Fläskfilé med Ädelostsås och rostade Grönsaker

Ädel sås till medaljonger

Min före detta arbetskamrat och goda Vän G kom på middag en kväll.

Du kanske tänkt på att jag då och då skriver att jag ätit middag med G. Har nämligen flera vänner med samma initial, som också delar mitt stora intresse för god mat.

En Kock,  en fd Servitris och en fd Rektor och Författare ingår i kretsen av mina närmsta vänner.

Servitris-G och jag har alltid lika trevligt när vi träffas, med god mat som medelpunkt. Antingen hemma hos varann, i hennes sommarstuga eller över en lunch på stan.

Vi delar passionen för goda såser, ofta har vi flera stycken till maten på våra middagar.

Den här kvällen blev det dock bara en, men desto mer smakrik och dessutom väldigt mäktig.

En sås som passar ypperligt till Lågkolhydratkost, med både ost, smör och grädde.

G äter också mat med mindre kolhydrater sen en tid, så middagen passade oss båda väldigt bra.

Det kan ju annars vara ett litet problem för en del, både när de bjuder själva eller blir bortbjudna på middag.

Men med både sallad och varma grönsaker till samt goda såser och kryddsmör, så brukar maten passa de flesta.

Den rostade blomkålen med vitlök hittade jag inspiration till i Anna Hallén’s fina LCHF-husmanskost.

Ja, det händer faktiskt att jag lånar nån idé till min mat, men då talar jag om var den kommer ifrån.

Det mesta jag lagar är från idéer som bara dyker upp i huvudet, särskilt när jag är ute och går.

Som den här ädelostsåsen, den hittade jag på samma dag jag lagade till den. Såsen passade väldigt fint till färsk fläskfilé från Norrländska Nyhlén’s Hugoson’s.

En god dessert fick också plats, en Kokospannacotta med Lime.

Ädelostsås med Purjolök

2 dl riven Gräddädel

1 dl finhackad Purjolök

2 msk Smör

3 dl Grädde

1 dl Vitt Vin

1 tsk Ekologiskt Buljongpulver

1 tsk Vit Balsamvinäger

1 tsk torkad Dragon

1 tsk torkad Persilja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Fräs den hackade purjon i smöret, utan att få färg. Häll på vin, vinäger och kryddor och låt koka in till hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten mot slutet och smaka av såsen.

Rostad Blomkål med Vitlök à la Anna Hallén

½ Blomkålshuvud i buketter

1 orange Paprika

2 stora Vitlöksklyftor

2 msk smält Smör

Havssalt och Chiliflingor

Skär paprikan i strimlor och vitlöken i klyftor. Lägg i en smord form med blomkålsbuketterna.

Pensla grönsakerna med smält smör och krydda. Rosta på 200° i 15-20 minuter.

Servera sås och grönsaker till stekta Fläskfilémedaljonger.

En sallad på Rucola, Avocado, fint tärnat Äpple, Gurka och Pumpakärnor med kallpressad Olivolja och pressad Citron passade fint till den här rätten.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/03/flaskfile-med-adelostsas-och-rostade-gronsaker/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. Du gör som jag gör! Man håller på med något annat och rätt vad det är så dyker ett recept upp i skallen. Tanken ”det där ska jag laga” ger mig ibland rastlöshet eftersom jag vill göra det nyss.
    Visst är det härligt med matvänner! En delad såsupplevelse där man tittar på varandra och nickar nöjt kan inte köpas för pengar!

    • Precis. Jag har kommit på att jag kan skicka sms till mig själv med de bästa idéerna som dyker upp därute i skogen. Lite dumt annars, pga kort minne…
      Det är fint med goda vänner, såser och middagar. Men känns himla bra när så många gläds åt mina recept härinne också. Mina fina virtuella vänner ger ett stort stöd i bloggskrivandet 😉

      • Smart! Själv glömmer jag för ofta så när jag väl står där är jag ett virrvarr. Men då kommer nya idéer eller så gör jag samma gamla vanliga. Bara det blir gott!

      • Visst är det otroligt så många idéer som kan få plats i en liten hjärna.. Inte undra på att några glöms bort ibland 🙂

  2. Allt såg helt underbart gott ut, vacker uppläggning som vanligt också 🙂

  3. Ser kanongott ut! tack för att du besökte min blogg och fann recept som du ska testbaka!Ska bli spännande att höra hur det går.
    Kram Mariann

    • Hej Mariann och Välkommen hit. Hittade din länk inne hos Annika D, så jag blev lite nyfiken på dina bakrecept. Det är ju en utmaning att testa glutenfritt och kolhydratsnålt, så alla tips mottages tacksamt 😉 Testbakar nästa gång jag blir fikasugen, länkar förstås till dig då.

  4. Ser helt fantastiskt gott ut.

    • Hej Susanne och Välkommen till mitt kök. Kul att höra att du gillar min mat 😉

  5. Verkligen en härlig rätt. Den rostade blomkålen med vitlök lät underbar.

    • Tack, Jimmie. Ja, blomkålen blev en hit, kommer jag absolut att göra igen 🙂

  6. Har du nån teori om va de beror på att man (jag) tål alkohol så dåligt när man äter LCHF ? Jag är väldigt måttlig med alkohol ,men nåt glas vin eller en konjac nån gång vill jag gärna njuta av. Men som de är nu så känner jag mej berusad av bara ett litet glas vin och har desstom huvudvärk dagen efter :(( Nåt tips om vad man kan göra för att motverka detta ?

    • Hej Ulla. Jag har liknande besvär, blir väldigt lite alkohol drucket numer. Ett glas vin räcker oftast, annars susar det till. Se till att alltid dricka ordentligt med vatten samtidigt med vin eller sprit, det brukar hjälpa lite, särskilt mot huvudvärken dagen efter.

      Här letade jag fram ett bra inlägg om just de här frågorna som Anna Hallén hade inne för ett tag sen. Hon kan det här bättre med hur kroppen reagerar på alkoholen http://www.annahallen.se/ja-hur-ar-det-nu-med-vin

  7. Den där såsen verkar väldigt god. Den godaste maten är nog den man kommer på själv. Grunden kan vara från något recept man har läst någonstans men oftast så brukar man ju tillsätta både det ena och det andra och vips så blir det så gott!

    • Ja, visst är det så. Man fixar och smakar av, så det blir precis i ens egen smak 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.