Besök på Fina Fisken i Trosa

Min Favoritstad

Redan första gången jag besökte Trosa, för 12 år sen, blev jag riktigt förtjust. Den lilla staden vid ån är så vacker. Maken till pittoresk och rogivande stad får man leta länge efter.

Här vill jag bo när jag blir gammal, var tanken den gången och den håller i sig. Får väl ställa mig i bostadskö redan nu.

Trosa fyller 400 år i år och har mycket intressant historia att ta del av. Här är en länk till Trosa Turism om Du vill veta mer.

Så här på försommaren är det nästan tomt på turister, så totalt lugn råder. Det blir alltid en lång promenad längs ån för att titta på alla vackra, gamla trähus.

Här finns små restauranger, caféer och butiker som har ett annat utbud än de vid stora köpcentrum. Här försöker alla sätta en personlig och lokal prägel på utbudet.

En butik helt i min smak är Fina Fisken vid Hamntorgsbodarna. Fisken köps in bland annat från en lokal yrkesfiskare och röks i det egna rökeriet. Pinfärskt och fräscht upplagt, med goda, hemgjorda såser till.

Jag köpte en bit varmrökt Lax och Aioli, som vi njöt av på en parkbänk vid hamnen.

Till det medhavda kaffet blev det en godbit, Mandelknäck från Marsipangården. Det är en riktigt fin butik för chokladälskare.

Skriver mer om dem en annan dag, för vi tog en till dag i Trosa innan jag for hem.

Det här är ett exempel på hur enkelt det kan vara att förgylla ett stadsbesök. Istället för att ta en  korv eller hamburgare, går det att få en riktig gourmetmåltid för samma pengar.

Varmrökt lax med aioli för två kostade 70 kronor och mandelknäcken 10 kronor styck. Så det blev under 50-lappen för en riktigt fin liten lunch i solen. Att prova lokala delikatesser är ett härligt inslag på semestern.

Här får Du recept på två varianter av Aioli med örter. De passar till mycket gott i sommar.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/06/besok-pa-fina-fisken-i-trosa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Birgitta, jag blir sååå hungrig och sugen på utflykter när jag är in här. Varje gång blir jag lika förvånad över att du besöker de ställen jag vill besöka och lever på det sätt som jag vill leva! Att njuta av det enkla och lilla i tillvaron. Trosa är för mig ännu bara en dröm. Får se när den förverkligas! Ska snart till Nora ngn solig dag. Det är en av mina sommarfavoriter! En annan är att ta en dagstur till Åland, köpa rökt fisk och nåt annat mumsigt och tillbringa dagen på en varm stenhäll vid havet. Det kan man leva på sen när vintern viner runt stugknutarna… Kram till dig! /Anne-Mari

    • Hej Anne-Mari. För mig handlar det om att göra det bästa av tillvaron och fånga dagen. Som sjukpensionär finns ju också det viktiga, tiden. Och sen hela livet en stor upptäckarlust. Den kombinationen gör att det blir av med alla utflykter 🙂
      Dina favoriter låter också härliga. Det är verkligen bra batteriladdare med de här turerna 😉

  2. Dit vill jag också åka, det såg så himla mysigt ut och den där fisken Mmmmmm. Trodde vi skulle ses i Stockholm på tävlingen men så blev det ju inte. Ska bli spännande och se vem som vinner.
    Ha dé!Karin

    • Hej Karin. Jag hade också sett fram emot att träffa dig. Men tyvärr var inte våra recept i juryns smak. Men vi fick ju väldigt många röster 😉
      De hade inte lagt ut nåt sist när jag tittade, men jag kan avslöja att det var Pytte’s Matblogg som vann med Friterade Pilgrimsmusslor med Avocadosalsa.
      http://pyttes.blogspot.com/2010/06/arets-tapaskreator-thats-me-baby.html
      Det var den bland finalisterna som jag tyckte var mest Tapas-lik, så det var kul.
      Vi får tävla vidare och se om vi har turen att träffas då istället.
      Såg nu när jag var in hos Pytte och hämtade länken att du vunnit en potatistävling. Stort Grattis 🙂

  3. ahhh vad fina bilder, jag har aldrig varit i Trosa men det ser riktigt mysigt ut!

    • Tack, Nena. Då måste du fara dit nån gång när du är i Sverige. Verkligen sevärt 🙂

  4. Nämen. va roligt, Birgitta!! Jag var i Trosa hela
    dan igår. Har goda vänner som bor lite utanför
    centrum. Jag handlar oxå alltid på Fina Fisken.Håller
    med om att det är lungnast nu på försommaren, sedan blir det för mycket folk på liten yta.Annars är Nynäshamn oxå en herlig småstad vid havet.
    Jättegott med varmrökt lax.
    Ikväll ska jag till Skansen och fira. Bruker vara
    jättetrevligt. Toppen väder. Ha en bra 6.juni,jag
    viftar med flaggen till Jämtland.

    Må så gott.
    Elin U

    • Hej Elin. Trosa är verkligen en fin stad på försommaren och senhösten. Men som du säger, lite väl mycket folk däremellan. Hoppas du haft en fin dag på Skansen, det är ett bra ställe att fira Nationaldagen på 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.