Chokladdoppade Kokoskakor LCHF

En liten kaka till kaffet

En både nyttig och läcker liten kaka såg dagens ljus inför Nationaldagsfirandet i måndags.

I mitt hus, som är ett Seniorboende, firas dagen med flagghissning och kaffedrickning.

Det blev många sorters kakor och smörgåsar i den tidiga morgontimman, alla hade med hembakat.

Lite för tidigt för kakor för min smak, men jag tänkte testa hur lite nyttigare kakor skulle gå hem hos mina pensionärsgrannar.

De glutenfria kokoskakorna blev väldigt uppskattade, särskilt garneringen.

Den ser mer avancerad ut än vad den är. Efter att kokoskakorna doppats i mörk choklad, spritsar jag en spiral av vit choklad runtom.

Sen är det bara att dra med en tandpetare in mot mitten, så bildas en liten blomma.

Drar man med tandpetaren utåt istället, så blir det ett spindelnät.

Kakorna är väldigt lättbakade dessutom, bara att röra ihop och rulla till bollar. Ingen gräddning alls.

Det här receptet och några fler goda kakor med lite kolhydrater hittar Du också i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Chokladdoppade Kokoskakor 25 st

50 gr rumsvarmt Smör

1 dl Grädde

1 msk Honung eller Sukrin

1 krm Äkta Vaniljpulver

200 gr Kokosflingor

100 gr 70-90%-ig Mörk Choklad

Några rutor Vit Choklad

Vispa smör, valfri sötning och vanilj fluffigt med elvisp. Tillsätt grädden under fortsatt vispning.

Rör ner kokosflingorna. Ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite. Kyl en stund innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen. Ställ i kyl att stelna.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/06/09/chokladdoppade-kokoskakor-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

37 kommentarerLämna en kommentar

  1. Har bakat kokoskakorna. Mycket lätta att göra. Brydde mig inte om den vita chokladen. Smaken av vanilj kunde gott vara mer framträdande. Nästa gång betydligt mer äkta vaniljpulver. Missade att låta dem torka på galler. Fastnade på brickan. En helt sak. Heder åt din kommentar att lchf mjuka bröd kan smaka stekt ägg. Du tager med dinkelfullkorn o vanlig färsk jäst. Jag har själv bakat allt mitt mjuka bröd. Hela mitt vuxna liv. Nu är det tvärstopp. Fick smaka på ett lchf mjukt bröd. Bakade det brödet. Knappt någon brödsmak och torrt torrt. Änderna i Mölndalsån fick brödet. Sedan dess, juni, Inte ens försökt. Käkar rågknäcke. Christer

    • Hej Christer, vad roligt att höra att du tyckte om kakorna 🙂
      Just det här med vaniljsmak är väldigt individuellt, jag vill inte ha för markant smak av den, så för mig är den här dosen lagom.
      Om du nån gång vill testa att baka ett LCHF-bröd som inte smakar ägg och är väldigt saftigt och gott, så rekommenderar jag dig att prova mitt valnötsbröd.
      Receptet på det finns i min kokbok Långkok för LCHF och Paleo och även på min blogg inne hos Kostrådgivarna, länk kommer här.
      http://www.kostradgivarna.se/2014/04/valnotsbrod-fran-langkok-for-lchf-och-paleo/

  2. Hejsan!
    Gud vilka fina kakor du gjort! Mönstret är fantastiskt!! =)

    • Hej Malin och Välkommen till mitt kök. Roligt att höra att du tycker om mina kakor 🙂

  3. Hejsan! Jag måste bara fråga då jag försökte mig på att göra dessa kakor. Hur i hela friden får du dom att se så släta och fina ut? 😮 Alltså när du doppar dom i choklad. Hälften av mina kakor blev geggiga eller föll isär. Har du nåt knep hur man ska göra för att doppa dom i chokladen? =)

    Mvh / Malin

    • Hej Malin och Välkommen till mitt kök. Vad tråkigt att du inte fick kakorna släta. Det är vid själva hopblandningen, innan man kyler smeten, som den rörs så slät som möjligt, ungefär som när du gör en mördeg. Sen ska den bara stelna lite i kylen. När man då formar dem till bollar, så får man klämma till dem i handen så de blir fasta och fina. Kyl en stund igen innan doppningen.
      Hoppas du lyckas bättre nästa gång 🙂

      • Tack =) Ska man doppa hela kakan eller bara en del? Har du nåra fler mönster man kan göra i chokladen förutom blommor och nät? =)

      • Jag doppar hela kakan. Du kan ju tex spritsa stjärnor eller dra streck, tätt tätt över.

  4. De kakene ser veldig gode ut 🙂

  5. Tackar Birgitta och Anneli för tipsen jag antar att i början så är det väl
    lite sunt förnuft som gäller.
    Börja lite smått för att sedan lära sig mer och mer.

    Mitt stora bekymmer är som många andras sötsuget
    och jag hoppas nu att med hjälp av fett så kanske jag blir av med det.

    Men va tråkigt att fika utan att kunna ha något sött till 😦

    • Varsågod, det är roligt att vi kan hjälpa varann. Det tar ett tag att komma underfund med sin egen nivå, men man lär sig mer och mer hela tiden. Den söta smaken blir mindre och mindre intressant också, så efter ett tag blir det gott med en ostrulle och lite nötter till kaffet istället. Och ibland kan man njuta av något sånt här, som är både nyttigt och gott 🙂

      • Hej igen Novisen!! Inte behöver du avstå helt från sött!! Det gäller bara att söta med rätt saker och att dra ner på sötman så att man sakta vänjer av sig!
        Stevia är nog det mest naturliga sötningsmedel som finns: det är bara torkad pulveriserad steviaört! Tyvärr har det en bismak av lakrits så man kan bara ta väldigt lite!!
        Ett annat sötningsmedel som sägs vara naturligt är Sukrin. Det använder jag till allt som jag normalt skulle ha lite socker på/till/i. Det smakar socker och har ingen bismak!! 😀
        Men det bästa du kan göra för dig själv är att söta mindre och mindre så du vänjer dig av med att det ska smaka så sött! Då uppskattar man mycket mer den naturliga sötman som finns i olika saker!!
        Stort lycka till!!

  6. Så vackra! Och dessutom lite ”halvnyttiga” eller? Härligt!

  7. Vilka fina! Läckert med mönstret!

  8. Hej och tack för en bra sida.

    Tänkte börja med LCHF och undrar om följande bör / kan ätas:

    Kalles Kaviar eller Svennes Kaviar till mina kokta ägg?

    Majonnäs?

    Hälsans Kök`s Sojakorvar ?

    Sojaprodukter, Alpros produkter ( tex. Sojamjölk ), Biofoods Sojabitar?

    Tack!!!

    • Hej Novisen och Välkommen till mitt kök. Först vill jag gratulera dig till din nya livsstil, tror du liksom jag kommer att må mycket bättre med mindre kolhydrater i kroppen 🙂
      Just kaviar är inte det bästa till dina frukostägg, de innehåller väldigt mycket socker. Äter du fisk, så är sill eller lax ett bättre alternativ. Majonnäs är bra, bäst är min hemgjorda https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/23/rodbetssallad-och-hemgjord-majonnas/ eller Ekologisk.
      Smakmässigt är annars Hellman’s godast, men tyvärr inte KRAV.
      Jag är för dålig på det här med sojaprodukter, men är du vegetarian så måste det vara ett bättre alternativ än bönor, för att få i dig proteiner. Välj de som har lägst halt av kolhydrater. Här kan du läsa mer om Vegetarisk LCHF http://www.kostdoktorn.se/eco-atkins-succe-i-studi
      Lycka till 🙂

      • Hej Novisen!
        Jag är Lacto-ovo-vegetarian och har levt på min vegetariska variant av LCHF i nästa precis 2 år nu.
        Olika sojaprodukter innehåller olika mängd kolhydrater, liksom Quornprodukterna gör, så läs på näringsdeklarationen för att avgöra vilka av produkterna du tycker att du kan äta!
        Soja har det ju kommit fram mer och mer att man inte ska äta för mycket av, och Quornproduktena känns inte så himla nyttiga och naturlige de heller…! Men om du äter ägg och fisk så behöver du ju inte äta vare sig soja- eller quornprodukter så ofta!
        Sitter här med med en påse Sojafärs från Biofood och på näringsdeklarationen står det att det innehåller 15 – 19 g kolhydrater per 100 g. Men jag antar att det är per TORR vikt. Ska man ta reda på hur mycket kolhydrater det innehåller när det är färdiglagat så får man koka 100 g torrvara och sen väga de avrunna färdigkokta bitarna och slå ut 15 -19 g kolhydrater på vilken vikt de färdigkokta nu har.
        Här på Birgittas blogg kan du hitta massor med goda recept som går lätt att ”översätta” till vegetariska!! 😀

  9. Seems good, I’ll do it, thanks a lot.

    Suz

  10. Jättesnygga kakor och känner jag dig rätt så smakar dom nog alldeles underbart också 🙂

    • Tack, tack för de fina orden, Veronica. Och eftersom jag inte är falskt blygsam, så svarar jag; Visst smakar de underbart 😉

  11. Hurraaaa!!! *hoppar upp och ned av glädje* Äntligen ett recept på godsaker som passar mina söner, som är både gluten och äggallergiker, och mig som är LCHFare. Tack snälla du för tipset!

    • Jag blir lika glad jag av en sån kommentar. Och att jag lyckats hitta på nåt som passar er alla 🙂

  12. Sitter och dreglar…!! De ser fantastiska ut, och med de ingredienserna kan de ju inte bli annat än supergoda!! TACK för receptet!! 😀

  13. Men så bedårande!

  14. Vilka små ljuvligheter! Så vackra! Dem ska jag göra till min gamla mamma nästa gång, och det vore roligt om hon kunde bjuda sina kakgalna tantkompisar också. Tror du de funkar att frysa?

    • Tack, Artemisia 🙂 De går fint att frysa, chokladen kanske blir lite matt efter, men smaken är lika god.Bra idé att baka dem till din Mamma. Vi får hjälpas åt att sprida de här kakorna till våra äldre, så de kan få lite bättre kaffebröd än Bondkakor från Pågens 😉

  15. Mums! De här kakorna måste jag bara testa. Jag vet inte hur det är med er andra, men i alla fall jag blir ibland jättesugen på något ”gott”, en kaka, en chokladbit etc. Ha en bra dag Birgitta.

    • Jag håller med, Ingmarie. Lite sött förgyller tillvaron nån gång ibland. Men jag skulle absolut inte vilja ha kaffebröd varje dag. En ostrulle med smör är en njutning nuförtiden 🙂

  16. Åh så fina, du är fenomenal!
    Antar dock att de kan vara svåra att ta med sig hemifrån, exempelvis till grillningen på kolonilotten. De smälter väl i värmen? Om jag inte har en kylväska?

    • Tack för dina snälla ord, Janicke 🙂 Ja, de måste vara i kyla, men är sen godare om de får rumstempereras lite. Har du ingen kylväska så ta bara en frusen flaska vatten tillsammans med en burk kakor i en påse. Det funkar också bra.

  17. Det är inte bara hos dina pensionärsgrannar som dessa goda kakor går hem. Dom var uppskattade här också. Tack för du kom med smakprov 🙂

    • Tack själv för kaffet. Fint att ha en villig smakpanel på nära håll 😉 Kram


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.