Inlägg nr 2000 och mitt populära fröknäcke/frökex

Jubileumsvecka

Den här veckan har anledningarna att fira lite extra här på bloggen varit fler än nånsin.

Tre gånger närmare bestämt, först ut var inlägget i måndags när jag firade 11 år med LCHF, igår var det utgivningsdagen av min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Idag blir det lite extra festligt igen, inlägget du läser just nu är det 2000e jag publicerar sen jag startade bloggen i juni 2009.

Det firar jag med att bjuda på ett av mina mest uppskattade recept, det fröknäckebröd jag skapade 2011.

En Facebookvän, Laila Danielsson, skickade ett recept på fröknäcke med vetemjöl, majsmjöl och rapsolja som hon undrade om jag kunde omvandla till glutenfritt och med få kolhydrater.

Det var ju en intressant utmaning, så jag gav mig ut i köket och rörde ihop det recept du ser här nedan.

Det blev verkligen lyckat och mycket populärt, mitt recept har dykt upp i mängder av kopior på nätet sen dess, några kokboksförfattare har till och med haft med det i sina böcker.

En del med hänvisning att receptet kom från mig, andra inte…

Receptet blev också mycket väl mottaget när jag presenterade det för det lilla hantverksbageriet Huså Bröd.

När syskonen Markus och Ylva Forsberg hade provbakat och funderat i ett par år, så bestämde de sig för att börja baka och sälja Spröda frökex till butiker över hela Sverige och även i Norge.

Det kom sen även i flera olika smaker, för tillfället finns originalet och även en nykomling med riven Västerbottensost.

Jag brukar bjuda på Huså Bröds frökex när jag är ute och signerar mina kokböcker, det blir alltid väldigt uppskattat.

Så prova det här receptet, det är både enkelt att baka och försvinnande gott.

Vill du ta del av fler av recept från mitt kök så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.

Stora diabeteskokboken: tips och råd för stabilt blodocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- som E-kokbok

Fröknäcke/frökex

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk malda brödkryddor

½ dl kokosolja utan smak

2½ dl kokande vatten

ca 1 tsk salt

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke, koka upp vatten och kokosolja.

Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt, smaka av om smeten är lagom salt.

Häll genast upp på en plåt med bakplåtspapper med mått ca 30×33 cm, sprid ut till en tunn kaka med bakskrapa.

Lägg ett bakplåtspapper över och kavla degen tunn, då blir den jämn på enklast möjliga sätt.

Grädda på 150° i 45 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut och markera fyrkantiga eller avlånga brödbitar med degskrapan eller en kniv.

Sänk värmen till 50 grader och sätt in brödet igen att torka i 2 timmar.

Bryt isär brödbitarna och vänd på dem efter halva tiden.

Beroende på hur tunt du kavlat degen, så kan det behöva stå inne att torka lite längre, känn efter att brödet är riktigt torrt.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/04/03/inlagg-nr-2000-och-mitt-populara-froknacke-frokex/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hejsan har du någon bra tips på gällande att gå ner i vikt? Alltså något enkelt?

  2. Jag har använt Ditt recept på fröknäcke. Jättegott och bra. Jag undrar hur mycket det betyder att blötlägga fröna som dom på paleosidan menar att man bör göra. För mej känns det mer invecklat och Du har inte skrivit något i receptet om det. Vad vet Du om detta.
    Har köpt Din fina kokbokGröna sköna tillbehör som är väldigt fin!

    • Hej och tack för att du köpt och tycker om Gröna, sköna tillbehör ❤ Jag har inte provat att blötlägga fröna och tänker inte göra det heller. Tror det tar bort mycket av frönas bakegenskaper i form av gelébildningen runt dem. Jag blötlägger inte heller nötter utan äter dem dagligen som de är och mår bra av det 🙂

      • Tack för bra svar!
        Och snabbt!!


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.