Glutenfri mandelkaka med drottningsylt och sportlovsbilder

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på i bloggen 11-åriga historia.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite sötning om du vill, låt kallna.

Efter receptet kommer några bilder från förra helgen när jag njöt av underbart vårvinterväder hemma i Jämtland.

Jag passade på att ta några bilder på kombucha och bärnstensarmband från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Hennes apelsinkombucha smakade fantastiskt gott till frökex med Västersbottensost från Huså Bröd, med grillad karré som pålägg och kokt ägg bredvid.

Riktigt bra picknickmat nu när dagarna blir längre och solen börjar värma.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk valfri sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk psyllumhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smör till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, psylliumhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Bärnstensarmband från Kall Naturkompani

Bydalsfjällen sedda från Bynäset, Frösön

Kombucha On the Rocks…

Kokbokstips

Om du blir sugen på att göra egen kombucha så hittar du Margareta Marples recept på havtornskombucha i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Du ser den på en betydligt somrigare bild än de övriga här nere.

Här i länkarna nedan hittar du den och mina andra kokböcker om du vill ha fler goda tips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Havtornskombucha vid Kallsjön

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/03/06/glutenfri-mandelkaka-med-drottningsylt-och-sportlovsbilder/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.