Jumboräkor med stor smak
Medelhavets stora räkor har en riktigt läcker smak. Aromatisk, saftiga och riktigt stora.
Smaken går inte att jämföra med Grönlandsräkor, den ligger mer åt havskräftor.
Skaldjur är bland den mest ursprungliga formen av mat, våra förfäder levde mycket på den födan i begynnelsen.
Här hos Anna Hallén, kan Du läsa lite mer om alla nyttiga ämnen som finns i skaldjur.
Karides Güvec, som rätten heter här, ska egentligen lagas i ugn.
Men det fungerade riktigt bra i stekpanna också. Vi har i och för sig en micro, men den har förpassats till en garderob.
Använder nästan aldrig micron hemma heller, där har den fått plats i ett överskåp. De tar för stor plats av köksbänken, helt enkelt.
De här räkorna har jag ätit på flera håll runt Medelhavet, så det är en rätt med gamla anor inom Medelhavskosten.
Räkorna blev faktiskt bättre i stekpanna, kör man dem för länge i ugnen kan de bli lite sega.
Karides Güvec
12 stora Räkor
100 gr Smör
2 fint hackade Vitlöksklyftor
10 stora Cocktailtomater
2 dl strimlad Vårlök
1 dl smulad Fårost
Havssalt
Chiliflingor
Salta räkorna runtom och låt dem ligga och dra åt sig en timme. Dela tomaterna i fyra delar.
Bryn smöret med vitlöken och lägg ner räkorna. Strö över chiliflingor. Stek räkorna två minuter på var sida, så de blir röda. Ta upp och lägg på ett fat.
Rör ner tomater och vårlök i vitlökssmöret, krydda med lite mer chili. Låt koka ihop tills det blir lite simmigt. Lägg då i räkorna och strö fårosten mellan.
Låt osten smälta ner lite och räkorna bli varma i bara nån minut. Servera med kokta Ägghalvor och Bladpersilja.
Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!