Adventskalender med recept på julmat-Lucka 1

Kycklingleverpaté

Receptsamling ända fram till jul

Idag börjar jag att dela med mig av 24 av mina julfavoriter, så du som vill laga ett naturligt gott julbord med få kolhydrater får en hel del gott att välja bland.

Min lilla garntomte som sitter i en valnötsbåt har varit ett uppskattat inslag här på bloggen i juletider i flera år nu, så han kommer också att dyka upp i varje lucka.

Jag önskar att du kommer att njuta av en lugn och harmonisk julmånad, utan alltför mycket stress.

En hjälp på vägen är att börja förbereda julmaten långt i förväg och frysa in.

Den här patén fryser jag in rå, tar fram och tinar i kyl ett dygn innan den gräddas några dagar innan julafton.

Patén blir bara godare om den får stå och mogna ett par dagar i kylen.

Du får också recept på min lingoncumberland och här hittar du inlagda kantareller.

Ett annat mycket gott tillbehör till paté är rödlöksmarmelad, här hittar du en à la LCHF på Lilltäppans kök.

I min kalender kommer recept och bilder hädanefter att få tala för sig själva, både du och jag har nog fullt upp ändå utan en massa småprat nu i december 🙂

Kycklingleverpaté

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör/kokosolja

2 ägg

2 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl konjak

1½ msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar. Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp levern och fräs den hackade löken mjuk i smöret. Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite. Låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén. Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök. Vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter. Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk björksocker eller honung

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Tomten i midvintersol

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/12/01/adventskalender-med-recept-pa-julmat-lucka-1/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Kan man byta konjaken mot något annat eller utelämna den?

    • Portvin eller madeira är också gott i paté, men du kan hoppa över om du vill. Ta en skvätt grädde till istället och en tsk balsamvinäger för lite syra.

  2. Låter jättegott! Den ska jag prova. Men efter vilket moment fryser du den?

    • Jag fryser in den när smeten är upphälld i formen, ogräddad. Sen tar du fram den och tinar i kylen, det tar upp till ett dygn. Sen grädda i vattenbad som jag beskriver 🙂

  3. Hur förvarar man pate’n på bästa sätt fram till jul?

  4. Vilken rolig idé, perfekt som inspiration till julmaten.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s