Mjuk pepparkaka LCHF

Bakelse LCHF till jul

Pepparkakskladdkaka

Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.

När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.

Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.

Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.

Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.

Pumpa

Pumpa och Chili på Söndagsmarknaden i Alanya

Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.

I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.

När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.

Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.

Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.

Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.

Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.

Här inne hos fina Matgiken hittar du en till variant av LCHF-pepparkaka om du inte vill baka med pumpa.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Adventsfika med pepparkakskladdkaka

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/27/mjuk-pepparkaka-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Inspirationen har jeg hentet fra den dygtige Birgitta Höglund […]

  2. Hej!
    Ser riktigt gott ut!
    Jag behöver dock utesluta mandelmjöl pga nötallergisk dotter. Vad skulle du byta ut det mot, och i vilken mängd?
    Mvh Åsa

    • Tack 🙂 Prova med 2 msk kokosnötmjöl istället. Hör gärna av dig här hur det blev.

  3. Som sagt, pumpa fanns inte i min butik men jag tog morötter istället.
    Smaken blev god men jag gillar inte konsistensen … tycker att kakan är lite ”svampig”!
    Har jag gjort något fel? Följde receptet till punkt och pricka annars.
    Hade t o m turen att ha en gammal sockerkaksform på en liter som passade perfekt i storlek.
    Christina

    • Den blir ju lite fuktig i konsistensen, kanske det du uppfattar som svampig. Ta lite mer mjöl om du vil ha en torrare konsistens.
      Jag gillade både smak och struktur, påminde lite om pepparkaksdeg 🙂

  4. Hej Birgitta,
    Jag bor i usa och har inte tillgång till pofibrer. Vad kan jag använda istället? Kan jag utesluta pofibrer helt?
    Tack
    Jitka

    • Hej. Ja, du kan prova med en ½ msk fiberhusk istället som bindemedel 🙂

      • Tack! Jag ska testa detta.

  5. Undrar också över formstorleken. Jag har ingen enlitersform, så när jag gjorde zucchinibrödet avbalkade jag en 1,5 l form med al-folie. Det funkade.

    • Som jag skrev till Annika så är den på ca 1 liter. Ditt sätt är ju också ett bra sätt 🙂

  6. Älskar mjuk pepparkaka med mycket kryddor, så det här måste ju testas. Hur stor ungsform använde du på ett ungefär?

    • Den är på ca 1 liter, som de vanliga avlånga därhemma men lite kortare och bredare.
      Lycka till med baket 🙂

  7. Om man inte får tag på pumpa, vad tror du man kan använda istället?
    Bor i en mindre ort och tror inte att pumpa finns att köpa nu när halloween är slut!
    Låter som ett väldigt gott bröd och skulle vilja kunna baka det till min födelsedag och jul.
    Christina

    • Då kan du prova med morötter istället. Butternutpumpa brukar finnas också, fråga i butiken 🙂

  8. Toppen! precis enligt odlarsesongen också. Jag har ju gått om pumpor och äpplen i skafferiet.

  9. Verkar mycket god. Går den att frysa?

    • Tack. Tror säkert den går bra att frysa, tina den långsamt i kyl sen 🙂

  10. God morgon Birgitta … snö över Taurusbergen låter helt otroligt ! Jag tänker på den hetta som varit de gånger jag varit i Turkiet, har bara råkat ut för otroligt häftiga regn och åska där. Tack för ännu ett fint recept … 😀


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s