Inlagd sill på olika sätt till julbordet och Tomten lucka 10

Inlagd sill

Julsill

Idag får du mitt bästa recept på inlagd sill. Det använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till i samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Sötningen påverkar inte hållbarheten på inläggningen, salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Efter mitt grundrecept kommer bilder på de olika smaksatta sillar jag gjort, klicka bara på bilderna så kommer du till recepten.

Du får också ett gott snapstips. Jag dricker väldigt sällan sprit, men till julsillen är det gott med en liten nubbe 🙂

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl socker, björksocker eller sukrin

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du nån av de här inläggningarna, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Senapssill med smak av Fläder

Senapssill

Rödvinssill med Kummin

Rödvinssill med kummin

Vitlökssill med örter

Vitlökssill med örter

Matjesmousse

Matjesmousse

Citronsill

Citronsill

Julsnaps med smaker av citrus, dadlar och fänkål

Julsnaps med smaker av cognac, citrus, dadlar och fänkål

Lucka 10

Tomten i Alanya

Tomten tar en titt på olika fiskebåtar i Alanyas hamn

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/12/09/inlagd-sill-pa-olika-satt-till-julbordet-och-tomten-lucka-10/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 kommentarerLämna en kommentar

 1. Jag är ny på det här med inläggning. Alla andra recept på lag som jag sett ska kokas, men det nämns inte här. Behöver inte denna blandning kokas upp?

  • Jag brukar inte koka lagen utan blandar den kall. Mamma gjorde så och jag har även använt den varianten på många restauranger. Sockret löser sig lättare i kokande vatten, det är enda anledningen att koka lagen.

 2. Kan man använda stevia sweet istället för sukrin?

  • Aldrig hört talas om, är det en blandning av erythritol och stevia?

   • det är stevioglykosider och taumatin. HERMESETAS säljer denna.

   • Använd det om du vill, jag skulle inte göra det då jag inte tycker om smaken av stevia.
    Taumatin har jag heller aldrig hört om,är det ett nytt fusksocker?

   • Thaumatin comes from the Katemfe Fruit which is native to Sudan and West Africa. It is a protein and is an astonishing 2,000 sweeter than sugar, making it the most potent natural sweetener.

    Conclusions at End of Page – Click Here.

    It’s flavour is somewhat different to sugar and it has a slight licorice aftertaste. It also works very well as a flavour modifier and flavour enhancer. When used in very tiny amounts it seems to bring out the flavours in foods. It is heat stable and so is suitable for cooking and for processed foods.

    Detta hittade jag när jag sökte på nätet om taumatin

   • Tack, intressant att lära sig nytt 🙂

   • Från wikipedia

    Taumatin
    Från Wikipedia, den fria encyklopedin
    Taumatin familj
    Taumatin I 1RQW.png
    Tecknad [1] [2] diagram av taumatin I. Från PBF 1RQW .
    Identifierare
    Symbol Taumatin
    Pfam PF00314
    Interpro IPR001938
    SMART SM00205
    PROSITE PDOC00286
    SCOP 1thu
    Superfamily 1thu
    OPM superfamiljen 189
    OPM-protein 1aun
    CDD cd09215
    [show] Tillgängliga proteinstrukturer:
    Taumatin I
    Identifierare
    Symbol THM1_THADA
    PBF 1RQW ( RCSB PDB PDBe PDBj ) Fler strukturer
    UniProt P02883
    Taumatin II
    Identifierare
    Symbol THM2_THADA
    UniProt P02884
    Taumatin är en kalorifattig sötningsmedel och smakmodifierings. Proteinet används ofta främst för sina smak-modifierande egenskaper och inte uteslutande som ett sötningsmedel. [3]

    De thaumatins först funnit som en blandning av proteiner som isolerats från katemfe frukt ( Thaumatococcus daniellii Bennett) i västra Afrika . Vissa proteiner i taumatin familj av sötningsmedel är ungefär 2000 gånger mer potent än socker . Även om mycket söt, är taumatin smak skiljer sig markant från socker-talet. Sötman av taumatin bygger mycket långsamt. Perception varar en lång tid, vilket lämnar en lakrits -liknande eftersmak vid höga användningsnivåer. Taumatin är mycket vattenlösligt, stabil mot värme och stabil under sura betingelser.

    Innehåll [hide]
    1 Biologisk roll
    2 Produktion
    3 Kristallisation av taumatin
    4 Se även
    5 Hänvisar
    6 Mer läsning
    Biologisk roll [ redigera ]
    Taumatin produktionen induceras i katemfe som svar på ett angrepp på växten med viroid patogener. Flera medlemmar av den thaumatin proteinfamilj display signifikant hämning in vitro av hyftillväxt och sporulering av olika svampar . Den taumatin proteinet anses vara en prototyp för en patogen-svarsproteindomän. Denna thaumatin domänen har hittats i arter så olika som ris och Caenorhabditis elegans . Thaumatins är patogenes relaterade (PR) proteiner , som induceras av olika agenter som sträcker sig från eten till patogener, och är strukturellt skiftande och allestädes närvarande i växter: [4] De omfattar taumatin, osmotin, tobak större och mindre PR-proteiner, alfa-amylas / trypsinhämmare och P21 samt PWIR2 sojabönor och vete bladproteiner. Proteinerna är inblandade i systematiskt förvärvad resistens och stressrespons hos växter, även om deras exakta roll är okänd. [4] Taumatin är en intensivt söt smak protein (på molbasis cirka 100.000 gånger sötare än sackaros [5] ) finns i den västafrikanska buske Thaumatococcus daniellii : det induceras av angrepp av viroider som är enkelsträngade oinkapslade RNA-molekyler som inte gör det kod för protein. Den taumatin protein I består av en enda polypeptidkedja med 207 rester.

    Liksom andra PR-proteiner, är taumatin förutspås ha en huvudsakligen beta struktur, med en hög halt av beta-svängar och lilla helix. [4] Tobaks celler som exponerats för gradvis ökade saltkoncentrationer utveckla en kraftigt ökad tolerans mot salt, på grund av expressionen av osmotin, [6] en medlem av PR proteinfamilj. Veteplantor angrips av korn mjöldagg uttrycker en PR-protein (PWIR2), vilket resulterar i motståndet mot att infektion. [7] Likheten mellan denna PR protein och andra PR proteiner till majs alfa-amylas / trypsinhämmare har föreslagit PR proteiner kan agera som någon form av inhibitor. [7]

    Taumatin-liknande proteiner isolerade från kiwi eller äpple verkar ha sina allergena egenskaper minimalt reduceras genom gastroduodenala matsmältningsprocess, men inte genom uppvärmning. [8] [9]

    Produktion [ redigera ]
    Inom Västafrika har katemfe frukten blivit lokalt odlade och används för att smak livsmedel och drycker för en tid. Fruktens frön är inneslutna i en membran sac, eller Aril , är att källan till taumatin. På 1970-talet, Tate och Lyle började utvinna thaumatin från frukten. År 1990, forskare vid Unilever rapporterade isolering och sekvensering av de två huvud proteiner som finns i taumatin, som de dubbas taumatin I och taumatin II. Dessa forskare kunde också uttrycka taumatin i genmanipulerade bakterier .

    Taumatin har godkänts som sötningsmedel i EU (E957), Israel , och Japan . I USA är det en allmänt erkänd som säkra smakämne (FEMA GRAS 3732), men inte som ett sötningsmedel.

    Kristallisering av taumatin [ redigera ]
    Eftersom taumatin kristalliserar snabbt och enkelt i närvaro av tartrat joner, är taumatin-tartrat blandningar ofta använts som modellsystem för att studera proteinkristallisering . Intressant nog är lösligheten för taumatin, dess kristallhabitus, och mekanismen för kristallbildning beroende på kiraliteten av fällningsmedel som används. När kristalliserad med L- tartrat, taumatin former bipyramidal kristaller och visar en löslighet som ökar med temperaturen; med D- och meso-tartrat, bildar den trubbiga och prismatiska kristaller och visar en löslighet som minskar med temperaturen. [10] Detta tyder styrning av fällnings chiralitet kan vara en viktig faktor för proteinkristallisering i allmänhet.

    Se även [ redigera ]
    Curculin
    Miraculin
    Monellin
    Stevia

   • Inget jag vill använda ändå, men tack för att du tog dig tid att informera 🙂

 3. Ja, jag ska prova 🙂

 4. Hey; her skal det lages sild, er bare litt usikker på hva eddiksprit er, er det vanlig eddik bare med høyere prosent, 12% istedet for 5 eller 7?

  • Ja, i Sverige är det en starkare variant som är just på 12%, annars heter den matättika om den är svagare. Ättika är på 24%, så den späds med lika delar vatten till ättikssprit.

   • Takk! Da går det vegen, først til butikken 😉

 5. ”Sötningen påverkar inte hållbarheten på inläggningen, salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.”

  Intressant! Tack för upplysningen. Det är säkert inte bara jag som inte vågat ta bort sockret på grund av osäkerhet om hållbarheten. Man vill ju inte få botulism eller något annat otäckt. Innebär det att man kan följa ditt recept men strunta i socker helt? Söta med frukt och bär kanske?

  Hur vet du detta förresten?

  • Vill du göra en sill helt utan sötning så följ receptet på den polska sillen jag länkar till. Min släkt på mammas sida kommer från Finland och där har det inte använts så mycket socker som här i Sverige i inläggningarna, det är lika i baltstaterna. Där används ofta inget socker alls, utan att det påverkar hållbarheten negativt.

  • Testa att använda till exempel äpple som sötning, du kan ju äta upp den inom nån vecka om du är rädd för botulismen. Det jag vill påvisa är att det finns inläggningstekniker helt utan socker 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: