Turkisk Tapas

Tomatpesto med kokta Ägg, Köttbullar, Färskost och Guacamole

Tomatpesto till kokta Ägg

Ibland är det gott med bara lite småplock till middag. Nyttiga såna är inte svårt att hitta på, när man äter LCHF. Köttbullar, guacamole, färskost, lite grönt och mjukkokta ägg med tomatpesto blir en hel måltid.

Den här peston hittade jag på hemma för flera år sen och gav bort till vänner som julklapp. Ett tips inför den stundande julen, matklappar är alltid kul att ge och få. Särskilt hemgjorda. Hemma använder jag Västerbottenssost, här nere blir det istället en stark ost, Eski Kasar, som betyder just gammal ost.

Jag använder valnötter i peston istället för pinjekärnor, som ju blivit väldigt dyra. Nötter av olika slag har ofta ett lägre kilopris hemma än här, konstigt nog.

Jag gör peston ganska tjock och med lite större bitar i. Den är god till grönsaker, kokta ägg, blandad med majonnäs och Turkisk yoghurt, i grytor, stekt fisk, till kallskuret, som Tapas m.m. Så det behöver inte bara var Pasta med Pesto.

Tomatpesto

1 dl hackad färsk Basilika

1 dl hackad Persilja

5 st soltorkade Tomater i olja

1 msk Ekologisk Ketchup

1 dl grovhackade Valnötter

50 gr riven, stark Ost

1 tsk Worcestersauce

2 dl Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Blanda allt i en mixer och kör till en sås, inte alltför slät. Använder Du stavmixer, så hacka nötterna först. Det gjorde inte jag en gång, mixern brann och fick åka till Istanbul på lagning. De hade inte delar här. Fick tillbaks den efter 3 veckor, då var den som ny igen.

Färska Valnötter på Söndagsmarknaden i Alanya kostar 35 kr kilot

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/30/turkisk-tapas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Tomatpesto […]

  2. Vilken god pesto! Jag har en stor hemodlad basilikaplanta som snart ska bli pesto. Bra idé med matjulklappar, men hur länge håller hemlagad pesto? jag misstänker att det är en hel del konserveringsmedel i dem man köper färdiga…
    Tror fröken Dill

    • Hej fröken Dill. Om du bara ser till att det är ett lager olivolja som täcker peston, så är det väldigt lång hållbarhet på den. Oljan gör att inget syre kommer åt och då har inte bakterier nåt att växa av. Jag har haft pesto i flera månader i kylen. Lycka till 🙂

  3. Jag tycker också att det är trevligt att äta lite småplock till middag, det känns som om man förlänger själva måltiden medans man plockar och fixar i allt gott som finns uppdukat.

    • Hej Veronica. Ett jättebra sätt att äta långsamt, många slänger i sig maten, för det är bråttom till nåt annat. Bra om man kan lägga extra tid kring måltiden istället 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.