LCHF-Pizza på Mandelbröd

Fuskpizza

Jag blev sugen på pizza en dag, när underfundiga bloggvännen Lena på Alma Mater, så lyriskt beskrev vad de skulle njuta av till helgen.

Pizza är ju, som alla vet, inte det bästa alternativet av snabbmat. Vare sig man är Glutenintolerant eller inte vill ha för mycket kolhydrater.

Så då blev det till att hitta på en Glutenfri variant med lite kolhydrater istället.

Smaken på botten blir ju inte direkt som en vanlig pizza, men det är ju pålägget som är det viktigaste.

Och en god tomatsås hör till, jag kokade en liten sats som räcker även till kommande pizzasug, bara att frysa in i istärningslåda.

Tomatsås till Pizza

1 dl Heinz Tomatpuré

8 Cocktailtomater

½ gul lök

1 Vitlöksklyfta

2 msk Smör

2 msk Rödvin

1 tsk Balsamvinäger

Oregano

Havssalt

Chiliflingor

½ dl Vatten

Finhacka lök och vitlök. Skär tomaterna i små tärningar. Bryn löken lätt i smöret och rör ner tomatpurén.

Den lite bittra smaken i purén försvinner när den bryns en stund.

Tillsätt tomathacket, häll på vin, vinäger och krydda ordentligt. Låt koka ihop tills det tjocknat.

Blanda ner vattnet och låt puttra en liten stund till.

Lowcarb-Pizza

1 Mandelbröd

1 msk Pizzasås

2 klyftade Cocktailtomater

2 msk finhackad Paprika

½ varmrökt Korv med hög kötthalt

1½ dl riven Gräddost

Kallpressad Olivolja

Oregano

Bred tomatsås över mandelbrödet och lägg i en ugnsfast form.

Skiva korven tunt och lägg tillsammans med grönsakerna på och runt brödet.

Strö rejält med riven ost och oregano över, ringla lite kallpressad olivolja över det hela.

Gratinera på 225° i 15 minuter. Njut tillsammans med en Pizzasallad och ett glas rött.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/02/lchf-pizza-pa-mandelbrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

21 kommentarerLämna en kommentar

  1. Elsker pizza og LCHF-pizza smaker supert og er sunn 😀 Oppskriften med blomkålbunn så spennende ut også!

    • Visst är det skoj att vi kan tipsa varann om nya recept. Det är ju ett helt nytt sätt att tänka för de flesta av oss, att hitta på mat med så lite kolhydrater som möjligt. En väldigt spännande utmaning 🙂

  2. Hej!
    Jag blev så sugen på pizza när jag såg ditt inlägg att jag blev tvungen att prova min egna fusk-snabb variant. Den finns på bloggen.
    Tack för all inspiration!

    • Hej och Tack själv. Visst är det gott att kunna njuta av lite vanlig Junkfood ibland. På vårt sätt blir det ju dessutom riktigt hälsosamt 😉

  3. Ja, eller hur!?! Vi brukar alltid frysa in av broccolin, för det går inte att äta upp allt på en gång!! Då skulle vi inte få äta annat än broccoli när det är säsong!! 😀

    • Fint att ha så mycket egna grönsaker 🙂
      Vi andra kan ju passa på framöver när lokala odlare säljer sina produkter och fylla frysen med förvällda bitar och göra stora satser mos och frysa in. Bra till soppor också.
      Så gjorde Mamma med all spenat hon odlade, så vi hade sen hela vintern. Den växte bra uppe i Dalarnas fjälltrakter.

      • Javisst! Så där höll min mamma på också!! Vi hade inga egna odlingar (bodde ju i Stockholm) men när det var säsong och billigare så köpte hon mycket och fryste in! Och så åkte hon med pendeltåget ända till Järna för att köpa ekologiskt!!

  4. Jag mixar blomkålen fryst. I bland får den ligga framme i 15-20 minuter innan jag mixar den, så den mjuknar lite, men med en bra mixer är det inga problem att mixa den fryst.
    Inbillar mig att det är lättare att mixa den till riktigt fint ”mjöl! när den är fryst…men jag har aldrig provat nåt annat heller! 🙂

    // Susanne

    • Tack, Susanne. Funderade också på det där. Då kan man förvälla färska blomkålsbuketter själv och frysa in, för att sen mixa 🙂

      • Bra Idé, Birgitta!! Hoppas att vår egenodlade blomkål blir lite större i år än förra året, för då blev de inte mycket större än en knuten mansnäve!!

      • Ja, den frysta blomkålen brukar vara rätt smaklös tycker jag, så det kan nog bli bättre att frysa in själv. Det gör jag ibland med broccoli också, innan den hinner bli trist i färgen. Perfekt att ta fram och bara värma 🙂

    • Tack Susanne!! Det ska bli spännande att prova ditt recept!! 😀

  5. Den pizzan verkar härlig trots utebliven kolhydrathalt 🙂
    Man tackar för uppmärksamheten och fortsätter vara underfundig 😉

    Ha en så trevlig kväll!

    kram

    • Även en fuskvariant kan bli läcker, mandelbrödet blev himla bra som anti-gluten-kolhydrat-bröd. Har nyss ätit en igen, den blev så god, med strimlade spanska Tapaskorvar och massor med ost och oregano.

      Klart att du ska ha lite uppmärksamhet, måste ju vara rättvis mot de andra så de också får glädjas åt dina funderingar 😉
      Ha det riktigt bra du med. Kram tillbaks

      • Jo, har du någonsin provat det som jag har läst att alla andra lchf:are kör med? Alltså, botten av ägg och någon ost som Philidelphia (hur den nu stavas)? De flesta tycks köra med någon jäkla ”omelett-variant” även som pajbotten.

      • Det finns ett bröd som kallas Oopsies, som är väldigt populärt bland LCHFare. Gjort på ägg och philadelphia. http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=159
        Men jag tycker de smakar mest bara mjukt, stekt ägg. Därav mina experiment med bröd med lite kolhydrater men mycket struktur och smak.
        Mandelmjöl i en mördeg, med lite fiberhusk som håller ihop istället för gluten, tror jag blir en bra pajdeg istället. Har bara inte haft tid att testa än 😉

  6. Susanne: Mixar du blomkålen fryst eller kokt??
    Det låter jättespännande med Blomkålsbotten på pizza!!

  7. Har du provat pizzan med blomkålsbotten? Låter helknasigt men är makalöst gott! Har bjudit ”vanliga” ätare på den och t.o.m de tycker att den är god! Lite kh per bit också vad jag kan förstå…
    1 påse djupfryst blomkål, mixas till fint ”mjöl”.
    ”Koka den i mikro, 10-12 min, tills den är mjuk.
    Rör ner 2 ägg och 3 dl riven ost.
    Bred ut på bakplåtspapper – en sats blir 2 plåtar för mig – ganska tunt.
    Strö över basilika/pizzakrydda och förgrädda tills den fått färg.
    Fyll som vanlig pizza men inte allt för blöta fyllningar, då inget suger upp vätskan.

    Lycka till! / Susanne

    • Hej Susanne och Välkommen till mitt kök. Tack för ett jättebra tips, den botten har jag aldrig ens hört talas om. Kommer att testas framöver, låter riktigt bra 🙂

  8. nam nam! takk for oppskriften. god helg 😀

    • Tack själv, Lovelyliller. Det är gott med lite junkfood ibland 🙂 Ha en trevlig helg, du med.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s