Mandarinkompott med färska Valnötter och Grädde

Ayia Napa, en sömnig vinterturistort

Förra vintern när vi var här på Cypern hittade jag ett Mandarinträd i en övergiven hotellträdgård. Det är många hotell som är stängda över vintern.

Ayia Napa är sig nog inte riktigt likt jämfört med sommaren. Då svämmas här över av partysugna ungdomar, men nu på vintern är det mest övervintrande pensionärer på långsemester. Lugnt och fridfullt, men byn har många bofasta Cyprioter, så det är inte helt dött.

Ayia Napa är en turistort som byggdes upp hastigt efter Turkiets ockupation av norra delen av ön på 70-talet. Hela den populära turistorten Famagusta hamnade på andra sidan gränsen. Hotell och restaurangägare byggde då en helt ny hotellby i den lilla sömniga fiskebyn Ayia Napa.

En semesterort som idag sett sina bästa dagar. Det är väldigt slitet, verkar som om många av hotellägarna bara väntar på att få flytta tillbaks till den finare stranden vid Famagusta.

Anledningen till att vi åker hit ändå, är det varma vinterklimatet och den goda maten. Väldigt fina råvaror gör det riktigt roligt att laga mat här. Vädret är mycket mer stabilt och varmt i januari och februari, än på de flesta håll kring Medelhavet.

Vi har tillbringat många vintrar i Alanya, men här är betydligt skönare på vintern. Vi har haft 20-23 grader första veckan, sen lite moln och kring 18-20. Några regnskurar senaste dagarna.

Det här är en vintertillvaro som jag önskar att många fler får uppleva. Bra för både kropp och själ.

Aromatisk Citrusdessert

5 Mandariner

1 msk Honung

½ tsk Citronsaft

10 färska Valnötter

Skär topp och botten av mandarinen, så kommer inte så mycket av de vita hinnorna med i kompotten. Dela på mitten och pilla bort kärnorna. Skär bort så mycket som möjligt av det vita kring klyftorna.

Blanda med citron och honung och koka upp. Låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör under tiden. Knäck nötterna och grovhacka. Blanda ner i den avsvalnade kompotten. Lägg en sked i botten på ett litet glas och fyll upp med Grädde.

De här mandarinerna är de mest aromatiska och smakrika jag ätit. Får Du inte tag på såna, så testa Blodapelsiner, de är också riktigt goda.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/16/mandarinkompott-med-farska-valnotter-och-gradde/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. Har kikat runt i din matblogg o hittat mängder med rätter som ska testas.

    Ser att du även varit till Alanya, har också bott där i omgångar för mängder med år sedan ;).

    Låter så skönt att fly den värsta årstiden till värmen o maten! Hur länge brukar ni stanna?

    Njuter av dina läckra bilder o härliga råvaror. Längtar…

    • Tack, Dubbelörnen. Roligt att höra att du gillar min mat.
      Det är verkligen skönt att få tillbringa stor del av vintern här vid Medelhavet. Nu blir det 6 veckor här på Cypern. Var 2 månader i Alanya i höstas. Som mest har vi varit borta 3 månader i stöten, men 6-8 veckor känns bäst. Vill ju träffa Familj och vänner lite då och då, så man inte blir alldeles bortglömd 🙂

  2. Klimatet låter fullständigt underbart!
    Hälsar fröken Dill från ett gråmulet Stockholm med temperatur runt 0-an

    • Hej. Såg på TV att ni fått riktigt tråkväder. Här ska regna i morgon men annars är det härligt 🙂

  3. Nu är jag trött på din blogg! Orkar inte mer! Maten du lagar och bilderna du lägger upp är FÖR bra! Snålvattnet rinner ständigt och bilderna är så läckra att de borde få pris!
    Ja, klart jag är avundsjuk! Lika kul varje gång man tittar in här! Man får inspiration i sin tankegång. Nästa år ska jag …

    Ha det så bra!

    • Hej Lena. Vad kul att det var den anledningen att du tröttnat. Att det är för bra.. Vore värre om det var åt andra hållet 😉
      Får försöka fortsätta vara bra framöver med, jag har riktigt skojigt när jag funderar ut vad jag ska laga och fotografera.
      Hoppas du orkar hänga med i fortsättningen också 🙂

      • Varje dag! 🙂

  4. Det ser gott ut, vilka fynd du gör på dina resor som hittar både mandariner och rosepeppar 🙂

    • Ja, det är fantastiskt när det bara växer utanför knuten 🙂

  5. Oj, oj, oj det här måste jag testa! Och med bara en sked honung kan det ju slinka igenom kolhydratskollen kanske. Själv fick jag inlagda plommon med rinnig grädde hos mormor häromdagen, en ren och skär dröm!

    Hoppas du njuter riktigt ordentligt i de ljumma vindarna!

    • Hej Kristin. Ja det är härligt här. Och jag tycker som du, att en liten klick honung då och då går fint. Både nyttigt och gott, ser det mest som en krydda. Plommonen låter verkligen härliga också 🙂

  6. Låter mysigt. Lagom temperatur, kan tänka mig att det är gott för själen.

    • Nu när vi acklimatiserat oss, så är det njutning på hög nivå. Satt i bikini på balkongen idag 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.