Ädelostgratinerad Köttfärslimpa och Morotssallad med Äpple och Chili

Enkel lunch på rester

Jag gjorde en riktigt god Köttfärslimpa för ett tag sen. Eftersom den blev rätt stor för ett ensamhushåll, skivade jag resterna och frös in.

Men ska jag vara ärlig, så är det inte så kul att äta uppvärmd köttfärslimpa.

Så det fick bli en gratäng av resterna, med ädelost och paprika. Då blev det helt plötsligt en mycket god lunch igen.

Lite fräscha färger fick det bli i form av en morotssallad. För mig är det helt naturligt att ersätta pasta, ris, bröd och potatis med grönsaker.

Jag väljer såna som innehåller en mindre mängd med kolhydrater, än de tillbehör jag använde förr.

En del som äter Lågkolhydratiskt har ju lite svårt för det här med att det går bra att äta grönsaker till maten.

Dr Annika Dahlqvist, som är en frontfigur för den fetare sortens mat, äter själv grönsaker, inte minst egenodlade morötter varje dag.

Så det är dags att skrota myten om att vi LCHF-are inte äter annat än kött, smör och ägg.

Det finns ju så mycket annat gott vi kan njuta av, utan att för den skull få ett blodsocker som åker hiss.

Ädelostgratinerad Köttfärslimpa

3 små skivor Köttfärslimpa

1 dl Grädde

1 dl riven Gräddädel

½ dl tärnad Paprika

Havssalt och nymald Vitpeppar

Blanda grädde och ädelost, krydda. Lägg den skivade köttfärslimpan i en ugnsfast form och strö över paprikan.

Häll över ostblandningen och gratinera på 225° i 10 minuter. Kör den bara så kort tid, annars riskerar färsen att bli lite torr.

Servera med en sallad på rårivna Morötter, Äppeltärningar, Pumpakärnor, Chiliflingor och en dressing av pressad Citron och kallpressad Olivolja.

Lite skivad Gurka och KRAV-odlad Persilja från Hällnäs Handelsträdgård, ger både färg, god smak och nyttiga vitaminer.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/28/adelostgratinerad-kottfarslimpa-och-morotssallad-med-apple-och-chili/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Mmmm…!! Låter jättegott!! Ja, om man byter ut köttfärsen mot Quornfärs då för min del, men det är ju inget problem!! 😀

  2. Tack Birgitta för alla härliga mattips! Har kört lchf sedan den 1 november och mår gott av det. Sen att jag väger 13 kilo mindre än innan är ju bara en bonus! Men huvudsaken är att få må gott o äta bara goda rätter hela tiden!!! Håller absolut med föregående talare och ratar inte heller rotgrönsaker fullt ut 🙂

    • Tack själv, Ammi. Det är så kul att dela med mig av mina recept till alla livsnjutare därute 🙂 Grattis till byte av livsstil och viktnedgång, livet blir ännu härligare att leva i en kropp som inte sliter med övervikt.

  3. Känner så väl igen din grönsaksfilosofi, det blir mycket av den varan hemma hos oss med, även morötter. Tycker överhuvudtaget att det är lättare att förhålla sig till LCHF som en livsstil man mår bra av, snarare än en diet med en massa förbud som man ska ha dåligt samvete när man bryter. Hellre en inkonsekvent ängel än en konsekvent jävel – så länge kroppen mår bra! 😉

    • Mycket bra skrivet, Matgiken 🙂 Det finns alltför många förbud runtom oss.
      Dieter klarar man att hålla sig till en kort stund oftast för att minska i vikt, det här är något jag kommer att leva med resten av livet.
      Och tänk vad njutbart det livet blir. Känner riktigt hur vingarna växer ut 😉

  4. Det där ser supergott ut! Rester kan man göra så mycket roligt med och vips har man plötsligt en helt annan maträtt!


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.