Passionsfruktstryffel

Julkonfekt

Jag har förstått av alla sökträffar jag får på mina olika chokladrecept, att det pågår ett intensivt tillagande av all slags julgotter runtom i stugorna.

Därför bjuder jag på en till Reprisfavorit från förra julen. Det här var den jag blev mest nöjd med själv, passionsfrukten satte en riktig kick på tryffeln.

Ska jag njuta lite extra gott till Jul, så ska det vara gjort på riktigt bra råvaror. Helt annat än det som många försöker sälja som hälsosamt godis idag.

Passionsfrukt och Choklad

Chokladtryffel hör till de stora njutningarna bland julgodiset. Jag ville testa att göra en riktigt fin tryffel, som är enkel att göra.

Kombinerade två favoritsmaker, passion och choklad. Blandade med lite kokosfett och grädde. Doppade kulorna i  kokosflingor med mycket smak. Det blev en riktigt fin julkonfekt.

Chokladtryffel

100 gr 70% Mörk Choklad

20 gr Ekologiskt Kokosfett

½ dl + 2 msk Grädde

2 Passionsfrukter

2 msk Vatten

2 dl Ekologiska Kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull. Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram. Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosfett över vattenbad.  Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite. Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter. Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp. Vispa tills chokladen blivit fluffig. Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna. Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om. Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Satsen ger ca 40 tryfflar. Förvara i en burk i kylen, ta fram bara några stycken i taget.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/05/passionsfruktstryffel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej! Jag letar just nu efter ett recept på passionsfrukttryfflar (utan chokladsmak), tror du att man kan ersätta den mörka chokladen i ditt recept med vit choklad rakt av eller behöver proportionerna i så fall ändras? Och vet du hur det blir om man använder vanligt smör/margarin istället för kokosfett? Tack på förhand!

    • Hej Karin och Välkommen hit. Det går alldeles utmärkt att ta vit choklad och smör, de kanske blir lite lösare, men då kan du istället spritsa smeten i små formar innan de ställs att stelna.
      Antar att du inte äter LCHF, så då gör det ju inte så mycket att de blir väldigt mycket sötare av den vita chokladen. Men satsa på smör, då blir de så mycket godare än med margarin 😉

  2. Mmm, de här och din ischoklad tänker jag göra!

  3. Men… men…. Jag kommer ju inte orka äta nån mat i jul…!!! 😉

    • Det får bli bara nån liten som dessert, så får du nog i dig lite av den goda julmaten också 😉 Här får du en extrabonus, som Tack för alla fina kommentarer. Min vegetariska Morotslåda från ifjol 🙂

      Min Morotslåda

      • Tack!! Den ska jag testa!! 😀

      • Kul att kunna ge lite tips på vegetarisk julmat också 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.