Min Morotslåda

Vegetarisk Julmat

Eftersom jag har Finlandssvenskt påbrå, så har det här med olika rotfruktslådor alltid funnits med på vårt julbord. Kålrotslåda, potatismoslåda och morotslåda brukade Mamma och Mormor göra varje jul.

Den som följt med som en favorit genom åren är morotslådan. Den är så god tillsammans med skinkan, med skirat smör till.

Jag hade den också med på julborden på restaurangerna där jag jobbade, tyckte att det var lite för lite vegetariskt i vår Svenska julbordstradition.

Det här blev en variant med mindre kolhydrater än i originalet, som innehåller grötris och sirap.

Jag har en burk grovmixade jordnötter sen pepparkaksbaket. Det blev en bra ingrediens i lådan, med liknande tuggmotstånd som riset.

Svamp var ett annat nytillskott, det används mycket av den varan i den Finska kokkonsten också.

Morotslåda Lowcarb

1 grovriven Morot

1 dl  Svamp, jag hade Fårticka

2 msk Smör

2 msk grovmixade, osaltade Jordnötter

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

½ dl riven Gräddost

1 msk hackad Persilja

1 tsk Honung

Havssalt och nymald Vitpeppar

Stek svamp och morot i smöret några minuter. Krydda och rör ner honungen. Låt svalna lite, rör sen ner ägg, grädde och jordnötsmjöl. Blanda i riven ost och persilja, smaka av om det är tillräckligt salt.

Häll upp i en smord form och grädda i 175° i ca 30 minuter. Servera med skirat Smör. Miniplommontomter och Gurka med Olivolja och Balsamvinäger till.

Här kommer receptet jag använde till julbord, om Du vill testa den äkta varan. Du får kanske minska receptet lite, annars räcker morotslådan ända till Påsk. Den fungerar annars bra att frysa, blir lite lösare bara.

Mammas Morotslåda

1 liter okokt Grötris

5 kg  skalade Morötter

2 liter Mjölk

5 dl Grädde

10 Ägg

1 1/2 dl Mjöl

2 dl Sirap

Salt och ev lite Vitpeppar

Koka riset och morötterna. Pressa morötterna och blanda med det övriga. Grädda i 175° tills den stelnar, utan att få för mycket färg.

Här följer lite nya skogsbilder, sen snön fallit ordentligt. Det var så härligt att pulsa omkring i skogen i lössnön. Fint för både Tomtar och människor.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/17/min-morotslada/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Njae … Det är inte mycket som slår en god nattmacka när man när sugen vid en tidpunkt då man verkligen inte borde äta! Förbjudet är gott! 🙂

    • Njut på du, jag var själv en stor mackoman en gång i tiden, så jag vet hur himla gott det är 😉

  2. Mandel istället för jordnötter låter väldigt gott och riset hoppar jag över. Har inte ris i kålpudding heller, fast där har jag kokt potatis. Kokar du morötterna i enbart vatten eller har du smör, en nypa socker eller salt i?
    Måste pröva att laga din morotslåda vid tillfälle! Den passar nog till både det ena och andra!
    Nu måste jag ta en nattmacka annars klipper jag ut din bild ur skärmen och äter upp direkt!

    • Morotskaka med mandel kan bara bli ännu bättre, med den lite söta mandelsmaken.
      Jag brukar bara salta vattnet, men blir nog väldigt bra med både smör och lite socker, det lyfter fram morotssmaken mer.
      Du får testa den snart, smaken gör sig bättre tredimensionell 😉 Perfekt att ha färdigt att bara värma och äta med en klick smör. Slår vilken smörgås som helst.

  3. Hejsan,

    Du nämner potatismoslåda , du råkar inte ha ett recept på den också? Jag åt det ofta när jag var liten men har inte ätit det på länge, vore kul att pröva igen!

    //Mattias

    • Hej Mattias och Välkommen in i mitt julkök. Mamma blandade i ägg, ströbröd, grädde och lite sirap. Har inget exakt recept men utgå från morotslådan.
      Lycka till. God Jul 🙂

  4. Vad gott det ser ut! Har alla ingredienser hemma utom jordnötter, så detta ska jag testa. 🙂

    • Tack, Anna. Ja den är riktigt fin den här lådan. Du kan ta hasselnötter eller mandel istället för jordnötter. Mandel blir nog riktigt gott, känner jag nu när jag tänker efter 🙂

  5. Jag gillar lådor:)
    Den här skall jag absolut prova framledes! Det får bli trattkantareller istället för fårticka, men det går väl kanske bra det med:)

    • Det går säkert alldeles utmärkt, Ellinor. Den är bra att göra direkt i folieformar också, om du vill ha en matlåda till jobbet 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.