Gratinerad Hummer

God fortsättning på 2011

Så var det då ett nytt år igen. Det förra var riktigt bra för mig, hoppas och tror att det här kommer att bli ännu bättre.

Nyåret firade jag och Mamma i lugn och ro tillsammans. Med gratinerad Hummer, ett glas mousserande, yrande snöstorm och Nyårsklockor på radion.

Nyårslöftet jag gav mig själv, blev att jag ska bli ännu bättre på att träna och hålla min kropp igång för att mota bort diverse krämpor.

Ingen annan än jag själv kan påverka hur min kropp kommer att må framöver. Det vilar ett stort ansvar på mig för att se till att den endast får det bästa när det gäller mat, träning och sömn.

Ett Nyårslöfte jag nog delar med väldigt många i år, hör på folk runtom mig att det blir viktigare för varje år att sköta om sin egen hälsa.

Jag kommer även i år att fortsätta dela med mig av tips på lättlagad, enkel mat på naturliga råvaror. För det är den maten som får mig att må bäst.

Idag blir det en god supérätt, som passar även på andra dagar än Nyårsafton. Skaldjur är precis som fisk något vi borde äta mer av hela året.

De innehåller mycket av de spårämnen och mineraler, som våra kroppar mår riktigt gott av. Det är den typ av mat som ätits sedan tidernas begynnelse.

Skaldjur var betydligt enklare att samla in, än allt hårt arbete som krävdes för att ta död på en mammut.

Så de utgjorde helt säkert en stor del av våra jagande och samlande förfäders diet, de bodde ju också ofta nära havet.

Gratinerad hummer är väl en lite mer arbetad rätt än hur våra förmödrar och förfäder anrättade sina skaldjur.

Men väldigt enkelt att göra, bara att klyva hummern och gratinera med en god svampsås.

Skalen frös jag sen in, för att ha till en god Hummersoppa framöver. Här hittar Du recept på min Räksoppa, som också kan användas till kräft och hummerskal.

Champignongratinerad Hummer för 2

1 Hummer

5 st Änglamark’s Ekologiska Skogschampignoner

1 Schalottenlök

3 msk Smör

2 dl Grädde

½ dl Mousserande Vin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk hackad Gräslök

Klyv hummern på längden med en vass kniv. Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten. Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Ta ut stjärten ur skalet. Skär i bitar och lägg dem tillbaks i skalhalvorna. Jag köpte en färsk, Irländsk hummer från Cashelmara. Den var väldigt välmatad, full i rom och mycket god.

Finhacka löken och dela champignonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Skogschampignoner har en mycket kraftigare svampsmak än vanliga vita, tack vare de mogna lamellerna. Därför blir också stuvningen lite mörk.

Bryn svamp och lök i smöret, utan att det blir bränt. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna. Gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.  Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Lägg upp på tallrik med Citron och Gräslök. Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött. Även i benen finns en del kött, så det tar lite tid att äta.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/02/gratinerad-hummer/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. Mums med hummer, och som sagt det är du och mormor värda! Kan sakna skaldjur, men jag passar på och äter det när allergiske sambon jobbar kväll, men ingen hummer har jag unnat mig än =) Kram

    • Vi är ju lite av livsnjutare båda två 🙂 Du får testa på nån tjejkväll framöver. Kram Moster

  2. Det allra bästa 2011 önskar jag dig!
    Härligt att du tänker fortsätta att dela med dig.

    • Tack detsamma, Janicke. Det är så roligt att dela med mig av min mat, när jag får så fin respons från mina läsare. Vi ses i maj 😉

      • Vajjert! ♥

  3. Dette så nydelig ut Birgitta!! Skalldyr er det beste jeg spiser!! Deilig med et nytt år og etter en jul med mye mat og stillesitting skal jeg også trene mer i år!!

    • Här blir det både mer träning och mer skaldjur i år, förstår inte varför jag ätit det så sällan förut. Det är ju fantastiskt gott och nyttigt.
      Lycka till med träningen, Janicke 🙂

  4. God fortsättning på det nya året Birgitta!

    Hummer är något som vi sällan äter här hos oss, men jag blir riktigt sugen när jag ser din goa rätt!
    Här hos oss kostade dock hummern 340kr kilot nu till nyår(!) och det var lite i mesta laget.

    Att idka lite mera styrketräning är något som jag fick en påminnelse om här i december. Ena dottern skall operera sitt knä och har därför ett träningsprogram som hon kört nu inför op. Tro om hon skrattade då morsan skulle försöka resa sig från en stol med hjälp av bara ett ben 😀 Jisses, det var då ganska tufft det!

    Kram!

    • Tack detsamma, kära bloggvän. Ja, inte var det billigt här heller, den här lilla rackaren gick på 145 kronor. Men det var Mamma och jag värda, det blir inte så mycket utsvävningar annars 🙂

      Det var faktiskt Mammas knäoperation för några år sen, som gjorde att jag började träna knän och lår mer. Artros är inte något vidare att ha och den kan förebyggas genom lite enkla rörelser, så numer är benen starkare än nånsin. http://www.irorelse.org/Film/For-dig-med-knaartros-filmer/
      Tag lärdom av dottern, så blir ålderdomen roligare att vara i 😉

      • Tack för träningstipsen Birgitta 🙂

      • Varsågod, Ellinor. Vill att du ska fortsätta vara i fin form, så vi andra får ta del av dina jaktturer med tillhörande recept 😉

  5. Smaskens med hummer, vi har några stycken i frysen så till nästa helg blir det nog hummersoppa!

    • Ja, ni har ju verkligen tillgång till fina skaldjur där på Västkusten. Härligt 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.