Champignonsås till Fläskkarré

Gris i olika former

Här kommer lite mer mat från resan, innan jag kommit igång på hemmaplan.

Det har blivit många olika recept med griskött under vår Cypernresa. Främst beror det på att kvaliteten är väldigt hög på det färska fläsket.

Att vi inte alls har tillgång till griskött i Turkiet, har också gjort att det smakat extra gott. Sen är priset också angenämt lågt, ca 25-45 kronor per kilo.

Dagens recept innehåller en riktigt fin fläskkarré, min favorit på grisen. Mycket insprängt fett gör köttet extra saftigt och mört. Karrén smakar mer, jämfört med en kotlett.

Smakskillnaden beror på att fettet är en stor smakbärare. Så köp hem en hel bit fläskkarré och stycka själv i lagom tjocka skivor.

Fläskkarré med Champignonsås och Brysselkål

1 skiva Fläskkarré à 250 gr

10 stora Champignoner

½ gul Lök

3 dl Grädde

½ dl vitt Vin

2 msk Steksky

3 msk Smör

Några droppar Worcestersauce

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär svampen i halvor och sen i grova skivor. Finhacka löken. Bryn champignonerna en stund i smöret, så de blir gyllenbruna. Krydda.

Dra ner värmen och tillsätt löken, låt den bryna med några minuter. Häll på vin och Worcester, låt koka in i svampen. Häll i grädden och koka ca 20 minuter.

Ansa och koka brysselkålen 10 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och lägg i en klick smör. Håll varmt under lock.

Bryn karrén i smör, krydda ordentligt. Stek ca 5 minuter på var sida, vänd några gånger under tiden. Låt ligga kvar i pannan en stund på eftervärmen.

Ta upp köttet på en skärbräda, vispa ur stekpannan med lite vatten och häll stekskyn i såsen.

Skär upp köttet i sneda skivor, lägg upp på svampsåsen. Servera med brysselkålen. Paprika och Rucola med kallpressad Olivolja och Citron till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/17/champignonsas-till-flaskkarre/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Välkommen hem till den ännu vita vintern.

    • Tack för det, Emmy. Nog är det vitt alltid 🙂

  2. Håller med

    (som vanligt 😉 )

    Karrén är bästa biten.

    Varm välkommen hem -kram!

    🙂

    • Vad lustigt, jag var just inom hos dig och skrev 🙂
      Tack så mycket, här kommer en kram till dig med, härliga Fjällmor.

  3. Tack för kommentaren och hoppas semlereceptet kan bli nåt gott att visa på din sida kanske. Tack också för alla fina recept du lägger ut här.

    Hadebra!
    Anmaja

    • Tack till dig med Anmaja. Roligt att du gillar mina recept. Jag får ta och testbaka dina semlor nån dag, de passar in hos mig 🙂

  4. GUMMAN!!!Här sitter jag och googlar för att hitta recept på kycklinggryta….HUR jag hamnade här vet jag inte…men här är du ju! Efter alla år!!! Och visst har jag recept kvar som heter ” Birgittas”…
    Hör av dig om du vill! Det var intressant att få läsa om dig!! Kram på dig! / Teresia Lundstedt

    • Hej Teresia och Välkommen till mitt kök. Igen får jag väl säga, för det var ju rätt många år sen vi jobbade på Kvarterskrogen tillsammans 🙂
      Vad kul att du ramlade in här. Skickar ett mail när jag kommit in i vardagen igen, efter resan.
      Ska bli kul att höra vad som hänt med min skönsjungande kallskänka 😉 Kram Birgitta


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: