Njutningsfylld nötfrukost

Nötfrukost i Dalarna

Annorlunda frukost

Många har undrat över den nötfrukost som jag ätit nu i flera år. Det har skrivits en hel del om den i olika grupper på Facebook och på många bloggar runtom landet.

Det var på en hälsoresa till Gran Canaria med Anna Hallén som det hela började. Hon berättade om alla de nyttiga ämnen man får i sig genom att äta 1 dl blandade nötter per dag.

Nötfrukost på Gran Canaria

Hade svårt att se hur jag skulle få in en så stor mängd som en deciliter varje dag, eftersom jag sällan äter något mellanmål.

Så då blev det en frukost av det istället, med små smörkuber till. En frukost jag fortfarande inte tröttnat på.

Här har Heléne Löfvendahl beskrivit nötfrukosten på ett mycket bra och informativt sätt, med beskrivning av vilka nyttiga ämnen som finns i olika nötter och frön.

Många föredrar att blötlägga och sen ugnstorka sina nötter först för att göra dem ännu nyttigare, hur du går till väga kan du läsa här på Paleobloggen Under vårt tak.

 Birgitta Höglunds nötfrukost

Jag köper ekologiska nötter och äter dem naturella med smöret till morgonkaffet, ur en liten skål med en tesked. Tar en-två smörkuber och några nötter i varje tugga. Det smakar som att tugga på en grov smörgås.

Ibland strör jag även på en ekologisk kryddblandning, Morning Wellness från Spicemaster, det är både gott och riktigt nyttigt.

Kryddblandningen innehåller gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma. Gurkmeja och ingefära har en inflammationshämmande effekt.

Kanel verkar blodsockersänkande och kardemumman är bra för matsmältningen, så det är riktigt bra att få i sig lite av alla de här kryddorna varje dag.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Det tar tid att tugga i sig en hel deciliter nötter, mycket bra tuggmotion blir det och en mättnadskänsla som håller i sig upp emot 5-6 timmar för mig.

Ibland lägger jag till ett kokt ägg till frukosten så jag får i mig mer protein, när jag vet att det dröjer länge till lunch.

Det är även en perfekt liten måltid att ta med i en burk som färdkost på resor och utflykter.

Nötfrukost på Åland

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber. Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över. Ät med en tesked och njut 🙂

Här får du en näringsberäkning på den här frukosten så du ser att den fungerar även om du äter strikt LCHF.

Energi kcal: 498,10 Energi kJ: 2083,85
Proteiner: 7,84 Fiber: 3,34
Kolhydrater: 6,61 Vatten: 6,32
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 48,96 Kolesterol: 64,00
E-mättade: 19,40 Mättade: 17,48
F-mättade: 9,26
Vitaminer:
A: 166,75 B1: 0,23
B2: 0,13 B3: 0,88
B6: 0,19 B9: 29,55
B12: 0,00 C: 0,40
D: 0,15 E: 6,71
Mineraler:
Fosfor: 230,00 Järn: 2,02
Kalcium: 81,30 Kalium: 287,25
Magnesium: 120,65 Natrium: 121,70
Selen: 6,03 Zink: 1,84
10Gram Valnötter
10Gram Hasselnötter
10Gram Paranötter
10Gram Sötmandel torkad
10Gram Cashewnötter
25Gram Smör 80% fett

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/08/njutningsfylld-notfrukost/trackback/

RSS feed for comments on this post.

52 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej! Jag tänker börja äta nötter och smör kanske halva till frukost och resten till”kvällsfika””. Var köper du dina nötter? Med vänlig hälsning, Agneta

    • Hej. Om du halverar den så får du ju räkna med att den inte mättar lika bra till frukost, men du kanske tänkt äta annat till? Det är lite olika var jag köper, finns bra sorter både i matbutiker och på hälsokost 🙂

  2. […] inte ihäller ägg då jag tröttnat på det. Jag har flera gånger stött på Birgitta Höglunds nötfrukost men tänkt att det nog inte är något för mig då jag inte gillar smör sådär att äta bara. […]

  3. Hej
    Jag behöver lite hjälp

    Jag har nu ätit strikt LCHF i två veckor och mår hemsk! Fick jordens huvudvärk! Jag tror att det beror på för låg glukos. Jag orkade faktisk inte försätta och tog både ett päron och en liten bit choklad. Dessutom fick jag ond i högra sidan, tror att det är lever då jag är intr van att äta så mycket fet. Har du nån tips att ge mig och må bra och ändå gå lite ner i vikt?

  4. Hej Birgitta.
    Nu har jag ätit strikt LCHF i två veckor och mår hemsk! Fick jordens huvudvärk! Jag tror att det beror på för låg glukos. Jag orkade faktisk inte försätta och tog både ett päron och en liten bit choklad. Dessutom fick jag ond i högra sidan, tror att det är lever då jag är intr van att äta så mycket fet. Har du nån tips att ge mig och må bra och ändå gå lite ner i vikt?

    • Hej Sisi. Läs gärna mitt inlägg här, jag äter inte strikt LCHF utan blandar in lite frukt i maten och även nötter, som många tycker har för mycket kolhydrater. Man måste följa sin kropps signaler, en del mår inte bra på allt för strikt med mycket fett. Lycka till 🙂

      Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

      • Tack för svaret. ♥️

  5. Hej igen. Nu har jag tagit lite salta cashewnötter ( hade inte osaltade) med smör och kokosolja. Det blev riktigt gott. Kokosolja gjorde att det blev inte så salt.

    • Härligt att höra 🙂

      • Hej igen. Jag undrar lite över nötterna. Jag har börjat äta enligt lchf metoden för stt må bättre, men jag vill även gå ner i vikt några kg. Jag har ca 10 kg för mycket o h då undrat jag hur nötterna mef smör påverkar vikt nedgången?

      • För mig har det ju påverkat vikten positivt som du kan se i det inlägg jag skrev igår 🙂 De mättar väldigt bra, mycket bättre än t ex en smörgås på LCHF-bröd för mig.

      • Läs mer om min hälsoresa och viktnedgång här: https://wp.me/py7yU-5TJ

  6. Hej Birgitta. Det är mycket intressant läsning i din blogg. Nån på forum i kostdocktor nämnde dig och av nyfikenhet så klickade jag på den. För mig är det mycket intressant på grund att jag kan identifiera mig i mycket av det du skriver. Som du, har jag också problem med ryggen. Får hela tiden nya diskbråck och har så mycket ond så att allt är så jobbigt. Jag har också diagnosen fibromyalgi. Har försökt äta så nyttigt som möjligt men nu sista året blev det lite si och så med det då jag över fick svårt ångest och depression. Jag har alltid varit intresserad av matlagning. Följa recept är min svaga punkt pch pricka då jag jämt experimenterar med maten. Ändras recept kan bli inspirationskälla för att skapa egna. Jag har jobbat som kock, trots att jag utbildade mig till ekonom. Nu nestämfe jag mig att gå lite ner i vikt då jag har gått upp i vikt det sista året. Jag anmälde mig till dietdocktor. Nu efter en vecka har jag knappt tittat på deras sidan. Det som inte passar mig är att man ska begränsa intag av grönsaker och bönor. Grönsaker har varit alltid min huvudfödda. Min man är Turkcypriot och äter heller grönsaker och bönor än kött. Jag vill helst inte laga olika maträtter. Det du skriver om nötfrukost är mycket intressant men för mig skulle det fungera bättre som lunch då jag vill ha ägg, avokado och lite ost till frukost. Jag har en del allergier och kan inte äta allt. Jag är allergisk mot mandel, hasselnötter och björklöven. Björkpollen ger dessutom många korsallergier som jag måste se upp med. Det var verkligen intressant att lösa din blogg.

    • Hej Sisi, tack för dina rader. Hos mig hittar du mängder av grönsaker, så jag tror du kommer att trivas. Jag har över 1500 recept härinne och så har jag skrivit 5 kokböcker, så det finns gott om inspiration. Om du tittar i kategorierna så har jag många recept här som jag lagat i Turkiet och även på Cypern. Nötter och smör kan du äta närhelst det passar på dagen, jag tar det ibland till en kopp te på kvällen.
      Lycka till ❤

  7. Har börjat få i mig nötterna på kvällen efter att jag har gjort ett recept från 56kilo! Blandar nötterna med en uppvispad äggvita och kryddor! Blir jätte gott!
    Har dock inte provat din variant på morgonen, mer än att smaka en nöt med lite bregott, DET var jättegott! 😉

    • Oj glömde skriva att jag rostar äggvite nötterna i ugnen! ;D

    • Då är det dags att testa, rå äggvita är inte bra för mineral/vitaminupptaget har jag hört 🙂

      • Oj! Typiskt, nu när jag hittade något som familjen gillade! :,( …men för lillkillen, som vill ha chips på lördagar och faktiskt åt dessa nötter, som han inte gjort tidigare, så måste det vara bättre? 😉
        Kan man annars göra något liknande med olja? Är det bättre? Eller smör? Att rosta i ugnen med kryddor!

      • Du skrev ju att du rostade dem i din nästa kommentar, då är de ju riktigt bra 🙂

  8. Hejsan. Vilken härlig blogg du har både vacker och nyttig. Men vad är Paelo för något? Jag har precis varit hos dr och fått veta hur mina allergivärden ligger normalvärde är 10, mitt värde ligger på 235, suck..och det är både ägg gluten laktos kvalster mögel, och en del annat o någon sa nåt om att prova Paelo..jag går på lchf sen 3 månader men får pumpa kroppen full med allergimedicin, jag står inte ut annars en fruktansvärd klåda över hela kroppen, kvalster vet jag nu hur jag ska göra med, men via kosten tänkte jag att man kanske kan få kroppen att acceptera olika ämnen mer, någon föreslog kinesologi nålar o sånt, läkaren mfl har nämnt att sätta in kortison, jag provar vad som helst för att minska ner eländet. Kan du Birgitta ge mig en förklaring vad Paelo är tro om du har tid. jättefin blogg som sagt mycket matnyttigt att läsa.

    • Hej Yvonne. Paleo är detsamma som stenålderskost, så likt den mat vi åt på stenåldern, den paleolitiska eran, som möjligt.
      Fritt från gluten och mjölkprodukter, men en del äter smör och ost från get och får.
      Jag har en blogg med den typen av recept:

      Lär dig mer om Paleo

      Här kan du också lära dig mer:
      http://www.swedishpaleo.se/
      http://www.undervarttak.se/

      Lycka till 🙂

      • Tack Birgitta det var jättesnällt att du svarade mig ska kolla lite på din blogg mer är väldigt trevligt härinne 🙂 känns liksom mysigt. ha en härlig dag imorgon Med vänlig hälsning Yvonne

      • Tack, vad glad jag blir att du tycker om bloggen.
        Jag svarar alltid på frågor och kommentarer, det är mina läsare värda ❤

  9. […] Am besten nimmt man gemischte Nüsse wie Paranüsse, Mandeln, Pistazien, Walnüsse und Haselnüsse. Cashew sind keine Nüsse aber haben gute Nährstoffe wenn man nicht alle Hülsenfrüchte meiden muss. Samen wie Sonnenkerne und Leinsamen schmecken auch. Wie immer ist es wichtig das die vorher ein paar Stunden eingeweicht und nachher zum Trocknen rausgelegt wurde. So lässt sich die Phytine besser neutralisieren. Hier findet ihr Birgittas tolle Blog. […]

  10. Hej!
    I morse hade jag bara mandlar och jag strödde på kanel, vilket blev mycket gott.

    I Martin Ingvars/Gunilla Eldhs bok – Hjärnkoll på vikten, så läste jag att man med fördel kunde börja varje måltid med något fett, t ex några nötter. Om jag förstod det rätt så skulle kroppen uppfatta det som att ”inget insulin behövs”. Vad säger du om det?

    • Det lät gott 🙂 Det Martin Ingvar och Gunilla Eldh säger har jag det fullaste förtroende för, de är så otroligt kunniga på sin sak 🙂 Det är tyvärr inte jag, jag är bara en vanlig kock och matskribent, inte utbildad inom kost och hälsa.

  11. Jag brynte smöret till nötterna, det blev jättegott, smakar kola 😊

  12. låter gott, ska testa detta 🙂

  13. Varför smör till de goda nötterna . Vi människor är inte gjorda för att äta några mjölkprodukter allas . Mjölk är bara till för det diande barnet. Blanda istället nötterna med några goda frukter kanske lite grönsaker och varför inte en avocado och häll på lite riktig bra linfröolja så blir det hela en betydligt bättre sammmansatt frukost

  14. Jag har ätit smör o nötfrukost nu en månad och det är det godaste jag ätit i frukostväg. Kompletterar med en banan också. Är det dumt med tanke på LCHF? Håller mig mätt jättelänge och inga blodsockersvängningar….Men kan jag komplettera med ngt bättre? Tack för fin blogg..Ulla

    • Vad roligt att du tycker om den. LCHF är ju en av de frukter som har mest kolhydrater, så äter du LCHF för att minska i vikt är det ju inget bra val. Äter du LCHF för att må gott och det gör du ju, då kan du förstås fortsätta äta en banan.
      Annars är ett kokt ägg gott och mättande till 🙂

  15. Så därja!! Nu är ingridienser till Nötfrukosten inhandlade!! Hittade inte alla nötter här i Bangkok men cashewnötter hasselnötter macadamia och mandlar lyckades jag få ihop:) och så smöret:) och jag måste ju säja att nu när jag sitter här och äter så är det godare än jag trodde!! Men säj mej. Som ingen våg har hur många nötter går det på 10 gr?? Är det typ 10?

    • Kul att du testar 🙂 Räkna med att det blir en deciliter och ta lika mycket av de sorter du har.

  16. Alltså nu måste jag verkligen prova denna nötfrukost!! Jag är ju tveksam om att tugga det där smöret MEN jag ska testa! För annars kan jag ju inte veta om jag gillar´t!! 🙂

    • Friskt vågat, hälften vunnet 😉 Låt smöret blir rumstempererat så blir det extra gott.

      • Eller gör som jag: Börja med att mosa smöret med en gaffel och blanda i lite kanel (eller kardemumma..) och blanda sen i nötterna!! Det blir supergott och man slipper bitarna av smör!
        Men det är som Birgitta säger; en smaksak! 😀

      • Bra tips som nog de flesta skulle gilla ❤

  17. Jag klarar inte konsistensen av kallt smör, kan man smälta smöret med nötterna om man rostar dom i ugnen eller blir det fel då eller kan man byta mot annat fett kokosfett t.ex.?

    • Det blir inte fel varken med varmt smör eller kokosolja, det är ju som allt annat en smaksak vad man föredrar 🙂

  18. Undrar om nötfrukost är något för mig som inte klarar av att äta något fett till frukost – ja, Ingenting av det som vanligtvis hör till LCHF-frukost ?

    • Prova. Brukar du äta smör på en smörgås så är det här ju något liknande 🙂

  19. Va bra att du jämförde med en grov macka. 🙂
    Brukar du rosta nötterna?

    • Ja, det är lättare att förstå då. Brukar äta nötterna som de är, men de blir förstås väldigt goda att rosta också 🙂

  20. Är helt galen i nötter med smör, äter det varje morgon, tack vare ditt tips! 🙂 Man är mätt lääänge!

  21. Mmmm… Supergott!! 😀
    Jag har fått ”dille” på ekologisk Tahini och provade att byta ut smöret mot det och det blev också jättegott! Kladdigare, men gott! 😀

    • Kan tänka mig det. äter mycket av det i Turkiet på vintrarna 🙂

      • 😀 En fördel med Tahini är att det innehåller mycket mineraler till skillnad från smör. Fast smör är himla gott…. 😛


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.