Kycklingvingar med Ajvarsmör
Vingen på kycklingen brukar ju vara rätt liten och mager hemma i Sverige. Här i Turkiet är de däremot riktigt stora. De är förhållandevis dyra, för här förstår man att ta betalt för det som innehåller mer fett och alltså har ett mörare kött.
Jag köpte ett stort paket med den inre delen på vingen och lät dem ligga i en kryddmarinad några timmar, innan de åkte i stekpannan. Riktigt goda blev de, med tzatziki och smör till.
Har Du inte testat Ajvar tidigare, så gör det nu. Det är en smakrik röra gjord på grillad aubergine och paprika. Finns i nästan alla affärer hemma, både mild och stark.
Jag köper den milda, är inte så förtjust i för stark mat numer. Tycker bättre om mat där alla smaker kommer fram, istället för bara chilihetta.
Kryddiga Kycklingvingar
2 msk Havssalt
1 msk Oregano
1 tsk Svartpeppar
1 tsk Paprikapulver
½ tsk Kanel
Rör ihop kryddorna i en burk, krydda vingarna ordentligt runtom. Men ta inte allt, spara resten till nästa gång, det här är en bra kryddmix om Du gillar Medelhavsmat.
Tzatziki eller Cacik som den heter här i Turkiet
1 Gurka + 1 tsk Havssalt
2 dl Turkisk Yoghurt
1 msk kallpressad Olivolja
2 rivna Vitlöksklyftor
Lite pressad Citron
Lite finhackad Dill
Havssalt och Svartpeppar
Skär gurkan i små tärningar eller om Du hellre vill, riv den. Lägg i en bunke och salta, rör runt så saltet fördelas jämnt. Låt stå i en halvtimme, så vätskan dras ut ur gurkan.
Vispa ihop ingredienserna till såsen, vänta med salt tills Du rört ner gurkan.
Häll gurkan i ett durkslag och krama ur vätskan. Blanda med yoghurten och smaka av.
Ajvarsmör
50 gr Smör
1 msk Ajvar
Havssalt och nymald Vitpeppar
Rör smöret mjukt, blanda ner ajvar och kryddor. Kyl en liten stund, så det går att forma ett ägg med en vattensköljd sked.
Stek kycklingvingarna tillsammans med 3 delade Vitlöksklyftor i 3 msk Smör i en halvtimme på svag värme, så inte kryddningen bränns. Tillsätt 6 Cocktailtomater och ½ dl vitt Vin efter 10 minuter och låt vingarna puttra klart under lock. Vänd några gånger under tiden.
Servera med en Grönsallad, Tzatziki och Ajvarsmör
Efter Dina beskrivningar av mat
i Turkiet får man en känsla av att
kvalitén är bättre där än i Sverige.
Det verkar vara mer äkta vara eller
åtminstone lättare att hitta sådan.
MvH/Einar
Hej Einar. Ja, så är det faktiskt. Det finns ett helt annat kvalitetstänkande här än hemma. Så som det var i Sverige fram till 50-60talet. Man köpte bra, oförädlade råvaror och lagade all mat från grunden hemma.
Så fungerar det i Turkiska hem fortfarande. Nu är ju många mödrar hemma och lagar mat här, precis som det var i Sverige förr. Men om en del tid som läggs på tex TV-tittande ägnades åt matlagning, så skulle matkvaliteten och hälsotillståndet kunna förbättras mycket hos oss.
Soliga hälsningar från Alanya
Ja, jag säger då bara det – så smaskiga recept som får det att vattnas i munnen och vackra bilder där man ser hur fint du lagt upp maten – kan man bli annat än sugen?!!
Jag vill bara sträcka mig fram och knycka en vinge direkt från tallriken 😉
Vilken himla fin kommentar. Tack så mycket, jag suger åt mig berömmet 😉
mmm…ajvar är en riktig livräddare
😀
Kul att du gillar den med, Fjällmor. Från att ha varit en stor ketchupkonsument har jag nu gått över nästan helt till ajvar. Den har en suverän smak, som lyfter det mesta 🙂
Håller med!
Och så gör den sig bra till både ren och lamm. Kan det bli bättre..?
Kul att den passar till ren också 😉 Ska testa till älg när jag kommer hem.
Kyckling var jämfört med svenska priser dyrt i Italien också. Vi vistades i Rom för ett par år sedan och handlade och lagade i stort sett all mat själv. Hel kyckling var väl överkomligt i pris men benfritt var dyrt.
Hej Karin. Det är samma här, hela kycklingar är billigare ca 20 kr kg som bäst. Har inte testat din variant med hel, uppklippt i stekpannan än. Mest köpt lår eller vingar.
Men jag kommer nog att prova det när vi åker till Cypern efter Nyår, där har vi gasspis, så det blir lite fart på pannan. Men har klarat mig riktigt bra med en liten 2-plattsspis i höst. Visst är det kul att testa andra länders mat i ett eget kök 🙂
Jösses så gott!
Mycket gott var det, du får prova nån dag. Funkar ju lika bra med kycklingben 🙂
Vilka fina kycklingvingar och dessutom ett toppensätt att tillaga dem!
Tycker fröken Dill
Tack Fröken Dill 🙂 De var så himla möra.