Lammfärsbiffar med Chili, Vitlök och Sesamfrön

Pannbiffar på Turkiska

Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.

Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.

Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.

På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.

Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.

Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.

Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.

Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.

Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.

Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.

Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.

Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.

Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.

Lammfärsbiffar

500 gr Lammfärs

½ dl Sesamfrön

½ dl hackad Persilja

1 dl Grädde

1 msk Chiliflingor

2 tsk torkad Mynta

3 rivna Vitlöksklyftor

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/02/08/lammfarsbiffar-med-chili-vitlok-och-sesamfron/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för detta recept. Mycket goda och saftiga.
    Vivian i Boden

    • Hej Vivan och Välkommen hit. Roligt att höra att du tyckte om biffarna 🙂

      • Dom smakade underbart. Står inför ett bröllop i sept. 2012.
        Förrätt med kallrökt lax , pepparrot samt älgstek. Tips från dig ?

        Mvh / Vivian

      • Vad kul. Då skulle jag rekommendera den här moussen som förrätt, byt bara gravad lax mot rökt och smaksätt det hela med riven pepparrot utöver annan kryddning. Blir nog suveränt gott 🙂

        Laxmousse

        Till varmrätten den här rådjurssteken, som blir minst lika god på älg; https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/21/ortkryddad-radjursstek/
        Lycka till 🙂

    • Om man hittar en ”Skriv ut”-knapp direkt under ett recept så är det väl inte orimligt att tro att det är just receptet som också skrivs ut? Nehej. Hela sidan – utom sidan 2 med ingredienserna (!!!) – kom med och det blev 20 sidor! Fixa eller ta bort knappen är mitt bestämda råd.

      • Du markerar som vanligt just det recept som du ska skriva ut, klicka bara på rubriken.
        Eller använd dig av Print Friendy som jag har länk till i högermarginalen, kopiera bara länkadressen till det inlägg du vill kopiera och klistra in där.
        Jag kan liksom du inte mycket om datorer, så jag vet tyvärr inte hur jag tar bort nåt sånt från WordPress. Tråkigt att du fick fler recept utskrivna…
        Glad Påsk till dig med 🙂

  2. […] Lammfärsbiffar […]

  3. […] åt gratängen till kryddiga Lammfärsbiffar, men den passar förstås fint till grillat kött och fisk, rostbiff, kyckling eller som komplement […]

  4. Det där såg otroligt gott ut och jag minns tillbaks till sommaren -98 då jag jobbade i Side i Turkiet och blev kompis med en kille som hette Nedjo som lagade Köfte på Lammfärs till alla oss som jobbade på den restaurangen.
    Otroligt chilistarka men supergoda.

  5. Ser jättegott ut! Ska testa sesamfrö i biffarna nästa gång. Brukar ha pinjekärnor ibland.
    Här där jag bor så har vi en gårdsbutik där vi brukar köpa bl a kött, ägg & grönsaker. Härligt att gå därinne och välja. Det smakar mer och känns så mycket bättre än att köpa i stora varuhus.
    =)

    • Hej Maria och Välkommen till mitt kök. Låter gott med pinjekärnor i, just ätit såna till en lunchsallad. Vad lyxigt att ha en gårdsbutik i närheten 🙂

  6. Lammfärs är så gott, dessa är jag sugen att prova! Ska äta köttfärsbiffar gjorda av sambon ikväll men det blir på nötfärs. Jag skulle också älska den sortens butik, i England blir jag alltid avundsjuk på att de fortfarande har riktiga slaktare som dels kan få fram vilket kött som helst men som också har kött som har bra kvalitet.

    Jag älskar tunga tex och det är svårt att få tag i annat än rimmad och jag är uppväxt med att äta den orimmad så det är inte lika gott tycker jag. Jag tycker den gråa färgen är tilltalande, inte äcklig som de som är van rimmad ibland tycker. Som barn när jag var sjuk så fick jag önska mat. Jag ville vanligen ha tunga eller saltlakrits…

    • Härlig läsning, fint att höra hur viktigt det kan vara med riktig mat. Mamma gjorde ofta älgtunga när jag var liten, så gott 🙂

      • Det var oftast älgtunga hemma hos oss också med en pappa och tre jagade bröder och ännu fler släktingar. Men ibland var det nöttunga också eftersom syrrans man (och innan han blev det hans föräldrar) är bonde och de tyckte det var så roligt att jag som var ett barn som gillade tunga att de ofta skickade med en som present.

      • Det var ingen dålig present det 🙂 Idag såg jag en mortadellaliknande korv i en delikatessbutik, med en hel tunga i mitten. Det kanske kan vara nåt att prova för dig.

  7. Åh ja, måtte vi snart kunna handla på samma sätt här hemma! Det är ju inte klokt att det har gått så långt att vi måste leta oss halvt fördärvade och vara vid god kassa för att kunna köpa riktig mat.

    Eftersom jag är så intresserad av mat, och helt inne på LCHF och med vänner som du och Anna med flera, lever jag i en annan värld, känns det som. Blir förvånad när inte andra är lika ”upplysta”, och jag förfäras över vad folk stoppar i sina varuvagnar. En ändring är på gång, det tror jag också, men det kommer att ta tid. För de flesta gäller så billigt som möjligt, så snabbt som möjligt.

    • Vi får fortsätta att sprida vårt budskap om att riktig mat är det bästa 😉
      Det är intressant att se hur andra kulturer förhåller sig till mat. Här går en stor del av hushållens budget just till mat och bra råvaror skattas väldigt högt. Vi ligger långt efter Turkarna och de andra Medelhavsländerna när det gäller prioriteringen av vad som hamnar på vår tallrik.

  8. Gott med lammfärsbiffar! 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.