Lucka 22 – Julens rödkål på två sätt

Juliga tillbehör

Då var det inte långt kvar till julafton, så glad att så många valt att följa med i Tomtens Adventskalender under december och fått tips inför julen.

Har du just hittat hit så klicka på bloggnamnet här uppe och scrolla dig neråt, så får du ta del av alla inlägg med mina och bloggvännernas juliga rätter.

Rödkål är en stående rätt på mångas julbord, idag får du ett recept på varm rödkål smaksatt med svarta vinbär och rökt fläsk.

Jag bjuder också på en kall rödkålsslaw med pepparrot och lingon, hämtad ur min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Rödkål

Rödkål med svarta vinbär 6-10 port

500 g rödkål

4 skivor varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 äpple

1 gul lök

2-3 msk smör

1-2 msk balsamvinäger

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

ca 2 tsk salt

Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver, rör ner kryddorna och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme, rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon

½ liter finstrimlad rödkål

2 dl lingon

1½ dl majonnäs

1 rött äpple

½ dl finriven pepparrot

2 msk pressad citron

Ca ½ tsk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke och häll över citronsaft och salt.

Knåda kålen med händerna i en minut, det här gör den saftigare och lättare att blanda med majonnäsen.

Riv äpplet grovt och pepparroten fint. Blanda ner majonnäs, pepparrot och äpple med kålen.

Vänd till sist ner lingonen, smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller sting från pepparroten.

Tips: För en mildare coleslaw kan du röra ner 1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde innan serveringen.

Variera smaksättningen med till exempel rivet päron och svarta vinbär.

Finhackade örter och strimlad grönkål passar också bra till salladen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/12/22/lucka-22-julens-rodkal-pa-tva-satt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: