Krispig ostomelett

Krispig ostomelett

Ostomelett på nytt sätt

Idag får du ett snabbt recept medan jag återhämtar mig från den förkylningsbacill jag råkade ut för efter resan.

Som tur är blir jag väldigt sällan sjuk numer, mitt immunförsvar är oftast på topp när jag äter och sover bra.

Nu blev det lite stressigt i samband med resan, särskilt när vi höll på att missa anslutningen i Istanbul.

Det och dålig sömn några nätter sätter ned motståndskraften rejält.

Men jag får bara lite ont i halsen och blir snuvig, inte som förr när jag kunde ligga däckad flera dagar.

Ännu ett bevis för mig på att LCHF-kost är det bästa jag kan äta.

Såna här dagar är äggrätter väldigt bra att ta till, de innehåller all näring vi behöver förutom Vitamin C.

Jag åt den här omeletten med getost igår och pressade blodgrape och citron till, så nu ska jag nog bli bra snart igen.

Jag blev tipsad om att göra en ostomelett på ett lite annorlunda sätt mot vad jag brukar.

Jag skivar i vanliga fall osten över omeletten innan den viks ihop, men här var det en Facebook-vän som tipsade att man kunde lägga i osten i pannan och bryna den innan äggsmeten hälls i.

Gissa om det blev gott, det här är nog den bästa omelett jag ätit.

Lika god som den tomatomelett som ofta hamnat på min tallrik i sommar och höst efter Kreta-resan i våras.

Den här krispiga ostomeletten stekte jag på de sista lantras-äggen jag hade hemma i kylen från Gallina Ovum och kryddade med de sista av sommarens örter innan jag åkte till Turkiet förra veckan.

Nu kommer det att bli lika fina ägg inhandlade på marknaderna, köper direkt av hönsfarmarna även här.

Smak, kvalitet och näring är så otroligt stor jämfört med de ägg som föds upp i äggfabriker på spannmål.

Och så vet jag ju att även hönsen mår gott som lägger de fina äggen åt mig 🙂

Här är äggen guld värda, de kostar ca 3 kronor styck. Det är väldigt mycket med tanke på de låga lönerna de flesta har.

Men näringsrik, särskilt fet mat, värdesätts mycket högt.

Stoltheten över den traditionella maten är mycket stor och kunskapen att laga den går i arv i familjerna.

Läste häromåret att en turk lägger 50% av sin inkomst på maten. Att jämföras med en svensk som bara lägger 17%…

Krispig ostomelett 1 port

50 g ost, jag hade lagrad, ekologisk från Änglamark

2-3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Färska örter och extra smör till serveringen

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor. Häll smeten över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten.

Låt steka i ca 5 minuter med lock. Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade örter.

Jag äter också extra smör till, det gör att jag håller mig mätt länge.

Omelett med ost och örter

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/18/krispig-ostomelett/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Höglund alltså, hon kommer med så mycket bra recept! Här är ett på krispig ostomelett! (Ofrivilligt […]

  2. Det blev ganska bra för mig, dock fastnade det ganska mycket i stekpannan (IKEA). Jag tog två olika ostar, Västerbotten och Port Salut, eftersom jag hade bitar av båda. Färska kryddor hade jag inte, så det fick bli de torkade jag hade, lite dragon och oregano.

    Nästa äggrätt få bli i morgon.

    • Det är nog viktigt just med typ av stekpanna till en sån här omelett. Jag har en keramisk, den funkar väldigt bra 🙂

  3. Undrar just om det fungerar med getost, får väl prova. Undviker mejeri

    • Det fungerar fint med getost, det är ofta det jag använder här i Turkiet 🙂

  4. Måste prova, gör alltid tvärtom med ostskivor, men cheddar som vanligaste ost här på ön är snudd på omöjlig med svensk osthyvel. Fortsätt krya på dig Birgitta.

    • Du får ta och riva den istället 🙂 Tack, mår riktigt bra igen. Din kommentar hade fastnat bland skräpposten, tyvärr, hittade den först nu.

  5. Den var mycket god men jag lyckades inte bryna osten ngt vidare, den smalt för fort… 🙂

    • Den behöver inte brynas bara smälta lite! sen häller man på omelettsmeten och det blir brynt under tiden. Jag föredrar greveost!

    • Kan nog bero på ostsort, du får testa vidare. Min blev lätt brynt för att sen få mer färg under omelettsmeten och bli riktigt krispig 🙂

      • Testade precis med nyplockade ägg (och Arla hushållsost) och den blev precis som du sa 🙂 Den va gudomligt god. Kommer att göras många gånger till. Kram och krya på dig.

      • Tack, vad roligt att den blev god hos dig med 🙂 Mår nästan helt bra idag, blev en lång morgonpromenad vid havet 🙂

  6. Underbar god!! gjorde den nyss med 3 ägg från Strömsnäsgården:) Vad underbart att kunna
    bo i Alanya över vintern …

    • Tack, ja de äggen är också väldigt goda. Köpte därifrån förut 🙂
      Ja, det är härligt att ha möjligheten att bo här ❤

  7. Visst blir det gott att göra så! Hoppas du kryar på dig snart!


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.