berätta, gjorde dubbel sats, bredde det i langpanna och fick tva bottnar till en smörgastarta. Sensation !!

  18. Funkade även fint i elektrisk smörgåsgrill inomhus!
    Den har mest stått i skåpet senaste åren men kan nu få jobba lite då o då 🙂
    Jag bytte en dl av kokosmjölet mot sesammjöl o det blev också bra. Tillhör dem som inte gillar för tydlig kokossmak.

    • Tack, vad bra att det funkade fint även i det. Bra tips om sesammjölet, tack för det med 🙂

  19. […] Receptet kommer från Birgitta Höglund. https://birgittahoglundsmat.wordpress.c … ma-mackor/ […]

  20. Åh, har verkligen saknat ett bröd att smörsteka nu när det är kantarellsäsong! En liten undran om receptet bara: ska kokosmjölk + kokosolja vara kokande när det hälls över de vispade äggen, eller ska det svalna innan? Är ju lite rädd att det blir äggröra av det hela…

    • Ja, det blir det säkert gott till. Jag vispar ner det direkt, det blir inte äggröra men ger en både fast och porös struktur till brödet 🙂

  21. Kan man använda vanlig mjölk eftersom våran affär har inte kokosmjölk?

    • Ja det går fint, eller ännu hellre grädde för ett riktigt fett och gott LCHF-bröd 🙂

  22. Ska absolut provas 😊 vi har också ett sånt mack järn 😊 så detta passar ju bra att baka 😊


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.