Semlor Paleo à la PriMaten och olika glutenfria semlor LCHF

Semlor på PriMaten Deli

Semlor på PriMaten Deli

Semmeldags

Fettisdagen är nu på tisdag den 17 februari och du har väl väntat tills dess med att äta dem också?

Såg att det såldes semlor för fullt redan när jag var hemma i december…

Jag har fått frågan om jag inte har något recept och nej, det har inte blivit av att baka såna sen jag startade bloggen 2009.

Jag är ju alltid utomlands i semmeltider, så dem har jag inte haft en tanke på tidigare.

Nu hade jag planerat att baka ett recept som jag fick av Lars Fahlén på PriMaten Deli i Uppsala när jag var hemma över jul.

Men det har blivit rätt mycket glutenfritt bakande i vinter, så när jag skulle göra dem nu i helgen så var kokosmjölet slut…

Fick be Lars att ta bilder av deras populära Paleo-semlor och skicka, så idag är det PriMaten som står för både recept och bild.

Passar riktigt bra, för nu håller vi på och försöker få ihop allting inför hemresan på tisdag morgon.

Kanske blir en semla eller två när jag kommer hem istället 😉

För dig som hellre vill ha en semla som är anpassad efter LCHF, så klicka dig vidare via bilderna till de olika recepten.

Bilderna har jag lånat från respektive blogg.

Alla semlor är förstås glutenfria men bakade med olika sorters mjöl och sötning, så du kan lätt hitta en variant som passar just dig.

Recept och tips på mitt sätt att baka hittar du här i min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Minisemlor från 4health.se

Minisemlor från 4health.se

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor Paleo à la PriMaten

Semlor Paleo à la PriMaten

PriMatens Paleosemlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja

½ dl kokosmjölk

4 msk fiberhusk

3 msk honung

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk kokosgrädde

1 msk honung

Garnering:

Vispad kokosgrädde

Smält kokosoljan. Vispa ägg och honung riktigt kraftigt till ett mycket tjockt skum.

Häll i olja och kokosmjölk och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.

Låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde.

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/15/semlor-paleo-a-la-primaten-och-olika-glutenfria-semlor-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack!

  2. Jag har nu delat semlorna på Facebook ! Så här på semeldagen 😊😊

  3. Det ser ju smarrigt ut. Ser fram emot provsmak 🙂

    • Får baka hos mamma, nu när hon fått ny ugn 🙂 Vi ses snart. Kram från oss ❤

  4. Vilken receptskatt! 😀 Tack för dem Birgitta!! ♥

  5. Du kan ju inte byta kokosmjölet mot det, svårt att tro att det blir nån deg då, men mandelmjöl fast närapå dubbelt då isf.

    • detta skulle ju legat som svar i förra kommentaren förstås…

    • Håller med 🙂

    • Ursäkta, byta kokosmjölet mot vad? Kanske jag uttryckte mig otydligt men till och med jag förstår att det inte kan bli nån deg utan mjöl…Jag tycker att kokosmjölk och och kokosgrädde smakar thaimat och det är ingen smak jag vill ha i eventuella semlor.

  6. Tack för att du delar! Har kollat på alla recepten och tycker att dessa ser bäst ut, som semlor ska se ut 🙂 Men jag har svårt för kokossmaken i en semla så jag undrar om du tror att man kan byta kokosingredienserna mot vanligt smält smör, mjölk och grädde?

    • Att byta kokosmjölk mot grädde och kokosolja mot smör är inga problem Susanna, det gör jag ofta just för att undvika att allt smakar kokos. Kokosmjölet däremot bör du nog ha kvar för att få samma resultat som på bilden. Tror dock inte att du kommer att uppleva att de smakar kokos då kardemumman är rätt dominant.
      (Hoppas att du inte misstycker att jag svarade Birgitta. 🙂 )

      • Tack för att du svarade, det är ju det som är så bra att vi kan hjälpas åt ❤
        Jag har också lite svårt för för mycket kokossmak, men den här bulldegen har jag smakat som lussekatter på PriMaten och det var de godaste jag ätit 🙂

      • Tack för ditt svar! Jag uttryckte mig tydligen otydligt, det var inte mjölet jag avsåg i första hand eftersom jag inte förknippar det med indisk mat eller thaimat utan min fråga gällde enbart byte av kokosolja och kokosgrädde.

    • Varsågod. Javisst kan du ändra till det som du tycker bäst om 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.