Kolbulle utan Gluten

Utflyktsmat på Skogshuggarvis

Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.

Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.

Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.

Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.

Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.

Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.

Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.

Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa.

Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna.

Receptet till den gjorde jag innan jag var tvungen att sluta helt med gluten.

Kolbotten fungerar bra med det här receptet också, har testat det förra sommaren.

Så här skriver Catarina och Martin Puranen:

I söndags for vi till stugan för första gången i år. Naturligtvis ville vi äta något gott på plats, det fick bli kolbulle.

Receptet till smeten (pannkakssmet) hämtade vi ur din kokbok. Det blev jättemumsigt! En lyckad säsongspremiär.

Härligt när andra kommer på nya användningsområden till mina recept och delar med sig av skapelserna.

Alla bilderna i inlägget kommer också från makarna Puranen.  Stort Tack till Er för att vi fick ta del av de läckra bilderna.

Passa på att ta med Dig fläsk, pannkakssmet och en gjutjärnspanna på en utflykt i helgen och njut av god, gammaldags mat ute i det fria.

Annat gott Du kan njuta av nu i Påsk, som varken har mycket kolhydrater, gluten eller socker, är Påskgodis à la Anna Hallén.

I tidningen Familjemagasinet gör Anna nyttiga godsaker tillsammans med några godissugna barn.

De gillade recepten från hennes nyutkomna kokbok LCHF för familjen. Artikeln hittar Du på sidorna 18-20.

På sidan 10 finns också mitt recept på Pizzabullar med, ett bra alternativ till utflykten om man inte vill göra upp eld.

Tidningen kan alla som har barn i grundskolan prenumerera på alldeles gratis.

Glutenfri Pannkakssmet till 1 Kolbulle

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

1 msk Fiberhusk

½ krm Havssalt

Smör till stekning

150-200 gr rimmat, fett Sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Jag föredrar att äta den med Rårörda Lingon till.

Men den är också god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

En kolbulle brukar räcka till två hungriga, den är väldigt mäktig.

Stek fläsk till kolbullen över öppen eld

Låt fläsket få ordentligt med färg

Häll på pannkakssmeten

Njut av riktigt gammaldags husmanskost, tillagad på nytt sätt utan gluten

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/04/07/kolbulle-utan-gluten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Den efterlängtade boken om vår kost och olika sjukdomar i spåren av denna är nu klar !

    http://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html

  2. Hur är det med Pofiber? Har gjort pannkakor med det… men det kanske inte är bra.
    Kolbullar längtar jag efter, men mår inte bra av vete längre.

    • Hej Lena och Välkommen hit. Pofiber är väldigt bra till glutenfri LCHF-bakning, innehåller väldigt lite kolhydrater. Om du titta in på min kategori Glutenfritt bröd här nere till höger, så hittar du mängder av gott bröd utan mjöl. Lycka till 🙂

  3. Kalas — sambon fick nämligen en helt fantastiskt fin, handgjord kolbullepanna i present för ett par veckor sedan! Perfekt! 🙂

    • Vilken härlig present. Då vet ni vad ni ska laga till ute i skogen framöver 😉

  4. Åh kolbulle! Vilka barndomsminnen man får 🙂
    Glömde helt bort att skriva om pepparkakorna. Jag fick tag i fiberhusk trots allt, men jag råkade dubbla kryddorna! Dom blev ändå inte så dåliga fast ja, väldigt krydda.
    Hoppas att du har haft en trevlig påsk!

    • Hej Wilma. Kul att du fick till pepparkakorna, lite extra krydda blir nog bara gott, och nyttigt 😉 Har haft en mycket skön Påsk, med vackert väder och ingen dator.

  5. Men guuud så gott! Ska göras ofta i skärgården.

    • Låter som en alldeles fantastisk plats att avnjuta en kolbulle på, Karin 😉

  6. Jättebra påskrecept. Kolbullen enl LCHF verkar också spännande. Glad Påsk!
    Skönt för Dig att var tillbaka i Turkiet igen. Förresten, var äter man under påsken Turkiet?

    • Tack, Ingmarie. Här firas inte påsken något speciellt, det är bara vi västerlänningar som gör det. Muslimerna har andra festliga helger med massor av godsaker, som Kurban Bayram och Seker Bayram istället. Njuter för fullt att vara här i värmen 🙂

  7. Härliga påskrecept!

    • Hoppas det blev en och annan nyttig kolbulle gräddad runtom i landet i helgen 😉

  8. Jaa, Hurra :)!
    De här receptet ska jag ta med mig till sommaren.
    Jag har också en bakgrund med en far som gjorde kolbullar, gammal skogs- och flottningsjobbare som han var.
    För mig som numera inte längre äter nått av dom fyra sädesslagen, och mår så mycket bättre :), är de här ett kärt återseende!
    Tack, så här i Påskatider!
    hälsn Ann-Katrin

    • Vad roligt att jag kunde bidra med ett gammalt matminne, tillagat på ett sundare sätt 🙂 Kul att din far hade samma jobb som min, det är ju inte så vanligt nuförtiden.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.