Avocado x 3

Gröna röror

Avocado är den frukt som passar bäst in i LCHF-kosten, tack vare dess höga halt av mättat fett.

Den är också väldigt populär i den Turkiska Medelhavskosten.

Ja, det är faktiskt en frukt, även fast de flesta av oss nog ser den som ett grönt tillbehör till maten.

Guacamole i all ära, men avocadon går fint att kombinera med fler smaker än vitlök.

Här i Turkiet serveras den ofta på frukosten, som en sallad med tomat och dill.

Mycket gott till det urval av ganska salta ostar, som äts i mängd på morgonen.

Vill man inte ha sin avocadoröra med dill till frukost, så passar den ypperligt till en fiskmiddag också.

Röran  med aubergine och majonnäs blir ett väldigt gott tillbehör till hamburgare.

Den är också god till grillad kyckling, istället för potatissallad.

Vill Du ha tips på några andra goda röror, så titta in på läckra Meze House.

Yasemin, med rötterna i Turkiet, har mängder av fina recept på äkta Turkisk mat på sin blogg.

Efter recepten ser Du några bilder från den fina takvåning vi bor i, nu i början på vintersäsongen.

Vi har de senaste åren valt att byta hotell rätt ofta här i Alanya, vilket väcker undran hos en del av de övriga Svenska långtidsgästerna.

Det är alltid kul att få en annorlunda utsikt från balkongen och gå nya vägar, så vi väljer alltid de hotell där vi har den bästa vyn över Taurusbergen, staden och havet.

Det byggs mycket nytt och många av de gamla, slitna hotellen renoveras idag till riktigt moderna, tjusiga lägenheter.

Prisbilden har blivit annorlunda de senaste åren, så idag bor vi både bättre och billigare än vi nånsin gjort tidigare i Alanya.

Så här högt upp på klippan är det dessutom väldigt svalt och skönt, vi har inte haft varmare än 22 grader inne på natten.

Tidig höst kan det bli väldigt varmt i lägenheterna som ligger i ständig sol, då är det skönt att bo i skuggan av all växtlighet här uppe på berget.

Framåt vintern flyttar vi till nytt boende på varmare breddgrader, längre ner i stan.

Avocadoröra med Paprika, Chili och Vitlök

1 välmogen Avocado

½ dl Majonnäs

½ finhackad röd Paprika

2 msk hackad Persilja

1 finhackad Vitlöksklyfta

1 krm Chiliflingor

Granatäppelvinäger

Havssalt

Mosa avocadon med en gaffel. Blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.

Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.

Avocadoröra med Aubergine, Tomat och Majonnäs

2 dl tärnad Aubergine

1 röd Paprika

6 Cocktailtomater

3 msk Smör

1 Avocado

1 dl Majonnäs

1 tsk Granatäppelvinäger

1 tsk Oregano

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryn auberginen i smöret tills det fått färg, krydda med salt och peppar.

Skär paprika och tomater i små bitar. Låt paprikan steka med auberginen 5 minuter.

Rör ner tomaterna och krydda med oregano. Låt fräsa en minut, inte längre för då blir tomaterna mjuka.

Ta från värmen och smaksätt med vinäger. Rör ner majonnäsen och smaka av om det behövs mer kryddor.

Blanda försiktigt ner avocadon skuren i små bitar. Låt stå en stund så utvecklas smakerna mer.

Avocadosallad med Dill

1 Avocado

1 Tomat

1 dl tärnad Gurka

2 msk finhackad Dill

2 msk Kallpressad Olivolja

1 tsk pressad Citron

Havssalt

Skär avocadon i små tärningar. Kärna ur och tärna tomaten. Blanda tomat, gurka och hackad dill.

Smaksätt med citron, olivolja och salt. Vänd försiktigt ner avocadotärningarna.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/10/22/avocado-x-3/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Tre Avocadoröror […]

  2. Nu är det längesedan jag har varit in på din blogg! Men prenumererar på din sida på FB fr o m nu så jag inte missar något!

    Jag gjorde avokadosoppa häromdagen med gurka i och den var helt suverän! Smälte i munnen hos mina gäster!

  3. Mums va gott det låter och ser ut!!
    Det är tyvärr inte så ofta som avocado får följa med mig hem från affären…! Den har blivit så fruktansvärt dyr tycker jag! Men gott och nyttigt är det ju så jag får ta och prioritera in den i min matbudget!
    Tack för alla fina bilder också!! 😀

    • Tack, Anneli. Med tanke på alla härliga fetter och andra nyttigheter du får för pengarna, så kan det vara värt även ett högt pris. Särskilt för dig som både vegetarian och LCHF-are 🙂

      • Sant…!!! 😀

  4. Vad härligt det ser ut…

  5. Älskar avocado!

    Tack för fina recept att variera mmed

  6. Hihi – jag tittar mer på utlandsbilderna än matbilderna. 😉
    Så mysigt att sitta och beundra dem just idag, när det är riktigt höst:igt och grått här hemma.
    (fast det är mysigt på sitt sätt också…)

    Tack Birgitta/Ha det gott!

  7. Trevligt med lite recept och vilka vackra bilder, blir genast ressugen. Vi hade tänkt resa i vinter men pga saker vi inte kunde kontrollera så blir det troligen lite extra julledighet istället men jul med släkten är ju inte fy skam.

    Om avokado så brukar jag göra sallad med hackad tomat och avokado, lite som en guacamole fast i salladsform så jag ska nog prova dillsalladen.

    Sedan lärde jag mig en avokadosallad som inte är klockren LCHF men väldigt god. Skär två avokado, häll över en burk sköljda röda bönor och balsamvinäger. Salta rejält med flingsalt. Det låter svintråkigt när man beskriver det men det är jättegott och mättande. Vill man kan man ha lite salladsblad till men i originalet är det inte det.

    • Tack för goda tips och bildberöm. Lite bönor kan jag äta ibland, men några större mängder mår varken jag eller magen bra av 😉

  8. Och för den som inte har granatäppelvinäger, kan man tro att den är en smula fruktig och kan bytas mot äppelcidervinäger?
    Det ser ljuvligt ut, både på tallrikarna och i övrigt!

    • Tack, Matgiken 🙂 Äppelcidervinäger eller balsamvinäger går också fint. Granatäppelvinäger, Nar Eksisi på Turkiska, finns annars att köpa i många invandrarbutiker. Den är suverän, både nyttig och god.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.