Rårörda Lingon

Lingon rårörda med Xylitol/Björksocker

Höstens första Lingonburk

Det här är en bild på min absoluta favorit bland bär, både att plocka och att äta. Det finns inget som går upp mot lingonens kärva syra, det här bäret passar till så mycket.  Till Köttbullar, Vitkålssallad, Fjällfil, i Surdegsbröd, Blodpudding m.m.

Eller till min Morgoncocktail. Den med 1 msk rårörda Lingon, 1 msk god Kallpressad Olivolja och en dutt Kanel. Det är det första jag äter varje morgon. Min mage är väldigt glad över det.

Björksocker / Xylitol

Olika goda sätt att använda en björk

Den här gången testade jag Björksocker för första gången, med riktigt bra resultat. Jag använder råsocker eller honung annars, men när det här sockret hade kommit in på EJ’s Hälsokost så ville jag prova.

Det har 75% mindre kolhydrater än vanligt socker och kan användas av Diabetiker, enligt texten på burken. Har inte läst så mycket om det här hemma, men på en del utländska sidor används det mer.

Jag är väldigt misstänksam mot artificiella sötningsmedel, men det här verkar OK, om man absolut inte vill använda socker. Smaken är riktigt god, inte kemiskt konstig, som i de andra laboratorie-framtagna sockerersättningar jag stött på. Sen att det är bra för tänderna är ju ett plus, när man som Fibromyalgiker haft problem med karies.

Björksocker framställs i Finland sen Andra Världskrigets dagar. Här i Jämtland har det också börjat användas björksav, till det kända mousserande vinet Sav.

Det tillverkas på Frösön, här en länk till Vinmakarens hemsida

http://sav.se/sv/

Rårörda Lingon med Björksocker

3 dl färska Lingon

2 msk Björksocker

Blanda lingon och björksocker i en bunke. Mosa lingonen med en träslev en stund, så det bildas lite vätska i moset. Men mosa bara en del av bären. Rör om ordentligt och låt stå framme till nästa dag. Rör och mosa lite till, häll sen upp i burk och förvara i kylen.

Vaccinium vitis idaea / Lingon

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/09/03/rarorda-lingon/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Surkål Birgittas rårörda lingon […]

  2. […] föredrar att äta den med Rårörda Lingon […]

  3. Du använder bovetemjöl i kakorna. Kan även glutekänsliga använda det?

    • Hej Ann-Mari och Välkommen till mitt kök. Bovetemjöl är egentligen en ört, som går alldeles utmärkt för glutenintoleranta att använda 🙂
      Här kan Du läsa mer om den på Molly’s Hälsoblogg; http://mollyshalsoblogg.blogspot.com/2008/05/bovete.html

  4. […] Rårörda Lingon […]

  5. […] traditionell efterrätt, blev en skål med Rårörda Lingon och Grädde. En fräsch avslutning efter den feta, salta […]

  6. Kan man baka med det i 225 grader? Spännande!

    • Hej Monica. Om du menar att baka bröd med rårörda lingon så funkar det alldeles utmärkt. Har ofta haft det i bröd, blir saftigt och gott.
      Ha det bra./ Birgitta

  7. Det där sockret vill jag också ha….det får bli till att leta 🙂

    • Ja det var ett bra köp, även om det är svindyrt.. 175 kr för en burk, men jag använder så lite socker numer, så det kan det vara värt. Kolla in på Hälsokostaffären, annars finns det att köpa på nätet har jag sett.
      Ha det så bra./ Birgitta


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: