Grönsakspaté till julbordet och Tomten lucka 5

Vegetariskt på julbordet

Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept i repris, så du får ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet.

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade.

Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag. Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF är definitivt inte bara kött och smör i mitt kök.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

10 stora plommoncocktailtomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.

Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av. Låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen. Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde. Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.

Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering. Örtaioli är också gott till.

Lucka 5

Benjamin Syrsa och Tomten

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/12/04/gronsakspate-till-julbordet-och-tomten-lucka-5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!
    Du… den där worcestershiresausen… den är ju inte vegetarisk… och jag vet att vi diskuterat de förut en gång… men vad var det du föreslog att man kan byta ut den mot som faktiskt ÄR vegetarisk..?? Minnet du vet..!! 😉

    • Mitt minne är lika dåligt, men kan det varit tamarisoja? Tror det 🙂

      • Haha!! 😀 Det kan det kanske ha varit..!! Jag får testa! 😀 Tack! ♥

  2. Ja så var det faktiskt från början! Julkalendern hette adventskalender och man började öppna luckorna första advent oavsett om det var november.
    Tack för ytterligare ett härligt gott recept! Provlagade i helgen och det smakade mycket bra! Så bra att det blivit vanligare med vegetariska recept tycker jag. Är inte vegetarian nu längre men prövade en period på 80-talet. Vid ett tillfälle beställde jag in en vegetarisk rätt när vi åt på restaurang(fanns inget på menyn så jag bad bara att få vegetariskt). Jag har aldrig glömt och kommer aldrig att glömma denna tallrik som kom in bestående av upptinade, kalla morötter och ärtor, dränkta i någon form av olja. Absolut oätligt!

    • Vad roligt att höra att du uppskattar både adventskalendern och grönsaksrecepten 🙂 Ja, vegetarisk mat då var ofta under all kritik, tur det har ändrat.

  3. Hej Birgitta, varför är din lilla tomte redan på lucka 5? Det är ju den 4:e idag 🙂

    • Det är för att han ska hinna med 24 luckor innan han åker till Sverige på julafton och delar ut alla julklappar 😉 Han ville börja på första advent och inte vänta till den första december.
      Och vad gör man inte för att glädja Tomten ❤


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.