Köttfärslimpa med Svampsås och sallad på varma Cocktailtomater

Lättlagad Färsrätt

Jag förstår inte att jag gör köttfärslimpa så sällan, det är ju så enkelt och gott.

Det var en stående rätt i mitt kök på 70-80-tal och som lunchmat när jag jobbade på restaurang, men sen har den liksom fallit i glömska.

Nu när jag äter glutenfri lågkolhydratkost, så passar den väldigt bra. Med fiberhusk istället för ströbröd, så fungerar den för alla.

Jag gjorde en lite smakrikare variant, med stekt lök, vitlök, timjan och bacon i smeten.

Nötfärsen jag köpte var ganska mager, det bättrade jag på genom att steka löken i ekologiskt kokosfett. Det smaklösa, annars hade det nog blivit lite konstigt.

Mycket god blev limpan tillsammans med en svampsås på bläcksvamp som jag plockade i höstas.

Har Du inte egen svamp i frysen, så går det lika bra med champignoner.

Ett tips för Dig som äter LCHF. Skär tunna skivor av den kalla köttfärslimpan och ät som ”smörgås” med smör och ost på. Det smakar suveränt gott.

Köttfärslimpa med Bacon, Vitlök och Timjan

300 gr Nötfärs från Jämtlandsgården

1 Ekologiskt Ägg från Pelle och Lisa i Nälden

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

½ paket Änglamark Ekologiskt Bacon

½ dl Grädde

2 msk Ekologiskt Kokosfett utan smak

1 msk Fiberhusk

2 tsk torkad Timjan

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och nymald Vitpeppar

1 ask Cocktailtomater

1 msk smält Smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Stek i kokosfett i fem minuter utan att löken får för mycket färg. Låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, fiberhusk och kryddor. Låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa. Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt  med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig. Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Är stickan varm men inte alltför het, då är limpan klar. Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp. Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad Olivolja och Vit Balsamvinäger från Saltå Kvarn.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Svampsås

2 dl Svamp, jag tog Bläcksvamp

1 dl tärnad Purjolök

2 msk Smör

3 dl Grädde

3 msk Vitt Vin

1 tsk Ekologiskt Buljongpulver

½ tsk Tamarisoya (Glutenfri Soya)

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryn svampen fem minuter i smöret, så den får lite färg. Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soya, buljong och kryddor, låt koka in i svampen. Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/03/29/kottfarslimpa-med-svampsas-och-sallad-pa-varma-cocktailtomater/trackback/

RSS feed for comments on this post.

28 kommentarerLämna en kommentar

  1. Igår gjorde jag färslimpan, dock på blandfärs. Det var gott med timjansmaken.Tomaterna blev bra som ugnstekta. Svamp saknades dock, men det gick bra ändå. Det fick bli vanlig gräddsås och sedvanlig riven blomkål som det är säsongspris på just nu mitt i sommaren.

    • Kul att höra om dina olika varianter på mina recept, Britt. Ännu roligare att du tycker om dem också 😉

  2. Hej
    Både denna och fläskfilén i ädelostsås lät gott Jag äter inte dieten men kan ändå vara bra att äta mindre kolhydrater vissa måltider så det inte är mkt kolhydrater för hela dagens mat Medlem på en sajt med blandad kost och Lowcarb är inte mkt och mkt samma mat Frukost är dåligt med recept Nu fick man 2 lite annan lunch/middagrecept man ska testa framöver

    • Hej Sandra och Välkommen till mitt kök. Roligt att du tycker om recepten. Det är det som är grejen med min blogg, alla kan äta den här typen av mat. Det är vanlig, hederlig husmanskost, bara med lite mindre kolhydrater än vanligt 🙂 Hoppas du hittar fler recept du har glädje av härinne, har ca 800 stycken.

  3. […] gjorde en riktigt god Köttfärslimpa för ett tag sen. Eftersom den blev rätt stor för ett ensamhushåll, skivade jag resterna och […]

  4. Ojojoj så gott!

  5. Tack för länkarna! Nu har jag lärt mig något nytt igen! 😀

    • Varsågod 😉 Är riktigt skoj att leta fram länkar som man blir lite klokare av.

      • Det är DITT fel att jag gjorde en köttgrotta istället för köttfärssås! Sambon får stå ut!

        Attans minsann att det var den godaste jag gjort på länge. Jag provstekte en bit så jag kunde krydda upp den, vilket jag inte brukar.

        Ha en fin dag!

      • Aj då, jag får ta på mig skulden… Kul att han kunde hoppa över spaghettin till förmån för köttgrottan 😉 Ja, limpfärs kräver en hel del krydda, det försvinner mycket på vägen. Ha det så bra du med.

  6. Jag har frusen färs på upptining i kylen över natten men vet att sambon vill ha köttfärssås och spagetti när han kommer hem i morgon. Blir inte någon lchf denna veckan. Nu är det barnvecka och jag väljer vanlig mat.
    Fast jag har lite idéer på lut till senare 🙂

    Kokos med och utan smak? Det med smak smakar kokos antar jag men det utan smak, hur har de fått bort kokossmaken på det? Eller, hur funkar det?

    Förr var ju kokosfett något med det onyttigaste som fanns. Tiderna förändras och vi med dem och det är ju tur 🙂

    Ha det fint!

    • Ska bli kul att ta del av dina idéer 😉
      Här får du en länk till en hel massa text om olika sorters kokosfett ; http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/cocosa-pure-coconut-oil-eko-500-ml
      Kontentan av den långa texten är att extra virgine kokosfett är pressat ur färskt kokoskött och det smaklösa ur torkade kokosflingor på mekanisk väg. Men om man väljer att köpa ekologiskt, så är den renad helt utan kemikalier. Den sämre kvaliteten i silverpaketet på vanliga butiker är framställd och renad på ett betydligt hälsovådligare sätt.
      Att jämföras med skillnaden i tillverkning på smör och margarin, den ena äkta och bra för oss, den andra manipulerad med kemikalier…
      Visst är det tur att vi får lära om, att det är den naturliga maten som är nyttig och inte den som tas fram av kemister på en fabrik 😉
      Här hittade jag en till intressant länk om kokosfett hos Shenet; http://www.shenet.se/ravaror/kokosfett.html

  7. Tack!! Det gör jag så gärna!! 😀

  8. Det här receptet blir nog inte så svårt att översätta till Vegetariska!! 😀 Jag blir riktigt sugen på att prova! 😀

    • Vad bra att en del av mina köttrecept funkar även för dig, Anneli. Quornfärs med inblandning av Fjällmor’s tips på torkad svamp, kan nog bli riktigt bra 🙂

      • Ja, jag tänkte mig en blandning av Quornfärs och Hälsans Köks sojafärs som är väldigt snarlik finmald köttfärs! Bara Quornfärs kan vara svår att fås att hålla ihop ordentligt!
        Svamp i gör nog verkligen inte rätten sämre!! Snarare tvärt om!! Jag har lite torkade trattisar kvar…!! 😀

      • Bra att du tipsar om hur de vegetariska alternativen fungerar, det uppskattas nog av mina läsare också 🙂

  9. Mums!
    Vi åt älgfärslimpa i helgen. Jag har husk och mortlar torkade trattiisar istället för ströbröd. Gott värre!

    • Vilken bra idé, Fjällmor. Det måste ju bli väldigt god svampsmak och saftigt också 🙂

      • Tacka mina svampsmaksälskande barn som inte gillar svamp 😉 för idén. Används i alla möjliga rätter…

        hmm… kanske skulle blogga det tipset förresten?

        /virrpannan i fjällen

      • Det är bra att Småtassarna ser till att du hittar på så bra idéer 😉 Självklart nåt att blogga om, det är nog många som kan få i sig svamp på det viset. Kram 🙂

  10. Vilket underbart recept, tack! Otroligt vad mycket man KAN äta när man äter lågkolhydratkost, eller hur:-) stort tack för alla dina fantastiska recept som fungerar som inspiration för mig både till vardag och fest!

    • Hej Marika och Välkommen till mitt kök.Tack, vad kul att höra att jag inspirerar 🙂
      Ja, det är verkligen lätt att hitta på bra mat av naturliga råvaror.

  11. Dette var et bra tips! Jeg elsker slike kjøttbrød 😀

  12. God morgon Birgitta!
    Nu blev jag riktigt sugen på köttfärslimpa!
    En riktigt trevlig variant du gjort, jag kan tänka mig att LCHF smörgås på limpan smakar gött med en skiva brunost 😉

    En trevlig tisdag önskas dig från Värmland!

    • God morgon Ellinor. Roligt att du gillar min typ av Gammaldags mat 😉 Annars är det ju mer ditt signum.
      Brunost på, det måste jag testa, går nog fint ihop med baconsmaken i färsen.
      Hoppas du får en fin dag med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: