Turkisk Morotsröra

Turkisk Morotsröra med Smör, Yoghurt och Grädde. Bra LCHF-tillbehör till Grillat

Yogurtlu Havuç Salata

Den här goda röran har jag fått inspiration till, av Çağlar İsözen i Alanya. Han har en väldigt mysig restaurang på Damlatasgatan, som går mellan Turistbyrån och hamnen. Den heter Eski Ev eller Old House. Det Gamla Huset är en liten, mycket bra restaurang som serverar genuin, turkisk mat.

Eski Ev-Old House En av de bästa restaurangerna i Alanya

Ingen turistanpassad meny, utan bara äkta vara. Jag träffar krögaren lite då och då på marknaden och i de bra köttaffärerna, så jag vet att han bara handlar det bästa till sin krog.

På lunchen har han en suverän Mezze, med bara vegetariska rätter, alla väldigt goda. Miljön i den fina trädgården, full av stora skuggande träd, gör matupplevelsen ännu bättre.

Jag börjar längta ner till Medelhavet nu. Det är bara en månad kvar innan det bär av på en 2 månaders tur. Ser fram emot en varm och skön höst, med mycket god mat, som jag kommer att dela med mig av. Ska bli kul att skriva om Medelhavskost på mitt sätt. Den här morotsröran är en försvenskad variant av den jag ätit i Turkiet.

Morotsröra à la Eski Ev

4 Morötter

100 gr Valio’s Smör

1 dl Turkisk Ekologisk Yoghurt

½ dl Grädde

Havssalt och Nymald Vitpeppar

Stek rivna Morötter mjuka i Smör till Turkisk Morotsröra

Riv morötterna grovt, stek dem riktigt mjuka i smöret. Salta och peppra. Blanda ner yoghurt och grädde och låt puttra en liten stund på svag värme. Smaka av om det behövs mer salt. Mixa den slät med stavmixer om Du vill. Röran är god både varm och kall. Sötman i morötterna och syran i yoghurten passar mycket bra ihop. Gott som tillbehör till grillat eller till en smakrik korv, t.ex Kabanoss.

Yogurtlu Havuç Salata

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/09/07/turkisk-morotsrora/trackback/

RSS feed for comments on this post.

21 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] en gammal park/trädgård fanns Eski Ev, en restaurang under bar himmel och i grönska från träd och andra växter. Urmysigt att sitta […]

  2. Jag har också besökt Eski Ev, efter förra veckans besök (sept 2010) i Alanya är det sammanlagt nio gånger, och tycket att restaurangen är värd många fler besök. Trevlig miljö, bra service och underbar mat.

    • Hej Sven, Välkommen till mitt kök. Visst är det en suverän restaurang, en lummig oas i Alanya. Åker ner på 6 veckor i mitten på oktober, så då blir det nog några besök igen. Har varit där många gånger genom åren, alltid fått utsökt mat och trevligt bemötande.

  3. […] Turkisk Morotsröra […]

  4. Det ska testas! Ska äta lammisterband i morgon tror jag, då ska jag försöka komma ihåg att göra morotsröran.

    • Gör det. Sötman i morötterna passar nog mycket fint till de syrliga isterbanden. Lammisterband låter som en himla god korv, var köper du dem?

      • Oj jag vet inte, jag köpte dom på Smaklust en matmässa som hölls i Augusti i Stockholm. Smultronboda är det som gör dom. Det är dom godaste isterbanden man kan få ta i. perfekt syrliga fasta och helt fantastiska.

      • Tack Anna. Får kolla upp om nån kan ta hem dem hit upp. Annars är Lammhults Syrliga isterband riktigt goda också.

  5. 1000 tack för tipset, Birgitta! Det ska jag komma ihåg. 🙂

    Kul sammanträffande! Jag är i Chania den 17- 24/9. Bor på hotell Mediteranea, Kato Daratso.

    Hoppas på mycket sol, bad och värme!
    Hälsningar Anita

    • Vi flyger ner den 25/9. Men vi kanske ses på nån långsemester framöver 😉 Tycker verkligen ni ska testa det.
      Ha en skön söndag./ Birgitta

  6. Blir riktigt avundsjuk på din medelhavsvistelse! Har du lägenhet/hus där nere?

    Jag funderar ibland att också vistas längre tider vid Medelhavet på vintrarna. En dröm!

    Allt gott!

    • Ja, det är som en dröm att få bo där nere 🙂
      Vi hyr in oss på hotelllägenheter, har tidigare även hyrt privat, men hotell är bekvämt. Med städning och all service.

      I vintras tog vi en sista minuten på 48 dar till Cypern. Det blir nog en sån i vinter också.
      Annars är det Alanya som har varit vårt vinterhem i 6 år nu. Vi trivs väldigt bra där, men det var kul att byta ställe, till Cypern. Inte minst för att de har så gott griskött där. Det finns ju inte i Turkiet. Jo det går att köpa Bacon på en del butiker, för det facila priset av 400kr/kg…

      Ta chansen om du kan och testa en långsemester nån gång.
      Ha det bra./ Birgitta

      • Tack för svaret och tipsen, Birgitta! Jag åker ofta till Kreta numera därför att jag kan åka från Umeå, vilket besparar mig onödiga resor. Jag åker dit igen om några dagar – i en vecka..

        När min man pensioneras så kan det förhoppningsfullt bli aktuellt med långsemestrar runt Medelhavet.

        Du menar att hotellen hyr ut lägenheter också? Det vore ju mest praktiskt.

        Allt gott! Anita

      • Visst är det bra att kunna åka direkt. Åker med min mamma och syster, just till Platanias, Kreta om drygt en vecka.
        Sen är det bara hem och tvätta, för fem dagar senare bär det av till Turkiet 🙂
        Vi går in och tittar på hotell vi tycker ser bra ut, pratar med managern om att hyra på månadsbasis. Blir betydligt billigare än att boka via resebyrå. Åker på flygstol ner, billigast hittills var 148 kr till Antalya från Landvetter. Men det är några år sen, Apollo var väldigt billiga då.
        Ha det bra./ Birgitta

      • Mitt tidigare inlägg skulle förstås ha placerats här… 😉

  7. Oj så gott!
    Jag ser också fram emot att få läsa om medelhavskost på ditt vis..

    😉

    Nu har jag äntligen fått hem skrädmjöl!

    😀

    Kastar en kram neröver!
    /Fjällmor

    • Tack, där fångade jag kramen 😉

  8. Det låter jättegott! I början av oktober åker jag och gubben till Marmaris, det ska bli skönt även om det bara är en vecka:)

    • Hej Monica. Då får ni passa på att äta mycket gott. Jag var i Marmaris för några år sen, där är så vackert. Finns några fina restauranger i den gamla stadsdelen, högt uppe över takåsarna med fin utsikt över hamnen.
      Oktober är en härlig tid att vara i Turkiet. Lagom varmt 🙂

  9. Vilken spännade röra! Man kan inte få för många tips på goda röror.
    Tycker fröken Dill

    • Instämmer med dig, Fröken Dill. Röror är suveräna till mycket 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: