Foliebakad Öring med Citrontimjan till Gräddstuvade Nässlor

Vårkänslor

Jag önskar all mina läsare en trevlig långhelg. Från och med idag lägger jag in lite gamla favoriter på min andra blogg, Birgittas Mat i Dalarnas Tidningar.

På det sättet får Du lätt tillgång till många av mina recept från förra året, utan att behöva leta i arkivet. Så då blir det två olika recept varje dag, istället för som nu när de följts åt med någon dags mellanrum.

Nu är våren riktigt på gång här i Jämtland. Blåsipporna blommar för fullt i backarna ner mot Storsjön. Tog en härlig långpromenad i solen, men det var riktigt kallt i luften ändå.

Ganska typiskt för en vår i de här trakterna. Sen brukar det explodera och allt slår ut på en gång. Från vårvinter till sommar direkt.

Men det tar ett tag till innan vintern släpper sitt grepp. Här är en nytagen bild på all snö som ligger kvar på Bydalsfjällen.

Tog en sväng förbi myrstacken där det växer nässlor igen. Känns fint att kunna gå ut i skogen och plocka min mat.

De hade blivit lite större sen förra gången, men fortfarande perfekta till stuvning. Myrorna var betydligt lugnare än sist, tack vare kylan.

Dagens skörd av nässlorna fick bli till en stuvning med purjolök. En stor Öring fick jag av min snälla Syster i vintras, den blev perfekt till ugnsbakning.

Citrontimjan plockade jag i rabatten utanför huset på väg in. Vi planterade lite örter där i fjol, så att alla i huset ska kunna gå ut och plocka till husbehov. Den hade klarat sig under snön, plantan är riktigt kraftig och fin.

Foliebakad Öring

1 stor Öring

1 dl Citrontimjan

2 msk Smör

1 tsk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

1 ark Aluminiumfolie

Krydda fisken in och utvändigt med citronsaft, salt och peppar. Lägg den på ett folieark. Fyll buken med smöret i skivor och färsk timjan. Vik folien över fisken och nyp ihop längs kanten och i hörnen. Baka i ugnen på 175° i 30 minuter.

Gräddstuvade Nässlor med Purjo

½ liter nyplockade Nässlor

5 cm av det vita på en Purjolök

1½ dl Grädde

2 msk Smör

½ tsk vit Balsamvinäger

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skölj och rensa nässlorna från småskräp. Förväll dem i 2 dl lätt saltat vatten i 5 minuter. Häll av spadet genom en sil, men spara det till en soppa.

Strimla purjon fint och hacka de förvällda nässlorna lite grovt. Fräs i smöret ett par minuter utan att purjon tar färg.

Krydda och häll på vinägern, låt den koka in. Häll på grädden, koka upp och låt småputtra på svag värme tulls stuvningen tjocknar.

Servera fisken med nässelstuvningen och Haricot Verts. En Citronklyfta, Gurka och Cocktailtomat som garnering.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/13/foliebakad-oring-med-citrontimjan-till-graddstuvade-nasslor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. God morgon Birgitta Höglund.
    så gott det ser ut. Påminner mig om mina sommrar
    på Hardangervidda(fjällplatå mellan Oslo och Bergen
    i Norge)när vi fiskade öring varje dag.Goda minnen.
    (jag röstar och röstar)

    Må bäst
    Elin U

    • God morgon, Elin U 😉 Vilka härliga minnen. Jag har många fina fiskeminnen också, från min hemby i norra Dalarna. Det är skoj att fiska. Tack för beröm och röst 🙂

  2. Det ser riktigt delikat ut, jag kan föreställa mig hur saftig fisken ska har varit efter ugnsbakningen med alla goda kryddor och smör – mums 🙂

    • Hej Veronica. Det blir riktigt mycket smak när man lagar till en fisk så här. Fungerar fint på grillen också 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.