Frökex med Kardemumma och Baka med LCHF

Kex till morgonkaffet

Nu har vi kommit i ordning i vårt fina boende nere i Alanya. Regnet har vräkt ner den första veckan, då är det skönt att bo i en varm och bekväm lägenhet.

För första gången på många år, har vi hyrt en fullt utrustad lägenhet, så nu har vi en riktig gasspis och ugn.

Annars är de flesta hotell utrustade med bara en elektrisk kokplatta, så nu blir det lite roligare att laga mat.

Jag hade med Fiberhusk och Pofiber hemifrån, så nu blev det en vidareutveckling av mitt glutenfria Fröknäcke som jag gjorde i somras.

Smaken blir lite som skorpor, perfekt till morgonkaffet, med smör och ost på.

När vädret blivit bättre, följer fler inlägg med bilder från ett vårgrönskande Alanya och alla dess grönsaksmarknader.

Under tiden kan Du ta en titt på alla fina LCHF-böcker som ligger på Topplistan inom Familj och hälsa hos nätbokhandeln Bokus.

Där placerar sig min och Annika Dahlqvist‘s kokbok LCHF för seniorer på en hedrande 10e plats just nu.

Det har verkligen kommit många böcker på temat lågkolhydratkost nu i vinter.

Kul att det blir fler och fler alternativ till de vanliga kokböckerna, som är fyllda av kolhydratstinna recept med gluten och massor av socker.

Vill Du baka lite sötare kaffebröd, men ändå helt LCHF-anpassat? Då ska Du ta en titt på Baka med LCHF av Mariann Andersson.

Där finns mängder av läckra bakverk, som Kladdkaka, Semlor, Hallonmoussetårta och Cupcakes.

De är bakade helt utan vanligt socker och mjöl, Mariann använder bara Stevia och Sukrin/Erythritol i sina kakor.

Istället för vetemjöl hålls kakorna ihop av kokosnötmjöl.

Ser fram emot att få provbaka en del av kakorna vid nåt festligt tillfälle när jag kommer hem.

Inne på Marianns LCHF mat och bak kan Du fram till den 10/2 köpa boken för endast 129 kr. Här hittar Du den annars hos Bokus.com.

Frökex med Kardemumma

1½ dl Sesamfrön

1 dl Linfrön

2 msk Pofiber

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Honung eller Sukrin

1 tsk Havssalt

½ dl smält Smör

2½ dl kokande Vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten, tillsätt smör och honung eller sukrin.

Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller thé.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/01/13/frokex-med-kardemumma-och-baka-med-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

31 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] heldiggar Birgittas frökex – de är knapriga, goda och nyttiga. Här är en variation på hennes recept. De största […]

  2. […] tänker också baka dessa frökex att ha till mellanmål/frukost. De är farligt goda. Like this:GillaBli först att gilla denna […]

  3. Tack för ett kanonrecept. Helt i min smak, både goda och enkelt recept. Tredje omgången står nu i ugnen, denna gång kryddade jag med pepparkakskrydda istället, ska bli gott m ädelost på tänkte jag 😉

    • Hej Ullis och Välkommen till mitt kök. Vad kul att höra att du tycker om kexen. Och tack för ditt tips, det måste jag också testa 🙂

  4. Hej! Vill också sälla mig till hyllningskören för dessa kex. Supergoda, fast det är ju dina andra frökex med. Serverade dessa till en trattkantarellsoppa. Även de som inte käkar LCHF gillade dem så mycket att de ville ha receptet.

    • Tack, Helena. Det är kul när även icke-LCHFare tycker om mina recept. Faktiskt blev min Syster, som annars inte är så förtjust i mina LCHF-bakverk, riktigt nöjd och glad när hon fick smaka mitt fröknäcke i somras 🙂

  5. Hej igen Birgitta!

    En fråga, vad är pofiber? liknar det fiberhusk? finns det i vanliga ICA och Coop? Jag ska nämligen baka Dina frökex så fort jag har fått hem pofiber.

    Tack för alla superrecept jag har från Dig!

    • Hej Ethel, tack själv för ditt beröm 🙂 Pofiber är hur konstigt det än låter en potatisprodukt med väldigt lite kolhydrater. Det finns att köpa i glutenfria hyllan i vanliga mataffärer. Den är inte alls lika bindande som fiberhusken, utan den ger en lite sprödare konsistens. Lycka till med baket 🙂

  6. […] och smör. Eller kanske ska kalla det brunch, för innan morgongymnastiken blir det kaffe och ett Frökex med […]

  7. […] att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite […]

  8. […] Frökex med Kardemumma och Baka med LCHF « Birgitta Höglund´s … […]

  9. sv: ja, de var himla goda, tack för receptet! lät gott med smör & kardemumma, det borde jag prova!

    • Hej Emelie och Välkommen till mitt kök. Blev glad att hitta länken från ditt bakande av mina fröknäcken och att du tyckte om dem 🙂 De här måste du absolut testa, om du känner dig sugen på kaffebröd.

  10. Hej Birgitta!

    Även jag sällar mig till hyllningskören för dessa goda kardemummakex! Har gjort en omgång som redan är slut och snart är det dags igen! Detta kommer absolut att bli ett favvorecept 🙂

    Slarvläste receptet första gången och glömde tillsätta sötning. Så jag droppade agavesirap direkt över den uthällda smeten på plåten. Det gick som tur var bra och blev t o m en känsla av karamelliserat socker vilket var väldigt gott. Så jag tror jag glömmer sirapen nästa gång också 😉

    • Vad roligt att höra, låter gott med karamelliseringen. Har just gjort en omgång till idag också, de passar verkligen bra när man vill ha nåt att tugga på till kaffet 🙂 Hade bara en tesked honung kvar, tog 1 krm vaniljpulver som extra smaksättning istället, blev riktigt gott.

  11. […] är Birgitta Höglund som ännu en gång begåvat världen med ett superrecept. Tack Birgitta! De här kexen kommer att bakas ofta här hemma, var så […]

  12. Hej Birgitta!

    Älskar kardemummaskorpor och ser fram mot att baka kexen. Du använder ju ofta honung i dina recept. Är det någon speciell honung du rekomenderar? Det står flytande ibland.

    Nu har jag äntligen haft tid att läsa din bok. Den är fantastiskt bra. Vackra bilder och goda recept. Och ”Smörhuset” är ju både vackert och väldigt lyckat i en LCHF-kokbok. Har aldrig sett ett smörhus förut.
    Har för mej det var en rättelse i boken men jag hittar inte det inlägget så jag vet inte vilket recept det gällde. Tror det var fiberhusk det handlade om.

    Ha det så skönt nu i Turkiet. Jag har anmält mej till Zumba-resan till Gran Canaria så vi lär ju ses där. Roligt att ha det att se fram emot en blåsig och kall dag som idag.

    • Hej Åsa. Tack för bokberöm, vad roligt att du tyckte om den och mitt fina smörhus, som är arvegods hemifrån min gård. De formarna var vanliga förr både i Dalarna och Jämtland, kallades smörkyrka på en del platser 🙂
      Rättelsen gäller ostbrödet på sid 61, det ska stå 2 msk Fiberhusk i receptet. Blir det nytryck av boken så har jag bett förläggaren att ändra i receptet. Brödet går bra att baka utan också, men blir då lite plattare.

      Jag använder alltid flytande honung, hemma köper jag Ekologisk, på resorna hit till Medelhavet blir det Pinjehonung, en mindre söt variant.
      Vad kul att vi ses på Gran Canaria 🙂 Ha det så bra tills dess, trots ruggväder. Det är samma här idag..

  13. Nu har jag gjort kexen och de blev jättegoda! Tyckte om de precis som de var också, även utan smör och ost 🙂

  14. Låter suveränt gott!! Kul också med ett recept utan ägg!!
    Nu försöker jag visserligen smyga in ägg överallt det går, men alla tål ju inte ägg…!!
    Ditt svar till Marie-Louise fick mig att längta efter att göra som du och L – bo t ex i Alanya på vintern..!! Mmmmmmm…..!!! 😛

    • Ja, det behövs ju lite recept även för dem som undviker ägg av olika orsaker 🙂 Hoppas du tar chansen att bo här i perioder framöver, det är verkligen härligt.

  15. Åh, det här låter som något istället för kardemummaskorporna som jag tyckt så mycket om! Tack för tipset!

    • Var också mycket förtjust i just kardemummaskorpor, de här är suveräna som substitut 🙂

  16. Hej Birgitta
    Jag är en kvinna på 57 år som har sjukersättning. Denna vinter står det klart för mig att jag måste planera in några veckor i värme. Hur mycket kostar det att hyra en lägenhet för en månad? Hur mycket kostar det att leva en månad, tänker laga mat själv. Jag är ensamstående, bor det fler svenskar i Alanya? Tänker på kriminalitet, kan en ensam kvinna röra sig fritt (kvällstid) Jag har så många frågor är det ok för dig att besvara dem. Tack på förhand.

    Tack Marie-Louise

    • Hej Marie-Louise. Tycker absolut att du ska prova på en period här nere vid Medelhavet. Hyr man privat direkt av hotellet, så ligger månadspriset på ca 3-4000 kr. En flygstol kan kosta från 150-1000 kr enkel väg. Annars kostar en långsemesterperiod på nåt av Vings hotell ca 10000 för lägenhet och flyg, om man reser ensam. Då ingår all deras service och ett digert program, med bingo, boule, dans, kurser, kortspel och sånt som många pensionärer gillar. Det kan ju vara bra att ta en sån resa första gången, så du lär känna orten lite bättre. Sen är det enkelt att gå in på nåt hotell man vill bo på nästa gång och förhandla om priset direkt med managern.

      Här i Alanya är det väldigt många svenskar, många som återkommer år efter år som vi. Många ensamma kvinnor bland annat, så du skulle lätt få nya vänner, om du vill. Det är väldigt säkert här, Turkarna är ett mycket vänligt folk, särskilt mot äldre. Mina bekanta har aldrig haft några problem med att gå ute själv, det känns säkrare här än i Sverige.
      Hoppas du hittar din drömresa 🙂

  17. Låter gott! Jag har inte använt sukrin, utan brukar använda agavesirap eller honung. Vet du om man kan byta ut mängden sukrin rätt av mot samma mängd honung/agave i alla recept?

    • Hej Gloria och Välkommen hit. Jag är själv lite skeptisk till att använda sötningsmedel, har testat sukrin och björksocker, dem byter jag i mina egna recept ut mot samma mängd honung. Jag är ju inte ute efter en sötma som ska likna vanliga bakverk, utan använder honungen mer som en krydda, det blir så mycket godare då, tycker jag 🙂 Lycka till med bakandet

      • Hej och tack. Har följt din blogg ett tag 🙂 och även bläddrat lite i din bok i bokhandeln, måste säga att jag är långt ifrån senior men tyckte den verkade intressant ändå. Mycket husmanskost men i uppdaterad LCHF-version. Vad bra att man kan byta rätt av, då öppnades plötsligt många nya baknings-dörrar. 🙂

      • Roligt att du trivs här, Gloria 🙂 Titeln LCHF-husmanskost på gammaldags vis-hade ju varit lite bättre, för att locka yngre läsare, men jag tror att många precis som du förstår att den är bra för alla generationer 🙂
        Just sukrinet är bra på det sättet, konsistensen kan dock bli lite annorlunda än med honungen, men smaken blir god. Har själv svårt för stevians bismak.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.