Salladstider
Nu har vi kommit till den tid på året när det smakar himla gott med en kall salladstallrik till middag.
Vi äter ofta sallad på kvällen nu, gärna med förstärkning av t ex räkor, inlagd sill, kokta ägg eller en bit paté.
Då får vi i oss väldigt många olika näringsämnen på en och samma gång, perfekt när man bara äter tre mål om dagen, något vi mår bäst av.
Frukosten är som alltid hos oss nötfrukost, lunchen består av en varmrätt av kött, fågel eller fisk med ett varmt grönsakstillbehör, smör och någon röra till.
Somrig sallad 2 port
6-8 salladsblad
100 g ost, gärna vällagrad
Några lättkokta broccolibuketter
½ grön paprika
5 cm purjolök
2 msk pumpakärnor
Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss
Några cocktailtomater
Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.
Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.
Dela den kokta broccolin i mindre bitar.
Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressing.
Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.
Här hittar du ett proteinrikt bröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.
Senapsdressing
1 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
2 msk Dijonsenap
1 krm paprikapulver
Salt och peppar
Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.
Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.
Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.
Vill du ha fler tips på somriga maträtter, ta då en titt i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör eller i Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Bilden härovan tog jag ute i skogen på Djurgården tidigt i lördags morse.
Då kom en dam förbi och blev nyfiken, hon undrade om det var glutenfria recept i boken.
Det visade sig att även hon ätit sig friskare och vi fick ett trevligt samtal som slutade med att hon köpte kokboken på stående fot, så det var bara att leta fram en penna och signera.
Det var den första bok jag sålt själv nu sen den kom ut för drygt en månad sen.
Det kändes väldigt roligt och ett gott tecken att det kommer att gå bra för mina kokböcker nu i sommar, även om jag inte kan resa runt och ha föreläsningar/boksigneringar som jag hade tänkt.
Klicka på bilderna så kan du läsa mer om böckerna och beställa dem, till dig själv eller någon när och kär.
Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!