Turkisk snabbmat – Ostgratinerad räkgryta

Turkisk räkgryta

Snabbmat från frysdisken

Jag har hittat en mycket god och lättlagad räkgryta i frysdisken i de större matbutikerna här i Alanya.

Det djupfrysta sortimentet är annars väldigt litet. Det är mest grönsaker, fisk, köfte, bär och pizza i de små frysdiskarna.

Jag köper väldigt sällan fryst mat hemma, det blandas ju oftast i mängder av mindre bra ingredienser där.

Den här räkgrytan, Karides Güvec, innehåller inget annat än just det den traditionellt ska innehålla.

fırında karides güveç

Karides güvec

Helt enkelt bara isglaserade räkor och fint tärnade grönsaker. Sen får man krydda upp den själv och strö på egen riven ost och gratinera.

Här hittar du ett turkiskt recept på rätten, fırında karides güveç.

Vi äter ofta den här grytan till middag, så skönt att ha något lättlagat att ta till efter en dag med långa promenader i solvärmen.

Igår blev det en långtur till hamnen, där är så vackert med alla båtar, gamla stan, Röda Tornet och bergen i fjärran.

Det låg snö på de högsta topparna. I morgon ska det regna här och komma mycket snö uppe i bergen, de pratade om hur ovanligt det är så här års på TV.

Så då blir det en innedag, passade därför på att vara ute så mycket som möjligt i finvädret.

Här får du recept på det som ingår i grytan och hur jag kryddar den.

Bilderna på grytan blev inte så fina inne i kvällsmörkret, men god är den kan jag lova. Smaklig måltid 🙂

Turkisk räkgryta

Turkisk räkgryta 2 port

200 g frysta, skalade räkor

½ dl tärnad grön paprika

½ dl tärnad röd paprika

½ dl tärnad tomat

2 champinjoner i tunna skivor

2 msk hackad, gul lök

2 msk ketchup

2 skivade vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk chiliflingor

Salt

2 kokta ägg

2 dl riven ost, jag hade både stark och mild getost

Fräs alla grönsaker några minuter i smöret. Rör ner räkor, ketchup och kryddor.

Låt allt bli varmt, smaka av om du vill ha mer kryddsmak.

Häll upp i portionsformar, lägg på skivat ägg och riven ost. Gratinera på 200º i 10 minuter.

Jag smörstekte en skiva zucchinibröd till och serverade med majonnäs.

Här får du se några bilder från gårdagens promenad till hamnen i Alanya.

Fyren i Alanyas hamn

Turkisk stavgång

 Moské med minaret

Fiskebåtar i hamnen i Alanya

Karta över hamnen och Borgen i Alanya

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/25/turkisk-snabbmat-ostgratinerad-rakgryta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s