Filéad Fjällöring i Dill och Tomatgräddsås med Svamptimbal

Fjällfisk med smak av Kräftor

Ett enkelt knep som jag använde mig av när jag jobbade, var att kombinera tomat med dill till fisk. Då blir det en kräftsmakande anrättning utan dyra kräftor.

Nu är ju inte alla så lyckligt lottade som har fjällfisk, men lax, strömming eller en vit fisk blir också bra. Den här såsen passar bra både till stekt fisk eller till en gratäng. Den smakar betydligt mer än den kostar.

Svamptimbalen till är enkel att göra, men ser lite krångligare ut. Det är lite grundfilosofin med den här bloggen, att det ska vara enkel mat som vem som helst klarar att laga. På så naturliga råvaror som möjligt.

Svamp och Morotstimbal

1 dl grovhackad Blandsvamp

1 Morot

2 msk finhackad Purjolök

½ dl riven Västerbottensost

2 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Riv moroten grovt. Stek i smör tillsamman med svampen, krydda. Rör ner purjon och stek en liten stund, utan att den tar färg. Ta från värmen och rör ner den rivna osten.

Smörj 2 små portionsformar och fördela svampröran i dem. Tryck ner ordentligt i formen, så håller den ihop när den är dags att stjälpa upp. Grädda i 200° i 15 minuter.

Tomatgräddsås till Fiskfilé

2 Fjällöringar

8 Cocktailtomater

2 dl Grädde

1 msk hackad Dill

1 msk Chilisås

2 msk vitt Vin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

Filéa öringen när timbalerna står i ugnen. Skär tomaterna i fyra bitar. Bryn smöret och lägg ner filéerna, strö tomat och dill över och krydda. Låt fisken få färg och tomaterna fräsa med lite. Häll sen på vin, chilisås och grädde. Vänd fisken och låt puttra klart några minuter bara, medan såsen tjocknar lite.

Ta ut timbalerna och låt stanna i formen några minuter. Dra med en kniv längs kanten, så den lossnar. Lägg så en assiett över och vänd formen upp och ner. Låt glida över på en varm tallrik.

Lägg upp fisken och häll såsen runtom. Garnera med några strimlor grön Paprika och gärna en Dillkvist om Du har.

Det blir fullmåne på Nyår

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/30/filead-fjalloring-i-dill-och-tomatgraddsas-med-svamptimbal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vad har du för vitt vin i såsen? vilket rekommenderar du eller spelar det ingen roll? har sällan vitt vin hemma, så därför frågar jag, då det lät så gott!

    • Hej Norea och Gott Slut. Jag hade en miniflaksa JP Chenet. Dricker sällan vin, så jag köper småflaskor. Då blir det lagom att ha i maten och sen ett litet glas till mig. Bra tips att ha hemma på lut till just matlagning.

      Annars tar du ett vin som du tycker är gott. Ett vin som smakar illa, blir inte bra i sås heller. Har du inte vin alls så kan du använda lite pressad citron eller vit balsamvinäger. Det blir bra syra i såsen av dem med.
      Ha en fin Nyårsafton.

  2. Wow säger jag bara, vilken fantastisk sida du har. Tusen tack för ditt recept mot magsjuka, det ska jag verkligen spara. Det lät jättegott!! Det blir också till att öronmärka denna sidan, för här finna ju hur mycket inspiration som helst!! Jag önskar dig ett Gott Nytt ÅR! MVH Susanne Humlamamman

    • Hej Susanne och Välkommen hit. Tack för ditt fina beröm och roligt att du gillade mitt recept, hoppas det funkar 🙂
      Du får gärna titta in så ofta du vill. Ett riktigt Gott Nytt År.

  3. Åh, så mycket gott du visar !!
    Härliga recept, tack för dom.
    Ha en riktigt Gott Nytt År!
    Kram Åsa

    • Tack Åsa, vad glad jag blir 🙂 Ett riktigt Gott Nytt År till dig med.

  4. Fin och bra blogg för god inspiration Birgitta. Hit ska jag återvända!

    • Välkommen hit du med, Fru Matglad. Roligt att du vill komma tillbaka 🙂

  5. Hej och tack för de tröstande orden i min viktblogg. 🙂

    Vilken fantastisk blogg du har! Att jag inte hittat till den förut är väl smått otroligt med tanke på hur många timmar jag ägnat mig åt att surfa runt och leta inspiration till både mat och motivation. Jag blir JÄTTEhungrig av att kika på dina recept. Ska försöka mig på svamp- och morotstimbal, det lät ju urgott.

    MVH Maja

    • Hej Maja och Välkommen till mitt kök. Kul att du hittade hit till slut 🙂 Hoppas kunna ge dig en hel del matnyttigt, det är väldigt inspirerande för mig med ska du veta, att laga mat och lägga ut recepten.
      Svamptimbalen blev riktigt god, synd bilden blev så dålig bara. Jag var för hungrig när jag skulle fotografera 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: