Mandelbröd till matig Utflyktsmacka

LCHF-bröd

Många tycker att det svåraste med att övergå till LCHF, från en spannmålsbaserad kost, är att behöva avstå från smörgåsar.

Jag var själv en smörgåsälskare av rang förr, men nu är det inte ofta jag ens tänker på bröd.

Men tankarna kom ändå häromdagen när jag fick frågan om vad man ska äta till morgonkaffet, om man nu inte alls vill ha en varm äggfrukost med goda tillbehör.

Jag har alltid tyckt om att experimentera med olika sorters bröd. Det är faktiskt riktigt kul att hitta på nya, glutenfria Lowcarbbröd också.

Slutet av veckan kommer jag att tillbringa uppe i fjällen med min Syster. Så då ville jag ha med ett gott alternativ, som fungerar bra till fikat i snögrottan.

Resultatet blev ett riktigt matigt bröd med mald mandel. Jag mal mandeln själv, på en gammaldags mandelkvarn som jag köpt på Loppis.

Det blir billigare än det färdiga mandelmjölet som blivit populärt bland LCHFare och dessutom nyttigare när man behåller innerskalet kvar.

Pålägget blev lika matigt det, en smörgås som håller mättnaden i många timmar i skidspåret.

Vart vi åkte får Du se i ett annat inlägg.

Mandelbröd

1½ dl mald Mandel/Mandelmjöl

2 Ekologiska Ägg

50 gr Smör

2 msk Grädde

2 msk Psylliumfrön

2 msk Pofiber

1 tsk Bakpulver

½ tsk Havssalt

Smält smöret. Blanda med mald mandel, ägg, grädde och salt.

Rör ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.

Blanda ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler. Jag fick till 11 bröd av den här satsen.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Matig Utflyktsmacka

2 Mandelbröd

Smör

Lufttorkad Skinka från Grilstad i Östersund

½ Avocado

1 msk finhackad Purjolök

1 finhackad Soltorkad Tomat i Olja

Några droppar Äppelcidervinäger

Havssalt

Mosa avocadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat. Smaka av med salt och vinäger.

Bred smör på brödet, lägg på avocadoröra och skinkskivor. Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/03/17/mandelbrod-till-matig-utflyktsmacka/trackback/

RSS feed for comments on this post.

51 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] utgick från detta recept, men gjorde lite ändringar utifrån vad jag hade tillgång […]

  2. Psylliumftöna är det såna man sår med eller är det andra frön?

    • Psylliumfrön eller loppfrön som de också kallas finns bland annat i hälsokostbutiker men också där du hittar linfrön i vanliga matbutiker .)

  3. Det ser verkligen läcker!!

    Hans fra Danmark

  4. Hejsan!
    Jag blir väldigt sugen på att prova ditt recept på mandelbröd. Tyvärr tål vi inte mjölkprotein så jag undrar vad du tipsar om att vi provar med istället? Vad är syftet med grädden? Vi tål nästan inga av ersättnngsprodukterna heller pga gluten mm så jag behöver tänka mer kreativt här…. Har du något förslag?
    Tack på förhand!

    • Hej. Roligt att du hittat hit och vill prova brödet. Grädden har jag som som degvätska och för att brödet ska bli lite fetare, men det kan du byta mot vatten eller kokosmjölk. Smöret kan du byta mot ekologisk kokosolja. Lycka till 🙂

  5. Om man tillsätter några deciliter riven gratinost plus flera ägg plus bakpulver i smeten så blir bröden segare och saftigare, nästan som vanligt bröd faktiskt. Kolhydratfri gratinost finns i ostdiskarna.

  6. […] bakade glutenfria små brödkakor nu ikväll. Originalreceptet hittade jag här men eftersom jag aldrig lyckas göra ngt enligt recept blev det min egen variant. Höftade […]

  7. […] Mandelbröd […]

  8. […] Mandelbröd […]

  9. Tack för detta tips! Jag är tyvärr inte så ambitiös att jag köper mig en mandelkvarn men det här receptet kommer jag absolut att testa. Underbart även här att mandel innehåller så mycket protein att man inte behöver tänka på något proteinrikt pålägg om man inte vill 🙂

    • Varsågod, Johanna. Kul att du är inne på LCHF-spåret. Lägg gärna på nåt med extra proteiner ändå, det mår kroppen bäst av 🙂

  10. […] Birgitta Höglunds mat, där hittar man massor med utsökta LCHF recept, t.ex. flera brödrecept.MandelbrödOstbrödLCHF brödGlutenfritt bröd. Kolla in hennes mysiga […]

  11. […] 1 Mandelbröd […]

  12. kan man ersätta pofibrern med nånting?

    • Du kan ta 3 msk av Fiberhusk istället, så binder det nog ihop ungefär lika bra. Lycka till 🙂

  13. Ah! Snålheten bedrog inte visheten – den här gången 😉

  14. Ja, nu har jag varit på hälsokosten för att köpa psylliumfrön. De hade ljusa för 19 kronor och ”vanliga” för 49 kronor. Jag fråga dem vad jag skulle välja till lchf-bröd men det hade de ingen aaaning om. Jag tog de billigare ljus. Snål/ekonomisk. Har jag gjort bort mig nu?

    • Nej, du gjorde helt rätt. Psylliumfrön är billiga, de tar alldeles för dyrt betalt för de mörka. Jag använder bara de ljusa, de funkar utmärkt 🙂

      • Tips! 🙂
        Jag köper det ”hinkvis” på hästaffärer.Då heter det ”Tarmrens”
        Billig,Billigare,Billigast 😉 😉
        God Jul!

      • Tack för tips. God Jul 🙂

  15. […] med varmt kaffe och grädde till, så blev det rätt bra ändå. Mitt Mandelbröd blev uppskattat även av en dunklädd […]

  16. Har ju skaffat både pofiber och fiberhusk så det ska väl bakas i veckan. Mandelmjöl. Smakar det mycket mandel eller döljs det av det andra?

    • Visst smakar det lite mandel, men det blir inte som att äta en mandelkaka, det ger mest struktur till brödet. Lycka till med bakandet 🙂

      • Ska bli spännande. Jag kör med de där ostfrallorna jag länkade till. Det är i alla fall en början. Har köpt rättika också för att göra gratäng på. Ska ju tydligen funka som substitut till potatis.
        Det är tänkt att det blir en 4-dagars lchf nästa vecka. Kommer kanske att sno lite idéer från dig. Vi får se. 😀

      • Vad roligt att du halkat in lite på LCHF-spåret 🙂
        Ja, från början kan det kännas bra att äta smörgås som är mer likt det man är van vid. Har ett gott recept på småfranskeliknande bröd med lite boveteflingor i här, minns inte om jag länkat till det förut redan.. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/01/formiddagsfika/
        Du får mer än gärna sno receptidéer av mig. Det är därför jag har min blogg, för att dela med mig av mina erfarenheter i matvärlden 😉

  17. Ha, ha!! Ja, du! Men det är nog också för att jag så sällan unnar mig dylika godsaker…! Det blir liksom extra gott då!! 😀

  18. Ja, du!! Den blev jättegod!! Faktiskt ännu godare idag när chokladbitarna hade blivit hårda igen så att man verkligen kände dem!!
    Ha en riktigt trevlig helg du med!! 😀

    • Det är ofta så med pajer, de får mer karaktär när de kallnat 🙂

      • Ja, sannerligen! 😀
        Jag åt en bit till frukost och kommer nog inte att kunna låta bli att ta en bit till efter maten (som för övrigt sönerna donar med ute i köket as I write!!! 😀

      • Låter som en farligt god paj 😉

  19. Mmmm…!! Dessa ska jag prova när mitt LCHF-bröd jag bakade härom dagen är slut!!
    Hade du hela psylliumfrön i (inte psylliumfröskal =fiberhusk)? Då borde man kunna ta linfrön istället, eller vad tror du?? (Jag har inte psylliumfrön hemma…).

    • Hej, Anneli. I det här receptet är det hela psylliumfrön, skriver Fiberhusk om jag använder de malda. Linfrön ger kanske inte lika bindande effekt som Psylliumfröna, men du kan ju testa. Ta med en tsk fiberhusk också om smeten verkar bli för lös, så blir det nog ett bra bröd 🙂

      • OK!! Psylliumfrön har jag inga hemma och inte har jag lust att åka in till stan för att handla heller i det här ruskvädret!! Jag får väl göra som jag brukar: Experimentera!! 😀
        Förresten så gjorde jag en LCHF Hallonpaj igår som blev riktigt god!! Kolla på http://anneli-in-da-house.blogspot.com

      • Det är det som är så skoj med bakning. Att man kan testa lite olika varianter. Det brukar bli bra i slutändan.
        Vilken god hallonpaj du gjort 🙂

  20. Underbart recept, måste sätta igång och baka i helgen. Tack för dina tips.

    • Tack för dina glada tillrop, Jimmie. Bara kul att dela med mig av mina brödexperiment 🙂

  21. Dom där mandelkvaranarna tycker jag är så fina. Skulle vilja ha en bara för att den är så fin 😉

    • Ja, den pryder verkligen sin plats på bokhyllan i köket, där den får sitta när jag inte använder den 🙂

  22. Har sett att det finns nya mandelkvarnar att köpa på Clas Olhsson. Ser exakt likadana ut som de gamla.
    Jag fick mammas kvarn som hon i sin tur fått efter mormor.
    Har inte provat den än men snart så =)

    • Hej Kicki och Välkommen hit. Tack för tipset om den moderna kvarnen, den vidarebefordrar vi till alla som inte hittar en antik kvarn 🙂

      • Finns att köpa även på biltema 😉

      • Hej Copecca och Välkommen hit. Tack för tipset, har faktiskt sett mandelkvarnar lite överallt senaste veckorna. Bl.a Åhléns och Cervera har. Populärt med LCHF och mald mandel i dessa dagar 😉

  23. Tack Birgitta för det receptet. Jag är ingen smörgåsmänniska, men nu när vårsolen tittar fram och min sambo och jag ska gå på vårupptäcksfärd i skogen, är det ju så gott med lite varm soppa en rejäl macka och en burk makrill som färdkost.
    Jag kommer nog att komplettera med lite hackade nötter i smeten. Jag gillar när det kraschar lite när jag tuggar…

    • Hoppas du tycker om mitt utflyktsbröd, din färdkost låter god till. Jag skulle haft en termos soppa med istället i kylan, jag tog en kall räksallad… Men varmt kaffe med grädde i gjorde susen 🙂

  24. Du får tälja till en träbit som passar, Artemisia 🙂
    Den mackan du beskriver åt jag när det var nybakat, med hemkärnat smör från Kittelberget och Boxholm’s lagrade Gräddost. Oj, vad gott det var…
    En blev jag väldigt mätt på, så det är ingen risk för överätning på det här brödet 🙂

  25. En gammaldags mandelkvarn är guld! Jag har en också, fast saknar locket så det är lite pyssligt… Din macka ser himmelsk ut. Mandelbröd blir verkligen gott. Det jag kan sakna mest (fast inte är det ofta) är vanlig ostmacka. I all enkelhet – ljumma mandelbröd med smältande smör och tjocka skivor grevé… Mmmm!


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.