Limpa LCHF med zucchini, sesam och kanel + 15 tips på andra glutenfria bröd

Zucchinibröd med sesam och kanel

Lyckat LCHF-bröd

Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.

Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.

De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.

Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.

Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.

Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.

Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.

Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.

LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.

Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…

Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.

Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.

Zucchini

I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.

Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

LCHF-bröd med zucchini

Zucchinibröd med kanel 1 limpa

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosnötmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

Kaffe och smörgås LCHF

Kaffe och smörgås LCHF

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Scones LCHF/Paleo

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med sesamfrön

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/23/limpa-lchf-med-zucchini-sesam-och-kanel-15-tips-pa-andra-glutenfria-brod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Receptet med zucchinibröd (limpa) innehåller ‘tahini’ (sesampasta) och jag misstänker att det är svårt att få tag på här i glesbygden i norrlands inland. Plus att kilopriset troligen är högt (som arbetslös måste jag vara snål). Kan man ersätta sesampastan med något annat…?

    • Sesampasta brukar finnas i vanliga matbutiker som har lite utländsk mat. Inte är den dyr heller. Går också att beställa från nätbutiker. Eller mixa sesamfrön själv tills det blir krämigt 🙂

  2. Hej Birgitta!

    Det här brödet har jag bakat två gånger. Tycker mycket om det. Men det tog ett tag att leta i bloggen, nu när jag ska baka det för tredje gången. Ett önskemål: samla alla dina bakrecept i en ny kokbok. Jobbet är ju redan gjort så att säga. Det måste väl din förläggare tycka vara en bra idé.

    • Tack, Ingrid. Jag har planer på en sån bok, men flera förlag har tyvärr tackat nej, senast Norstedts i förgår… De tror att LCHF är på nedgång, men det tror inte jag 🙂 Har ju en sökfunktion högst upp i marginalen och en kategori Glutenfritt bröd längre ner, testa den vägen nästa gång.

  3. Hej! Ser att du har sesampasta i ditt bröd, nu har jag inte det hemma när jag blev sugen på att baka detta ! Något förslag på vad jag kan ersätta det med?
    Tack för alla goda recept, gult värt 😉
    Hälsar
    Gunilla

    • Hej. Antingen mixar du sesamfrön eller så tar du mer kokosolja. Eller grädde/kokosgrädde om du har det 🙂

      • Tack, då mixar jag sesamfröna 😉 blir det en pasta av det då kanske ?

      • Ja, mixar du dem tillräckligt länge så blir det sesampasta, men det krävs nog en rätt kraftfull mixer 🙂

  4. Du har inget bakpulver i det här receptet. Blir det inte väldigt kompakt då och har du prövat med bakpulver här? I ditt valnötsbröd så har du ju i 2 tsk. Tycker mest att det är intressant att veta varför du har i det eller ej!
    Tack än en gång för alla fantastiska recept.

    • Jag stod och funderade om jag skulle gå till affären och köpa bakpulver, men bestämde mig för att testa utan 😉 Zucchinin och de uppvispade äggen gjorde att det inte alls blev för kompakt utan riktigt bra i konsistensen.
      Idag har jag bakat en mjuk pepparkaka med pumpa i, så nu köpte jag bakpulver för att se om det skulle bli skillnad. Det blev lite högre av det.
      Så vill du kan du förstås tillsätta 1-2 tsk till det här receptet 🙂

  5. Tack, för alla fina inlägg, du är guld värd<3

    Skickat från min Sony Xperia™-smartphone

  6. Även inom kokosnötsmjöl så finns det variationer! De binder olika mycket vätska. Jag använder den som har ca 4 kh/100 g. Man får nog prova sig fram till rätt mängd om man är tveksam ☺!

  7. Måste fråga: använder du kokosmjöl som du skriver eller är det kokosnötsmjöl? Det är ju stor skillnad i kolhydrater och funktion i brödet beroende på vilken av dem man använder. Tack för alla dina goda recept förresten som du bjuder på så generöst!

    • Jag menar kokosnötmjöl, det benämns på båda sätt har jag märkt. Tack, kul att du tycker om mina recept 🙂

      PS.Nu har jag ändrat i receptet så det inte behöver bli mer funderingar kring det 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: